Dačić: Ne odustajemo od kompromisa i diplomatije

Izvor: RTS, 29.Maj.2019, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ne odustajemo od kompromisa i diplomatije

Srbija ostaje privržena načelima međunarodnog prava, postignutim dogovorima i spremna je na dalji dijalog kada se za njega steknu uslovi, poručio je šef diplomatije Ivica Dačić. Beograd nije imao informacije o hapšenjima i akcijama koje su sprovedene u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, rekao je Dačić dodajući da je obaveza svih potpisnika Briselskog sporazuma da postoji sistem obaveštavanja o eventualnim akcijama. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na svečanom prijemu povodom obeležavanja Dana srpske diplomatije, poručio je da Srbija ne odustaje od kompromisa, niti diplomatije kao načina rešavanja sporova, ni kada je reč o pitanju najvišeg državnog prioriteta – pitanju Kosova i Metohije.


"Ostajemo privrženi načelima međunarodnog prava, postignutim dogovorima i spremni na dalji dijalog, kada se za njega steknu uslovi", rekao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
Ukazao je da nerazumno i veoma štetno odbijanje Prištine da povuče odluku o taksama, kao i uzastopne provokacije i unilateralni potezi, kao što je bio jučerašnji brutalni napad na sever Kosova i Metohije, jasno govore da prištinska strana čini nemogućim održavanje novih rundi dijaloga.
Apeluje da se razumnim, odgovornim i iskrenim pristupom, ponovo pruži šansa diplomatiji, jer je to najmanje što dugujemo generacijama koje dolaze.
Napori Srbije nisu dovoljno valorizovani, napredak nesporan
Ponovio je da članstvo u Evropskoj uniji predstavlja jedan od strateških spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.
"Pred našom diplomatijom je veoma složen zadatak da, u uslovima izlaska Velike Britanije iz EU, unutrašnjih izazova u samoj Uniji, opadajućeg interesovanja za politiku proširenja, obezbedi dalju podršku država članica i institucija EU u pregovaračkom procesu Srbije", rekao je Dačić.

Ocenio je da je, uprkos činjenici da napori koje Srbija preduzima i rezultati koje postiže na evropskom putu nisu u dovoljnoj meri valorizovani kroz dinamiku pristupnog procesa, napredak nesporan.
U tom smislu, nada se će napori Srbije biti praćeni i otvaranjem novih pregovaračkih poglavlja do kraja rumunskog predsedavanja Savetom EU i dodatno, tokom narednog, finskog predsedavanja.
Očuvanje mira i bezbednosti na regionalnom i globalnom planu, kao i bezbednosna saradnja u najširem smislu te reči, ostaju jedan od prioriteta spoljne politike Srbije, poručio je ministar.
Naveo je da je Srbija čvrsto opredeljena da odgovori na brojne bezbednosne izazove savremenog doba, uključujući terorizam, sve vidove ekstremizma, sajber pretnje i izazove u domenu energetske bezbednosti, kao fenomene doba u kome živimo.
Srbija posvećena politici EU, nastavak saradnje sa Rusijom i Kinom
Istakao je da je Srbija posvećenost Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU potvrdila spremnošću da, u skladu sa sopstvenim mogućnostima, doprinese evropskim politikama u ovoj oblasti, nastavkom učešća u misijama i operacijama UN i EU.

"Nastavljamo sa jačanjem sveobuhvatne bilateralne saradnje sa Ruskom Federacijom i Kinom, kao tradicionalnim prijateljima naše zemlje, sa kojima nas vežu strateški odnosi i čelično prijateljstvo", dodao je Dačić.
Istakao je i značaj programa Saradnja sa dijasporom i Srbima u regionu. "Interes je Srbije kao matične države da državljani naše zemlje i pripadnici srpske zajednice u inostranstvu uživaju sva individualna i kolektivna prava koja su garantovana međunarodnim konvencijama, bilateralnim ugovorima i unutrašnjim propisima tih država", rekao je ministar.
"Zato nastojimo da, kroz svoje aktivnosti, pomognemo da se Srbi u rasejanju uspešno integrišu u zemlje u kojima žive, ali tako da ne izgube svoj kulturni i nacionalni identitet", napomenuo je Dačić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.