Dačić: Lakše bez Parade

Izvor: RTS, 23.Sep.2011, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Lakše bez Parade

Za policiju bi bilo bolje da se "Parada ponosa" ne održi, ali je neophodno da se o tome izjasne državni organi i društvo, kaže Ivica Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da bi za policiju bilo bolje da se  predstojeća "Parada ponosa" u Beogradu ne održi, jer je prošle godine policija, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je rekao, platila najveću cenu. Dok organizatori navode da će Parada biti održana 2. oktobra, pojedine desničarske organizacije ali i sindikat policije, traže otkazivanje te manifestacije.

"Policija uvek plati najveću cenu, ne samo finansijski, nego i povredama. Prošle godine je bilo povređeno puno policajaca", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Dačić je rekao da bi, ako bi se policija upravljala po bezbednosnim procenama, "Parada ponosa" bila proglašena za događaj visokog rizika i razmišljalo bi se o tome da se ne održi.

"Nije na policiji da donosi odluke da li neki skup treba da se održi ili ne", rekao je Dačić, dodavši da nije čudo što se policijski sindikati oglašavaju o "Paradi ponosa", pošto zvanični stav države ne postoji.

Dačić je ponovo pozvao državne organe i društvo da se izjasne o "Paradi ponosa", ističući da je to politički događaj od velikog značaja za državu i da mu je zato iz Evropske komisije i Evropskog parlamenta stigao dopis u kojem se napominje da ta tela pažljivo motre na održavanje Parade.

I Goran Miletić iz Organizacionog odbora "Parade ponosa" rekao je da bi bilo lakše da se državni organi izjasne odlučnije o "Paradi". Međutim, prema njegovim rečima, bez obzira na to ministar ima obavezu da zaštiti sve građane i dodao je da se zna zakonska obaveza svih državnih organa pa i policije.

"Dveri" organizuju "porodičnu šetnju"

Ministar Dačić je podržao i stavove Policijskog sindikata Srbije (PSS) i pokreta "Dveri" koji su pozvali protivnike te manifestacije da ne primenjuju nasilje protiv bilo koga.

"Mi smo tražili da se odloži Parada, jer nije dobar momenat. Tražili smo od organizatora da preuzmu odgovornost, da uskrate malo svoje slobode.... Organizacija Dveri su ozbiljna organizacija, nisu zabranjeni", rekao je predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović.

Pojedine nevladine organizacije smatraju da sindikat policije svojim istupom deluje protivustavno a dodatno im se zamera i zajednički nastup sa organizacijom "Dveri".

Dačić je naveo da se u saopštenju PSS-a i "Dveri" pozivaju i oni koji su protiv Parade da to čine nenasilno i da se ne sukobljavaju ni sa učesnicima, ni sa policijom, dodavši da su ti stavovi identični stavovima ostalih policijskih sindikata.

Predstavnici pokreta "Dveri" saopštili su da 2. oktobra neće organizovati "kontraskup" povodom "Parade ponosa", ali će se pristalice te organizacije okupiti dan ranije u centru Beograda na "porodičnoj šetnji".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.