Dačić: Još nema parlamentarne većine

Izvor: RTS, 02.Jun.2012, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Još nema parlamentarne većine

U ovom trenutku ne postoji parlamentarna većina neophodna za formiranje Vlade, rekao lider SPS-a Ivica Dačić tokom posete Banjaluci. Dodik: Solidarni smo sa Srbima na Kosovu.

Lider SPS-a Ivica Dačić rekao je tokom posete Banjaluci da u ovom trenutku ne postoji parlamentarna većina neophodna za formiranje Vlade.

Dačić nije govorio o mogućem trećem partneru u formiranju Vlade ali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je ponovio da će partnerstvo zavisiti i od odnosa prema Republici Srpskoj.

"Ja neću ući u Vladu koja će govoriti da je Republika Srpska genocidna tvorevina", naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se Vlada brzo formira, ali se mora znati na kojim prioritetima će se postići konseznus oko Vlade.

Upitan da li postoji mogućnost da SPS formira vladu sa Srpskom naprednom strankom (SNS), on je rekao da socijalisti vode razgovore sa Demokratskom strankom (DS), ali da će, ako razgovori sa DS ne urode plodom, razgovarati sa drugim političkim opcijama da se ne bi išlo na nove izbore.

Navodeći da postoji dogovor da Demokratska stranka nastavi razgovor sa ostalim partnerima, on je poručio da se mora znati o kojim će stvarima nova izvršna vlast u Srbiji imati konsenzus.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao "da u budućoj vladi ne treba da bude (lider LDP-a) Čedomir Jovanović." "Mi ćemo protestovati protiv takve vlade", naveo je Dodik dodavši da "njima ne treba neko ko govori ružno o Republici Srpskoj.

"Ovo je moja poruka svima. I bez oklevanja ćemo se distancirati od takve politike. Ako Srbiji to treba neka uzme Čedomira Jovanovića", rekao je Dodik.

Na navode Milorada Dodika reagovao je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović.

Solidarnost sa Srbima na Kosovu

Predsednik RS je izrazio solidarnost sa Srbima na Kosovu i nezadovoljstvo načinom na koji međunarodne snage terorišu Srbe, pokušavajući da umanje njihova autonomna prava, želeći, kako tvrdi, postepenu nasilnu integraciju.

"Moja solidarnost sa Srbima na Kosovu je potpuna, pogotovo na severu. Za snažniju aktivnost mora se jasno reći da je međunarodna zajednica ovde u funkciji nelegitivnog režima i, što se nas tiče, jedne nelegitimne države", rekao je Dodik, nakon Dačićem.

On je naglasio da se međunarodna zajednica odlučila da na represivan način menja poziciju Srba i da to nije dobro. Dodik je napomenuo da su to činili i prema Republici Srpskoj, ali da je upornost dovela do toga da je RS danas odlučujući faktor u ukupnom razvoju, ne samo odnosa u BiH, nego i u determinaciji odnosa u regionu.

Dačić se založio za jasnu politiku i stavove Srbije o pitanjima RS i Kosova i Metohije, i dodao da ako neko može da napada Srbe na Kosovu nekažnjeno onda Srbija nema nikakvu državnu politiku.

Ukoliko međunarodna zajednica i prištinske vlasti vuku jednostrane poteze prema Srbima, onda i Srbija treba da primeni recipročne mere, rekao je on, navodeći kao primer da "ako Priština oduzima srpske tablice, onda Srbija treba to pitanje da postavi kao pitanje odustajanja od dogovora u Briselu".

Ne menjati Dejtonski sporazum 

Dačić je rekao da Dejtonski mirovni sporazum dobija sve više na vrednosti kao međunarodni dokument koji je omogućio mir i prekid rata u BiH i stvaranje RS, i da Srbija, kao garant tog sporazuma, ima obavezu da pomaže da se on realizuje u potpunosti.

"Veoma čvrsto stojimo na stanovištu da nema promene Dejtonskog sporazuma bez saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta. Takođe, čvrsto stojimo na stanovištu da treba da se unapređuju veze i specijalni odnosi između Srpske i Srbije, kao i da te veze treba da budu jake u svim oblastima", istakao je Dačić.

Dodik je naveo da je politička situacija u BiH konstantno konfliktna, da RS želi da poštuje slovo Dejtona i da je nezadovoljna svim nametnutim zakonima od visokih predstavnika.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Protiv vlade u kojoj se govori loše o Srpskoj

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jun.2012

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će RS protestovati protiv bilo kakve Vlade Srbije u kojoj bude neko ko govori ružno o Srpskoj, te da je protiv toga da u njoj bude lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Većine još nema

Izvor: Večernje novosti, 02.Jun.2012

Pregovori o formiranju vlade traju - i dalje neizvesno ko će dobiti mandat. Lider SPS Ivica Dačić traži da se nova vlast jasno odredi prema RS i Kosmetu. Dodik protiv LDP

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.