Dačić: Groteskne pretnje i lekcije iz Hrvatske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2016, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Groteskne pretnje i lekcije iz Hrvatske

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da pretnje Hrvatske da će sprečiti ulazak Srbije u EU "kao i lekcije o evropskim vrednostima, evropskoj retorici i evropskom postupanju, zvuče više nego tragikomično i groteskno".

Dačić je u odgovoru hrvatskom ministru spoljnih i evropskih poslova u tehničkom mandatu Miru Kovaču, rekao da je hrvatska politika "trenutno najveća sramota same EU", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Kovač je u intervjuu za Dnevni avaz rekao da Hrvatska neće trpeti zastrašivanje i provokacije iz Srbije kojoj je, kako je naveo, potrebno "puno pomoći i mukotrpnih reformi kako bi usvojila evropske vrednosti, evropsku retoriku i evropsko postupanje".On je kritikovao govor srpskog premijera Aleksandra Vučića na skupu u Donjoj Gradini povodom 75. godišnjice od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u ustaškom Koncentracionom logoru Jasenovac.

"Pretnje Hrvatske o tome da će sprečiti ulazak Srbije u EU, kao i lekcije o evropskim vrednostima, evropskoj retorici i evropskom postupanju, zvuče više nego tragikomično i groteskno, izgovorene od strane ministra zemlje čija politika je trenutno najveća sramota same EU", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da Kovač "vrši klasičnu i krajnje providnu zamenu teza, zamerajući premijeru Srbije što Hrvatsku optužuje za rehabilitaciju ustaštva, 'što govori o kontinuitetu politike Beograda'".

"Sama činjenica da ministar Kovač, govori o 'vađenju srpskih očiju' i 'sečenju srpskih ušiju i noseva' kao metaforama, svedoči o odsustvu minimuma pijeteta prema srpskim žrtvama nastradalim na tlu Hrvatske u Drugom svetskom ratu i sukobima prilikom raspada bivše Jugoslavije, kao i svesnom potiskivanju i negiranju istorijskih činjenica", naveo je Dačić.

"Ispada da nije problem što se pred hrvatskim pravosuđem rehabilituje vikar NDH Alojzije Stepinac, što se ulice po Hrvatskoj nazivaju po ustaškom ministru Miletu Budaku, što se ustaškom teroristi i atentatoru Miri Barešiću u prisustvu dva aktuelna ministra hrvatske vlade svečano otvara spomenik, što se ukida presuda Branimiru Glavašu i što se pokreće inicijativa za legalizaciju ustaškog pozdrava 'Za dom spremni', već je problem državno rukovodstvo Srbije koje Hrvatskoj i čitavom civilizovanom svetu ukazuje na neprihvatljivost ovakve politike u 21. veku", rekao je Dačić.

Vulin: Ne ljutite se na ogledalo, gospodine Kovač

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač nikada nije rekao šta je neistinito u izjavama srpskih zvaničnika o Hrvatskoj, poručio je danas ministar Aleksandar Vulin i dodao da Kovaču zapravo smeta istina i "ogledalo ispred koga se nalazi".

"Razumem bes Kovača, ali to je bes koji nije usmeren na Vučića, već treba da bude usmeren na istinu. Kovač nam nikada nije rekao šta je neistinito u izjavama koje daju naši zvaničnici i šta je to neistinito u govoru Aleksandra Vučića, da li je bilo proterivanja 250.000 Srba, da li je bilo klanja, da li je bilo sečenja ušiju i vađenja očiju", upitao je Vulin.

"Jedino što vidimo da mu smeta ogledalo ispred koga se nalazi. Ne ljutite se na ogledalo, gospodine Kovač", poručio mu je Vulin.

Kad u Knin dovedete ustaše, onda znajte da je u pitanju rehabilitacija ustaštva, poručio je Vulin.

"Kad u Blajburgu položite venac na grob streljanih kvislinga i ustaša, kao jedina zemlja u Evropi koja se usudila da na državnom nivou tako nešto uradi, onda nemojte se ljutiti što to prepoznajemo i što vam to kažemo. Nemojte se ljutiti na ogledalo i na istinu", poručio je Vulin.

Ocenio je da Kovač u toku predizborne kampanje, kao i većina hrvatskih političara, nema nikakvu ogradu i da ga čak ni istina ne sprečava.

"Sa zdravim razumom je odavno u sukobu", zaključio je Vulin.

Kovač je ranije rekao da Hrvatska više neće trpeti nikakve provokacije i zastrašivanja svojih građana kakve provode vlasti Srbije i uvešće protivmere zbog progona hrvatskih branitelja.

Kao jedan u nizu sličnih istupa i dokazu kontinuiteta politike Beograda Kovač je ocenio i govor Aleksandra Vučića na obeležavanju 75 godina formiranja koncentracionog logora Jasenovac, u kojem je Hrvatsku optužio za rehabilitaciju ustaštva.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.