Dačić Najevropljanin

Izvor: RTS, 09.Apr.2010, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić "Najevropljanin"

Ministar Ivica Dačić rekao, primajući nagradu "Najevropljanin", da se nada da će doći vreme kad će cilj svih političkih stranaka u Srbiji biti ulazak u Evropsku uniju.

Potpredsedniku Vlade i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću u Skupštini Beograda uručena je nagrada "Najevropljanin 2009" koja se tradicionalno dodeljuje za doprinos u približavanju Srbije Evropskoj uniji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Dačić je, primajući nagradu, izrazio nadu da će doći vreme kad će cilj svih političkih stranaka u Srbiji biti ulazak u Evropsku uniju.

On je rekao da mu je mnogo lakše neko drugim političarima i liderima stranaka jer se od njega nije očekivalo da doprinese evrointegracijama Srbije.

"Tako da sve što sam uradio na planu evropskih integracija je fenomenalan uspeh s obzirom na to da se u tome od mene ništa niste nadali", rekao je Dačić pošto je u obrazloženju navedeno da je konsolidovao Socijalistčku partiju Srbije i pretvorio je u modernu proevropsku stranku.

Dačić je istakao da želi da se zahvali i predsedniku Srbije i DS Borisu Tadiću "što je imao hrabrosti da zajedno sa nama donese političku odluku da se prošlost ne može promeniti ali da svi zajedno možemo da ponesemo odgovornost da promenimo sadašnjost i budućnost Srbije".

U obrazloženju nagrade navedeno je i da se Dačić kao ministar unutrašnjih poslova uspešno i beskompromisno borio protiv korupcije i kriminala, da je prošle godine donesen novi zakon o saobraćaju, da su izdavani biometrijski pasoši i da je uverio kolege iz EU da je Srbija ispunila uslove za šengensku belu listu.

Dačić je rekao da su dve reakcije na ovo priznanje: stari, tvrdokorni birači SPS-a, kako je rekao, "smatraju da je izgubio kompas na političkoj sceni Srbije" i da je izdao polititiku SPS-a, dok ga drugi deo javnosti kritikuje da SPS nije dovoljno reformisan. 

"Prvi misle da mi ovakva nagrada nije potrebna, jer nam možda i Evropa nije potrebna, ovi drugi misle da je nisam zaslužio", rekao je Dačić i dodao da "i jedni i drugi pomalo žive u prošlosti".

Dačić je naveo da nisu svi koji su bili na vlasti pre 2000. godine bili antidemokrate i antievropejci, niti su svi oni koji su došli na vlast posle 5. oktobra demokrate i evropejci.

"Nadam se i daj Bože da će doći vreme kada od načina na koji se formira vlast u Srbiji neće zavisiti da li će Srbija ići u EU ili ne, odnosno da će EU kao državni i nacionalni cilj biti cilj svih političkih stranaka u Srbiji", rekao je Dačić.

Ostale nagrade 

Nagradu "Najevropljanina" stranom državljaninu koji živi u Srbiji dobio je ambasador Španije u Srbiji Injigo de Palasio Espanja za približavanje Srbije Evopskoj uniji.

Espanja je rekao da je dolazeći Srbiju imao dve misije: prvu, da osnaži odnose Srbije i Španije i da pruži podršku učvršćivanju suvereniteta i integriteta Srbije i drugu, da ekonomske odnose dve zemlje podigne na nivo odličnih političkih odnosa.

Espanja je rekao i da se Španija zalaže za ubrzanje evropskih integracija Srbije i da je prošle godine Srbija ostvarila "izuzetan naredak" za koji treba odati priznanje.

Nagradu "Najevropljanin" za projekat dobio je ministar za upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković zbog, kako je navedeno, upornosti i doslednosti u sprovođenju evropskih vrednosti u političkom sistemu Srbije i njegovom radu na jugu Srbije.

"Najevropljanin" za oblast kulture, odnosno sporta dobio je selektor fudbalske reprezentacije Srbije Radomir Antić zbog rezultata reprezentacije i plasmana na Svetsko prvenstvo u fudbalu. 

U kategoriji ekonomija ove godine nagradu je dobio urednik magazina "Ekonomist" Milan Ćulibrk, a u oblasti privrede Duško Bojović, vlasnik građevinskog preduzeća "Napred" koje je uspešno prošlo vlasničku transformaciju.

Priznanje "Najevropljanin" dodeljuje se od 2000. godine, a među prethodnim dobitnicima su Dragoljub Mićunović, Božidar Đelić, Jelica Minić, Goran Marković, Boris Tadić, Mauricio Masari, Rasim Ljajić, Predrag Bubalo, Goran Bregović, Nenad Bogdanović, Desimir Tošić, Olivera Jevtić, Mlađan Dinkić, Jovan Ćirilov, a posthumno je dodeljena i Zoranu Đinđiću.

Nagrade "Najevropljanin godine" desetu godinu zaredom dodeljuje nevladina organizacija "Prva evropska kuća".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.