Dačić: Napad u Zvorniku udar na stabilnost regiona

Izvor: RTS, 29.Apr.2015, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Napad u Zvorniku udar na stabilnost regiona

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS Ivica Dačić izjavio je u Drvaru da je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku udar, ne samo na isntitucije Republike Srpske i BiH, već i na stabilnost celog regiona.
Ivica Dačić je rekao da je pitanje terorizma i radikalizma uopšte i odlazak ljudi sa ovih prostora na strana ratišta ne može da doprinese mirnom životu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << građana ovde, javlja Beta.

Šef srpske diplomatije je ocenio da teroristički akt u Zvorniku neće usporiti evropski put BiH, ističući da je Srbija najveći promoter evropskog puta BiH.
"Stabilnost evropskog puta Hrvatske, Srbije i BiH je preduslov stabilnosti na ovim prostorima", istakao je Dačić.
Upozoriviši da ceo svet kasni u borbi protiv terorizma, Dačić je istakao da je, osim političke saradnje zemalja regiona, u borbi protiv teorizma potrebna jača saradnja njihovih bezbednosnih službi.
"Nekada je terorističke akte mogući sprečiti, nekada, nažalost ne", istakao je ministar spoljnih poslova.
Predsedavajući OEBS-u je rekao da će ta Organizacija nastaviti da pomaže BiH u uspostavljanju svih vrednosti koje su sadržane u načelima OEBS-a.
Dačić je u Drvaru otvorio Kancelariju OEBS-a, izržavajući nadu da će ta kancelarija pomoći povratku Srba na ove prostore.
Podsetio je da postoji međunarodni program donacija u cilju regionalnog stambenog zbrinjavanja izbeglica koji se odnosi na ceo region Zapadnog Balkana. 
Napomenuvši da je u Drvar došao kao predsedavajući OEBS-a i sused, Dačić je poručio da prošlost treba da nam posluži kao pouka za budućnost.
Podsetio je da u istoriji bivše Jugoslavije, Drvar zauzima posebno mesto.
Dačić je dodao da kao predsedavajući ima obavezu prema Organizaciji i svim njenim državama učesnicama da se pobrine za poštovanje osnovnih vrednosti OEBS-a i pridržavanje ovim načelima.
Pristup socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju je ključan kako bi se obezbedio sprovodljiv i održiv povratak.
Zemlje u regionu, poručio je Dačić, imaju zajedničku burnu prošlost, slične izazove u današnje vreme i zajedničku budućnost.
"Uz kancelarije na terenu, pet privremenih kancelarija je otvoreno kao odgovor na krizu, što je napor koji su građani pogođeni nesrećom izuzetno cenili", rekao je Dačić.
Predsedavajući OEBS-u je izrazio uverenje da će šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur koji je već dugo prisutan na našim prostorima i za koga postoje samo reči hvale, biti posvećen zadacima koje OEBS postavlja pred sebe - izgradnji modernog društva, jačanju institucija, ljudskih prava i sloboda. 
Dačić je posle Drvara posetio Banjaluku gde se sastao sa predsdnikom RS Miloradom Dodikom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Teroristički akt neće usporiti evropski put

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Apr.2015

DRVAR - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da teroristički akt u Zvorniku neće usporiti evropski put BiH, jer se takve stvari dešavaju i u zemljama koje su članice EU...Dačić je rekao da Srbija podržava dalji razvoj i evropski put BiH, te da je nužan preduslov stabilnosti regiona...

Nastavak na Nezavisne Novine...

NATO osudio teroristički napad u Zvorniku

Izvor: Večernje novosti, 29.Apr.2015

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je terorizam globalna opasnost koja ne poznaje granice i da je napad na policijsku stanicu u Zvorniku i ubistvo policajca akt terorizma i nasilja koji osuđuje. Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je na zajedničkoj...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.