Dačić: Godišnjica „Oluje“ dan velike žalosti za Srbiju

Izvor: Vostok.rs, 17.Jul.2015, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Godišnjica „Oluje“ dan velike žalosti za Srbiju

17.07.2015. -

Godišnjica „Oluje“ je dan velike žalosti za Srbiju jer je u toj akciji hrvatske vojske ubijeno više hiljada Srba, a stotine njih proterano, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i zahvalio zemljama koje su odustale od učešća na vojnoj paradi u Zagrebu ne želeći da unose nestabilnost u regionu.

„Taj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dan, sa aspekta srpskog pitanja, nema šta da se slavi, a naročito je neprikladno da strane vojske učestvuju u tome. To je antisrpski stav“, rekao je Dačić, prenosi Tanjug.

On je upitao kako bi bilo da je u Banjaluci upriličena vojna parada 11. jula povodom Srebrenice.

„Srbija poštuje tuđe žrtve, ali poštuje i svoje. To što ih nismo isticali, poštujući simetriju tokom rata, to ide na dušu srpskog rukovodstva“, rekao je Dačić.

On se zahvalio zemljama koje su odustale od učešća u paradi u Zagrebu kao što su, kako je pomenuo, Italija, Mađarska, SAD, Velika Britanija, Nemačka i Rumunija, jer ne žele da unose dodatnu nestabilnost u region.

„Mi sa Hrvatskom želimo najbolje moguće odnose, ali kao što poštujemo tuđe žrtve, moramo da poštujemo i svoje“, rekao je Dačić.

Govoreći o poseti tročlanog predsedništva BiH, Dačić je rekao da ona još nije u potpunosti dogovorena.

„Nesporna je želja Srbije da nastavi sa politikom mira, pomirenja i regionalne stabilnosti. Međutim, to sigurno ne može umanjiti težinu incidenta koji se desio“, rekao je Dačić.

Govoreći o najavama referenduma u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH, Dačić je rekao da je i u tom slučaju Srbija zainteresovana za punu stabilnost u BiH.

„To znaci da poštujemo sva tri naroda, oba entiteta. To je pitanje za Republiku Srpsku, mi poštujemo Dejtonski sporazum, integritet BiH, ali i poštujemo nadležnosti RS. Nikakve stvari se ne mogu nametati i mora se o svemu otvoreno razgovarati“, rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija želi da deluje stabilizirajuće i da je apsolutno protiv revizije Dejtonskog sporazuma, suprotno volji bilo kog naroda.

Povodom odnosa Grčke prema nezavisnosti Kosova, šef srpske diplomatije je rekao da ne veruje da će Atina promeniti stav.

„I Slovačka i Rumunija i Grčka su imale neke poteze malog otvaranja prema Prištini prethodnih godina, ali nisu promenile stav prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti. Mi ćemo razgovarati sa njima, jer priznanje ne bi bilo u skladu sa međunarodnim pravom, sa našim prijateljstvom, a naročito ne sa situacijom koja postoji na Kipru“, rekao je Dačić.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.