Dačić: Nepotrebno uvođenje treće strane u ocenu napretka Srbije

Izvor: RTS, 11.Okt.2017, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nepotrebno uvođenje "treće strane" u ocenu napretka Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, koji učestvuje na godišnjem sastanku šefova diplomatije Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Budimpešti, poručio je da je uvođenje "treće strane" u ocenu napretka Srbije nepotrebno, jer komplikuje stvari i usporava proces pregovaranja.
Ivica Dačić je, na skupu održanom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na temu "Ubrzavanje proširenja na Zapadnom Balkanu", istakao da reformski napori Srbije treba da budu u potpunosti prepoznati od EU i valorizovani otvaranjem novih poglavlja, u skladu sa napretkom koji u svakom poglavlju ostvarimo.

Istakao je da je ubrzavanje EU integracija Srbije svakodnevni radni zadatak sa kojim se srpska administracija i društvo u celini susreću i ponovio da nema dileme da je glavni spoljnopolitički i ekonomski prioritet Beograda punopravno članstvo u EU.
"Pokušaji da se naša spoljna politika predstavi kao sedenje na dve, tri ili ne znam koliko stolica nije tačna. Vrlo jasno svim našim partnerima u svetu kažemo kuda idemo. Ne bi trebalo stalno ocenjivati naše odnose sa istočnim partnerima, jer su oni tradicionalni, prijateljski i imaju snažan ekonomski segment", naglasio je Dačić.
Upozorio je, međutim, da povezivanje procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine i otvaranje drugih pregovaračkih poglavlja može imati štetne i usporavajuće efekte po proces evropskih integracija Srbije.
"Beskrajno insistiranje da se napredak u pregovaračkom procesu veže po svaku cenu sa napretkom u dijalogu Beograd–Priština, ne samo da predstavlja nepotrebno birokratsko usporavanje, već je i politički štetan", rekao je Dačić.
Ukazujući na činjenicu koja postoji samo kod pregovaračkog procesa Srbije, Dačić je rekao da monitoring dijaloga Beograd–Priština, kao kriterijum za otvaranje pregovaračkih poglavlja, je potpuna novina i jedinstvena u našem slučaju.
Međutim, dodao je da je imperativ da i države članice EU prihvate činjenicu da dijalog i napredak u dijalogu ne zavisi samo od spremnosti Beograda.
"Uvođenje 'treće strane' u ocenu našeg napretka je nepotrebno komplikovalo stvari i dovodi, što je jasno vidljivo, do usporavanja procesa pregovaranja, čak i u slučajevima kada za to nije odgovoran Beograd. Pitanje normalizacije odnosa na relaciji Beograd–Priština treba da bude isključivo u okviru Poglavlja 35, a ne da se pravi paralelizam između ovog i drugih poglavlja, niti da se ovo poglavlje predstavlja kao uslov svih drugih poglavlja", ukazao je Dačić.
Istakao je da će insitiranje na takvom stavu doneti mnogo više političke štete nego što su to u stanju da vide mnogi učesnici u ovom procesu.

Šef srpske diplomatije je naveo da su pitanja bezbednosti aktuelnija nego ikad, ali i da su, međutim, politički momenat i bezbednost dve stvari koje idu zajedno i ne mogu se razdvojiti.
"U tom kontekstu kada se govori o ubrzanju evropskih integracija država regiona, a samim tim i Srbije, postoji nekoliko stvari koje treba spomenuti, o kojima se mora razmišljati i eventualno, pronaći novi odgovori za pitanja koja nas već neko vreme drže 'politički budnim'", smatra Dačić.
Podsetio je da se već duže vreme govori o zamoru od proširenja u državama članicama, pre svega u državama koje su osnivači EU. 
"Nas je, ipak, obradovalo istupanje predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera pre nekoliko nedelja, za koje se nadamo da će i članice podržati, u kome je pozvao na kreiranje i implementaciju strategije za uspešno pristupanju Srbije i Crne Gore u EU do 2025. godine, kao vodećih kandidata iz regiona. Mi mislimo da je ovo ostvariv cilj", rekao je Dačić.
Podsetio je i da je Srbija od 21. januara 2014. godine, kada su započeli pregovori o pristupanju EU, otvorila 10 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja.
"Tu upravo i vidimo problem", istakao je Dačić i dodao da je u proteklim godinama stvorena, kako je rekao, veštačka teza u okviru EU, neutemeljena u svakom smislu, da ne treba da se otvara više od dva poglavlja tokom jednog predsedavanja, kako se ne bi stvorila pogrešna slika o "prebrzom" pregovaračkom procesu. 
Realno, smatra Dačić, sadašnji tempo otvaranja poglavlja je nedovoljan i ne oslikava pravo stanje stvari o spremnosti Srbije za pregovaranje o članstvu. 
"Sadašnji tempo je čisto politički limitiran, zbog unutrašnjih problema u nekim državama članicama. Takav pristup neće dovesti do željenog rezultata za obe strane", naglasio je Dačić i dodao da ne treba da podseća da otvaranje poglavlja nikako ne znači i njihovo zatvaranje, već je u interesu svih, kao u slučaju poglavlja 23 i 24, da se ona otvaraju na osnovu kvaliteta pregovaračkih pozicija i ostvarenog napretka u reformama.
Dačić je u Budimpešti učestvovao je na tradicionalnom godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana, a tokom sastanka ministri su diskutovali o ubrzavanju procesa integracija Zapadnog Balkana u EU.
Navedeni su i konkretni predlozi pomoću kojih bi ubrzanje bilo moguće postići.
Kako je navedeno u saopštenju Ministastva spoljnih poslova, tokom sastanka ministri su razmatrali bezbednosne izazove sa kojima se oba evropska regiona suočavaju.
Izvršni direktor Fonda za Zapadni Balkan Đerđ Mura podneo je ministrima izveštaj o radu i predstojećim koracima na jačanju institucije Fonda, nakon zvaničnog pokretanja 5. septembra ove godine.
Fond za Zapadni Balkan je pokrenut po uzoru na Međunarodni fond Višegradske grupe i uz njegovu pomoć u znanju i sredstvima u cilju podsticanja saradnje civilnog društva na Zapadnom Balkanu, piše u saopštenju.
Kako se dodaje, Dačić je učestvovao na tradicionalnom godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova Višegradske grupe (Mađarska, Republika Češka, Republika Slovačka i Republika Poljska) i Zapadnog Balkana, na poziv ministra inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Petera Sijarta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Vezivanje pitanja Kosova za članstvo Srbije u EU politički je štetno"

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Okt.2017

Reformski napori Srbije treba da budu u potpunosti prepoznati od EU..Ministar spoljnih poslova poručio da je nepotrebno uvođenje "treće strane" u ocenu napretka Srbije, jer nepotrebno komplikuje stvari i usorava pregovaranje...Ivica Dačić, koji učestvuje na sastanku šefova diplomatije Višegradske...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.