Dačić,Gruško:17.susret predsednika biće korak dalje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2019, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić,Gruško:17.susret predsednika biće korak dalje

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško izrazili su danas veliko očekivanje od 17. susreta dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, ovog puta u Sočiju, koji će kako su ocenili biti korak dalje u razvoju odličnih odnosa Srbije i Rusije.

Gruško je na konferenciji za novinare sa Dačićem ocenio da mnoge snage žele da Balkan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Srbiju pretvore u arenu političke konfrontacije i da nameravaju da ih stave pred veštački izbor izmedu Rusije i Zapada.

"Između Srbije i Rusije, srpskog i ruskog naroda postoji iskreno, istorijsko prijateljstvo i svako normalan bi mogao da se pita zašto i kome takvi, dobri odnosi nekome mogu da smetaju", rekao je Gruško.

Gruško je ocenio da su kontakti srpskih i ruskih zvaničnika, uključujući posetu predsednika i premijera Rusije Beogradu tokom ove godine, pokazali kontakte bez presedana.

Ti susreti, kako je Gruško rekao, pokazuju čvrsto tkivo političkog dijaloga i kontakata Beograda i Mosvke, čiji su stavovi po brojnim pitanjima ili identični ili bliski.

Vučićeva poseta Rusiji biće korak dalje u odnosima dve zemlje, rekao je Dačić. Povodom izveštaja Pentagona o saradnji balkanskih zemalja sa Rusijom, uz navode da je Beograd sve više u ruskom zagrljaju, Dačić je rekao da Beograd širi ruke i traži strateška partnerstva i bratske zagrljaje, ali da to ne znači da je neko Srbiju zbog tih zagraljaja "uzeo pod kontrolu".

Kako je dodao, za taj izveštaj nije bilo potrebno nikakvo istraživanje, jer i da su pogledali i pre 100 ili 200 godina mogli su da vide i tvrde da postoji ruski uticaj u Srbiji.

Dačić je naveo da Beograd ne interesuje ni ruski, ni američki uticaj, već nacionalni i državni interesi. Dodao je da je Srbija sprema na saradnju sa svima koji poštuju njene interese.

"Naše su ruke otvorene za zagrljaje, samo fale ruke koje bi se grlile sa nama", rekao je Dačić i podsetio da Srbija nije ničiji privezak.

Gruško je rekao da će napraviti presedan, jer kao diplomata ne komentariše ono što nije čitao. Upitan o navodnom izvozu oružja u Ukrajinu, Dačić je ponovio da Srbija nikada nije dala dozvolu niti izvozila oružje u Ukrajinu, niti u zemlje sa "crne liste", te da bi svaki takav dokument da je postojao morao i on da potpiše.

"A da li ima nekih trgovanja van Srbije, to mora da se ispita", rekao je on i podsetio da je sve transparetno i da Srbija nema šta da krije ni u tom slučaju, a ni u slučaju navoda da je srpsko oruzje završilo u Islamskoj državi.

Dačić je ponovio da je Beograd Rusiji zahvalan na podršci na međunarodnom nivou po pitanju očuvanja teritorijanog integriteta i suverentiteta.

Tim povodom Dačić je dodao da se sitaucija po pitanju Kosova veoma promenila u svetu u odnosu na pre tri, četiri godine.

"Situacija se veoma promenila. Nemoguće je da Kosovo raznim manipulacijama i pritiscima postane član neke međunarodne organizacije", rekao je Dačić i podstio je da je danas na strani Srbije 95 zemljalja, na strani Kosova 93 a da je stav preostalih pet ostao nejasan.

Dačić je podsetio da međunarodna zajednica stalno govori da Srbija treba da prestane da lobira, a kada ih on pita da li će Kosovo prestati da lobira, da li će stalne članice SB UN pozivati ostale članice da priznaju Kosovo, kao i Islamska konfenrecija.

"Da li hoće ili neće, ako oni neće nećemo ni mi. Mi smo mali ali nismo toliko glupi", rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara ruskih medija i dodao da ne zna "kako neko moze da traži tako nešto, kako ga nije sramota".

Prema rečima Dačića, lobiranje koje Srbija srpovodi nije upereno protiv Kosova već da omogući da Srbija ima stabilnu poziciju, i da se Prišitna natera na kompromis.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić i Gruško: Prisećanje na nekadašnji Dan Republike

Izvor: Danas, 29.Nov.2019

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i zamenik ministra inostranih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško, na zvaničnoj večeri koja je priređena povodom posete gosta iz Rusije, prisetili su se nekadašnjeg državnog praznika - Dana Republike, objavilo je večeras Ministarstvo spoljnih...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.