Dačić: Ne očekujemo nova uslovljavanja

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jan.2014, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ne očekujemo nova uslovljavanja

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da još nema naznaka koje će poglavlje prvo biti otvoreno u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom ali je dodao da ne očekuje da će biti novih uslovljavanja.

U intervjuu za Radio televiziju Srbije (RTS), Dačić je rekao da ne očekuje da se pojave novi uslovi, poput priznanja nezavisnosti Kosova, kao što je to bilo pominjano ranije.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />  Ne možemo da odgovaramo za nešto za šta je Priština kriva

 

Dačić je ocenio da je moguće da će biti otvorena poglavlja 23, 24 ili 35 (pitanja pravde, bezbednosti i Kosova) ali da postoji mogućnost da će to biti i neko od "lakših pitanja", poput poglavlja 32 (finansijska kontrola), kao što je to bio slučaj sa nekim zemljama.

 

"Ne treba iznositi preterano optimistička očekivanja, to će sve ići nekim svojim tokom... Srbija je dobila datum zbog napretka u dijalogu sa Prištinom i zbog rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije. To znači da će nas poglavlja 23, 24 i 35 pratiti sve vreme pregovora", rekao je Dačić.

 

On je ocenio da je, zbog toga, potrebno da se što pre formira Zajednica srpskih opština na Kosovu, jer je to i u srpskom interesu, iako za tako nešto ne postoje određeni rokovi.

 

"Tu imamo dosta problema sa Prištinom jer nismo dogovorili pitanja pravosuđa i jer tu Priština nije pokazala želju za kompromisom. Ne možemo mi odgovarati za nešto za šta je Priština kriva", rekao je on.

 

Odgovarajući na pitanje o budućem statusu ministra za evropske integracije Branka Ružića, Dačić je rekao da se o tome nije raspravljalo, kao ni o slučajevima nekih drugih ministara, ali da u Vladi nema nejedinstva oko tog pitanja.

 

Dačić je ponovio da vanredni parlamentarni izbori u Srbiji, zbog brojnih poslova koji su pred Vladom, nisu prioritet ali da se i o tome može razgovarati.

 

"Čekaju nas dogovori o članstvu u EU, dijalog sa Prištinom, izgradnja Južnog toka, investicije iz Emirata, kineski premijer dolazi da otvori most preko reke, pregovori sa MMF-om i Svetskom bankom... Moje je mišljenje, ne zbog mog mesta i uloge moje partije u Vladi, da to (izbori) nije prioritet, ali razgovaraćemo i o tome sa (prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom) Vučićem", rekao je on.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.