Dačić: Hoćemo i u EU i sa Rusijom

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jul.2014, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Hoćemo i u EU i sa Rusijom

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je cilj spoljne politike Srbije poboljšanje međunarodnog položaja zemlje, zbog čega je potrebno što više međusobnih komunikacija i zajedničkih interesa i sa zemljama EU, ali i sa Rusijom.

Ministar nikako da se reši konfikata: Ivica Dačić

 

Na pitanje šta je cilj posete premijera Srbije Aleksandra Vučića 7. i 8. jula Rusiji, rekao da je to potpuno u skladu sa ciljevima spoljne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << politike Srbije, "a to je da idemo u EU, a da istovremeno negujemo i razvijamo prijateljske odnose sa zemljama sa kojima imamo zajedničke interese".

 

"Rusija je svakako zemlja sa kojom imamo velike zajedničke interese. I ne treba tražiti nekakve razloge posete. To je radna poseta koja će biti posvećena našim bilateralnim odnosima, mnogim ekonomskim temama i međunarodnoj situaciji", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji o radu Ministarstva spoljnih poslova.

 

On je podsetio da se Vučić sreo i sa političkim funkcionerima Austrije, Nemačke, kao i da danas odlazi u Francusku.

 

"Verovatno to izaziva posebnu pažnju - zašto sada Rusija, a ne izaziva posebnu pažnju – zašto sada Nemačka, ili Austrija, ili Francuska. Treba sve! Treba sastanak sa Obamom, sa engleskim funkcionerima...", poručio je šef srpske diplomatije.

 

On je istakao da je bitno da ima što više međusobnih komunikacija i zajedničkih interesa.

 

"Nama je bitno da o nama lepo misle, i u Briselu, i u Vašingtonu, i u Parizu, i u Berlinu, i u Moskvi, a da pri tome naš narod bude uveren da to sve radimo da bi Srbija bila poštovana, cenjena, kako bi lakše mogli da se izborimo za naš napredak", rekao je Dačić.

 

"Srbija koja je prokazana, sa kojom niko ne želi da se sastane, nikom ne treba, pa ni našem narodu", dodao je on.

 

Istakao je i da je za političku poziciju Srbije veoma važno da se pripremi za predsedavanje Organizacijom za evropsku saradnju i bezbednost (OEBS) u 2015. godini i najavio da će 15. jula na specijalnom zasedanju Stalnog saveta OEBS u Beču predstaviti prioritete srpskog predsedavanja.

 

"Mi tu reprezentujemo našu zemlju. I Srbija će biti na ispitu narednih godinu dana", poručio je Dačić.

 

Na pitanje novinara da li postoje povećani pritisci na Srbiju u vezi sa njenim budućim predsedavanjem OEBS, Dačić je kazao da "ne postoje povećani pritisci, ali da postoji povećano interesovanje za Srbiju, ne samo Moskve, već i drugih zemalja".

 

"Kada ste predsedavjući, tu ne mogu da vas pritiskaju, moraju da koriste malo prefinjenije metode", poručio je Dačić.

 

On je dodao da kada se radi o trenutno gorućem evropskom pitanju - Ukrajini, Srbija kao budući predsedavajući želi da se pregovori za okončanje sukoba nastave i da se uspostavi trajno primirje.

 

"Ja sam inače mislio kad sam završio mandat premijera da sam se rešio tih konfliktnih situacija, odnosno dijaloga sa Prištinom, ali sačekali su me drugi konflikti, u drugim krajevima sveta. A nadam se da to što smo mi vodili dijalog ima neke pouke", naveo je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.