Vlada podržava Paradu ponosa, Dačić protiv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2011, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada podržava "Paradu ponosa", Dačić protiv

BEOGRAD -

Na sednici Vlade Srbije danas nije bilo reči o održavanju "Parade ponosa", a stav Vlade je da svako ima pravo na okupljanje ako je to u skladu sa Ustavom i zakonom, izjavio je danas koordinator Vlade Srbije za saradnju sa medijima Slobodan Homen.

"Vlada ima jasan stav koji je izdat ranije, a to je da se u Srbiji poštuju Ustav i zakon. Prema tome, svako ko u skladu sa zakonom prijavi skup, ima pravo da protestuje, a nadležni organi su tu da taj skup obezbede", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Homen na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Dačić: "Parada ponosa" ne treba da bude održana

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da iz bezbednosnih razloga apsolutno ne treba da se održi ni jedna od manifestacija koje su najavljene za vikend.

"Ako policija odlučuje - neće biti Parade ponosa, jer postoji bezbednosni rizik. Bolje da budem odgovoran što nešto nije održano nego da padne krv u Beogradu", rekao je Dačić novinarima posle svečanosti obeležavanja dana Kriminalističko - policijske akademije.

Plan da se izazove više požara u Beogradu

Ministar je istakao da postoji plan da se u vreme održavanja Parade ponosa izazove više požara u okolini Beograda da bi se snage policije rasturile po gradu, dok bi se sukobi odvijali u centru.

On je, međutim, istakao da će, ako je politički stav da Parada ponosa mora da bude održana, policija izvršiti svoj zadatak.

Upitan da li je to politički stav, Dačić je rekao: "Mene pitate, ne znam, ja sam to pitanje odavno postavio".

"Nije na policiji da odlučuje, ali ako vam policija napiše da postoji bezbednosni rizik za održavanje Parada ponosa, šta biste vi odgovorili", rekao je Dačić.

On je istakao da bi, da je na mestu organizatora te manifestacije, u ovim uslovima otkazao njeno održavanje.

"Ne znam koliko je svrsihodno u ovom momentu, kada se dešava šta se dešava na Kosovu, da se ona održi, ne ulazeći u njihova prava", kazao je Dačić.

Deset puta više onih koji su protiv parade

Kako je naveo, Parada ponosa nije najavljena kao tema za današnju sednicu vlade, ali su njega tokom dana telefonom zvali mnogi ambasadori interesujući se za to pitanje.

Dačić je rekao da policija ne može da ima kompletnu opremu za razbijanje demonstracija za sve svoje pripadnike, jer je deset puta više onih koji su protiv održavanja gej parade.

"Normalno je da policija ima određene instrumente, ali oni nisu u tolikom broju da bi svi bili pod punom opremom za razbijanje demonstracija. Sada treba da popravljamo vodene topove i da pričamo o ljudskim pravima", rekao je Dačić.

Pozivaju dežurne tužioce na ulice

Udruženje policije "Solidarnost" (UPS) i Udruženje pravosudnih službenika i saradnika Srbije (UPSIS) pozvali su danas Ministarstvo pravde da, u vreme održavanja Parade ponosa, pruži svu potrebnu pomoć policiji, tako što bi dežurni tužioci po hitnom postupku procesuirali sve one koji bi tada izazivali nasilje na ulicama.

Ta udruženja su pozvala sve državne organe, posebno Ministarstvo policije i Ministarstvo pravde da zajedničkom koordiniranom akcijom pokažu svu odlučnost države u borbi protiv svih vidova nasilja koja se mogu ispoljiti u narednim danima i u vezi sa ovogodišnjom organizacijom Parade ponosa.

Udruženja traže da Ministarstvo pravde pruži svu potrebnu pomoć policiji, tako što bi pravosuđe odredilo dežurne tužioce, fizički prisutne po svim policijskim stanicama u Srbiji.

Oni bi u saradnji sa policijom po hitnom postupku procesuirali "sve one kojima je ovih dana osnovna ideja izlaska na ulicu izazivanje nasilja, sukob sa policijom, širenje mržnje, pljačke prodavnica i lomljene imovine građana".

Dačić je kazao i da su oni koji organizuju demonstracije protiv Parade ponosa već stekli iskustvo u tome, pa samim tim su i razvili metode u borbi sa policijom.

"Oni čak komuniciraju preko video-igrica, a policija nije 'veliki brat' da sve to isprati", kazao je Dačić.

"Sve smo ih pohapsili prošle godine, a gde su oni sada", upitao je Dačić i odbacio mogućnost preventivnog hapšenja jer nije moguće.

Zapadne ambasade izrazile zabrinutost

Ambasade više zapadnih zemalja u Srbiji pozvale su vlasti u Srbiji da omoguće građanima da izraze svoje pravo na okupljanje i izražavanje, nezavisno od uverenja, porekla ili seksualne orijentacije.

Ambasada Nemačke izrazila je zabrinutost zbog izveštaja o pretnjama protiv Parade i njenih organizatora i pozvala vlast u Srbiji da preduzme sve potrebne mere za bezbednost tog događaja.

U izjavi tim povodom, kojoj su se pridružile ambasade Holandije, Švedske i Norveške, navodi se da bi prava garantovana Ustavom, a naročito princip antidiskriminacije, trebalo u potpunosti podržavati i sprovoditi tokom cele godine.

U saopštenju, nemačka ambasada u Beogradu još je pohvalila vlasti, a posebno policiju, zbog obezbeđivanja Parade ponosa održane 2010. godine, čime su "pokazali rešenost da odbrane Ustavom garantovana prava, uprkos nasilju koje su izazvali demonstranti u nameri da spreče Paradu ponosa".

Sa prošlogodišnje Parade ponosa

Dejanović: Svi da poštuju različitosti

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović pozvala je danas građane Srbije da i u nedelju, 2. oktobra, poštuju različitosti među ljudima, ali je dodala da nema normalnog čoveka koji će reći da je za neki skup, ukoliko se proceni da je on visokog rizika.

"Možda je najbolje da se oni, koji ne razmišljaju kao mi koji podržavamo LGBT populaciju, jer tu različitost prihvatamo kao našu realnost, u vreme 'Parade ponosa' bave nečim što je njima interesantno i što je njihov životni cilj", rekla je Đukić-Dejanović Tanjugu.

Predsednica srpskog parlamenta je istakla da sa aspekta nekog ko donosi zakone, ne može da zamisli uskraćivanje zakonom predviđenih prava, odnosno onog što proizilazi iz Ustava Srbije i donetih zakona, pa i Zakona o zabrani diskriminacije.

Prema njenim rečima, to znači da država svakoj subpopulaciji koja to želi treba da obezbedi da prošeta i pri tom iznese svoj stav.

"Da li je to baš ovaj momenat ili treba da bude neki drugi, nemam dovoljno argumenata da zaključujem, ali mislim da ova populacija treba da ima pravo da prošeta Beogradom. Ja tu uopšte nemam dilemu", jasna je Đukić-Dejanović.

Ona je dodala da pri tom svi moraju da uvaže i bezbednosne momente, na osnovu kojih treba proceniti da li ovo trenutak za održavanje "Parade ponosa".

"Ako se procenjuje da je to skup visokog rizika, nema normalnog čoveka koji će reći - ja jesam za taj skup", rekla je predsednica Skupštine Srbije.

Sindikat policije pozvao organizatore da otkažu Paradu

Nezavisni policijski sindikat Srbije upozorio je pre dva dana da pojedine grupe pripremaju rušilačke demonstracije tokom održavanja "Parade ponosa" i pozvao organizatore "Prajda" da otkažu tu manifestaciju.

"Imamo informacije da određene grupe pripremaju za taj dan ne samo napade već i rušilačke demonstracije u operaciji 'Beograd u plamenu'", rekao je na konferenciji za novinare predsednik tog sindikata Momčilo Vidojević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.