Terorizam globalni problem, neophodna zajednička borba

Izvor: Prva.rs, 29.Apr.2015, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terorizam globalni problem, neophodna zajednička borba

Otvarajući konferenciju, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da samo saradnja između zemalja, moderna i obučena policija i rad na prevenciji mogu da pomognu u borbi protiv terorizma.

Stefanović je osudio teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, u kojoj je stradao jedan policajac, a dva su ranjena, i naglasio da je Srbija pouzdan partner međunarodnoj zajednici u borbi protiv tog "savremenog zla".

Prema njegovim rečima, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << Siriju i Irak otišlo je da se bori 30 državljana Srbije, od kojih su neki poveli i porodice.

Prema podacima policije, dodao je on, deset stranih boraca iz Srbije poginulo je na ratištima Sirije i Iraka.

Stefanović je podsetio da je u Srbiji podneto osam krivičnih prijava protiv osoba koji su u vezi sa terorizmom, kao i da da je protiv sedmoro podignuta optužnica.

On je istakao da je naš cilj da krivično budu procesuirane sve osobe koje propagiraju radikalnu islamističku ideologiju.

Govoreći o radu policije, Stefanović je rekao da MUP Srbije daje konkretne doprinose svakodnevnom razmenom operativnih podataka s kolegama iz drugih država i učešćem u međunarodnim inicijativama, jačom kontrolom graničnih prelaza, finansijskim istragama...

On je objasnio da je unutar tog ministarstva formirana grupa koja se bori protiv terorizma i ekstremizma, dodavši da jedino moderna i obučena policija može da se suproststavi terorizmu.

Prvi korak koji će Srbija napraviti na tom putu, kako je rekao, jeste usvajanje strategije za borbu protiv terorizma kojom će se stvoriti okviri za institucionalizovano postupanje policijskih službenika.
Ipak, kako je dodao, represivne mere nisu jedini lek protiv terorizma, već se treba posvetiti i njegovoj prevenciji.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da je borba protiv terorizma globalna odgovornost kojoj se mora posvetiti svaki region sveta.

Istakavši da je zabrinutost zbog terorizma transnacionalne prirode, Kirbi je podsetio da terorističke organizacije nisu nove, ali da je opasnost od njih sve veća, posebno uz porast dešavanja na Bliskom Istoku.

Konstatujući da je radikalizacija sveprisutna, kao i regrutacija boraca u inostranstvu, Kirbi je poručio da će SAD nastaviti da sarađuje sa ostalim državama u borbi protiv terorizma i dodao da su zemlje istočne Evrope s pravom prepoznale da je to ozbiljna protiv koje nijedna ne može sama da se odupre.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport istakao je da je opredeljenost EU za suzbijanje pojava terorizma, ali uz poštovanje ljudskih prava i fundamentalnih sloboda.

On je naglasio da ne postoji univerzalni pristup za borbu protiv tih pojava, ocenivši da da edukacija predstavlja najjače oružje i da u tom pogledu poseban značaj treba pridati mladim generacijama.
Prema njegovim rečima, saradnja i koordinacija EU, zemalja članica, SAD, pa i Srbije, je od ključnog značaja za izlaženje na kraj s terorizmom.

On je rekao da EU i zemlje članice ulažu napore da suzbiju ove pojave na sve raspoložive načine, a pre svega finansiranjem programa za borbu protiv stranih boraca, između ostalog i na Balkanu.
"Treba sprečiti radikalizaciju pojedinaca, posebno preko Interneta. Potrebno je unaprediti međuverski i međukulturalni dijalog i podržati međunarodne inicijative protiv radikalizacije", rekao je Devenport.

On je istakao i da se mora odbaciti teza da je nasilje jedini način za promene u društvu i da se to može ostvariti samo kroz demokratske procese.

Šef misije OEBS u Srbiji Peter Burkhard ukazao je da se strani borci regrutuju širom sveta, uključujući i Srbiju, te da je to važna činjenica, iako je broj stranih boraca iz Srbije prilično mali.
"Povećana saradnja je ključna za suočavanje sa ovim pojavama. Ovo je prioritetna tema OEBS-a. Apelujemo na jaču sarađnju, bolju razmenu podataka, pri čemu OEBS može biti platforma za razgovore", rekao je Burkhard.

Prema njegovim rečima, akcije u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma treba preduzimati u svim dimenzijama, a OEBS posebno ohrabruje lokalni pristup.
"Lokalne zajednice najbolje mogu da uoče pojedince pre nego što izvrše teroristički napad", rekao je Burkhard.
Šef misije OEBS je takođe istakao da zemlja više treba da podrži mlade, kako bi se sprečila njihova radikalizacija i mobilizacija.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Napad u Zvorniku udar na stabilnost regiona

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Apr.2015

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS Ivica Dačić izjavio je danas u Drvaru da je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku udar, ne samo na isntitucije Republike Srpske i BiH, već i na stabilnost celog regiona...On je ocenio da teroristički akt u Zvorniku neće usporiti...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.