Dačić: Mi nemamo stav ni o čemu

Izvor: B92, 29.Sep.2011, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Mi nemamo stav ni o čemu

Beograd -- Vicepremijer i ministar policije Ivica Dačić izjavio je da se Kosovo danas ne brani na barikadama, već mudrom politikom.

Dačić je ocenio da je svako rešenje za tu pokrajinu bolje nego trenutna, izuzetno teška situacija.

"Ne može više ovako - mi nemamo stav ni o čemu, ni o Kosovu, ni o Paradi ponosa", rekao je Dačić. On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ocenio da se Kfor i međunarodna zajednica prosto "upiru" da odbrane želje Prištine, odnosno Hašima Tačija.

"Ako su ispoštovali Albance, moraće i Srbe i tačka. Srbija nije prekinula pregovore i dijalog sa Prištinom, ne znam o kojim pregovorima se govori. Šta su se to dogovorili, pa sada to prekidaju?", zapitao je Dačić.

On je dodao da mu se čini da se o problemu Kosova vode "virtuelni razgovori", odnosno kao da ne postoji svest o stvarnoj situaciji na terenu. Dačić je takođe odbacio objašnjenja da su potezi međunarodne zajednice i Prištine na severu Kosova usmerene na suzbijanje kriminala.

"Ma kakve su to guposti svođenje pitanja problema severa Kosova na kriminal. Kriminal u Prištini je svetskih razmera, pa što tamo ne stave bodljikave žice? Ima li toga još negde u svetu?", rekao je Dačić.

On je dodao da ceo srpski narod ne želi da živi na takvom Kosovu. Dačić je ukazao da je obaveza Kfora da štiti narod, bez obzira na to da li su Srbi ili Albanci. Pucanje je krajnja nužda i neka znaju svi da se ne može ratovati protiv naroda, poručio je on.

"Ako ćete silom na Srbe, pitam predstavnike međunarodne zajednice, kako da očekujete da Beograd to pozdravlja i da se bavi Paradom ponosa?", zaključio je Dačić.

"Policija nije Veliki brat"

Laže svako ko kaže da ne postoji bezbednosni rizik održavanja Parade ponosa i odgovoran je pred narodom ako dođe do prolivanja krvi, poručio je danas zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

"Policija ne može da se pretvori u Velikog brata. Gde su oni koji su uhapšeni prošle godine?", zapitao je Dačić, napominjujući da će "to biti skup različitih političkih orijentacija, gde se u stvari i ne zna tačno protiv koga i ko protestuje".

Policija, prema njegovim rečima, ima snage i opreme, ali ne u tolikom broju i stepenu opremljenosti za razbijanje demonstracija.

"Ono što građani imaju pravo po Ustavu, policija će da obezbeđuje. Kada govorimo o cifri od 5.000 policajaca, u nju su uračunati svi koji će se tog dana nalaziti u srpskoj prestonici na zaštiti interesa građana", rekao je Dačić novinarima posle proslave dana Kriminalističko-policijske akademije.

On je izričit da nije na policiji da donosi odluke o održavanju Parade ponosa i da će, ako je to politički stav, policija raditi svoj posao.

"Ako će policija da radi svoj posao dobro, mora da ima podršku države. A ako bi mi odlučivali, Parade ponosa ne bi ni bilo, jer bih ja pre preuzeo odgovornost da se ne održi manifestacija, nego da dođe do prolivanja krvi", rekao je Dačić.

Organizatorima je Dačić poručio da bi trebalo da pokažu odgovornost u uslovima kada je Srbija opterećena brojnim problemima i da se zapitaju koliko je svrsishodno u takvoj situaciji održavati manifestaciju koju zagovaraju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Ispoštovali ste Albance, morate i Srbe!

Izvor: S media, 29.Sep.2011

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da je nemoguće voditi bilo kakve pregovore sa Prištinom u situaciji kada se puca na Srbe. - Svako rešenje situacije na KiM bolje je od trenutnog stanja - smatra Dačić. ..Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da su tehnički pregovori...

Nastavak na S media...

Dačić: Kosovo se ne brani barikadama

Izvor: RTS, 29.Sep.2011

Kosovo je neophodno braniti mudrom politikom, a ne na barikadama, poručio ministar Ivica Dačić. Svako rešenje za Kosmet je bolje nego trenutna teška situacija, kaže Dačić...Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je da Kosovo ne treba braniti na barikadama, već mudrom politikom...

Nastavak na RTS...

Vlada podržava "Paradu ponosa", Dačić protiv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2011

BEOGRAD -..Na sednici Vlade Srbije danas nije bilo reči o održavanju "Parade ponosa", a stav Vlade je da svako ima pravo na okupljanje ako je to u skladu sa Ustavom i zakonom, izjavio je danas koordinator Vlade Srbije za saradnju sa medijima Slobodan Homen..."Vlada ima jasan stav koji je izdat ranije,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.