Dačić: Gana povukla priznanje Kosova

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Nov.2019, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Gana povukla priznanje Kosova

Republika Gana povukla je priznanje Кosova, o čemu je notom obavestila Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP), i time je postala 16. država članica Ujedinjenih nacija koja je povukla priznanje Кosova, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Zvanično smo obavešteni da Vlada Gane smatra da je njena odluka iz 2012. godine da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Кosova bila preuranjena >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i da je to priznanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa predstavljalo kršenje Helsinškog dogovora, kao i fundamentalno kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Vladi Gane zbog ove odluke, "koja je utemeljena na međunarodnom pravu, Povelji Ujedinjenih nacija, kao i činjenici da je u toku proces čiji je cilj rešavanje ovog pitanja, koji Gana podržava".

Odluka Vlade Republike Gane da povuče priznanje Кosova još jedna je potvrda naše politike traženja rešenja kroz dijalog i kompromis, uz neizostavno učešće Srbije u tom procesu, izjavio je Dačić i dodao da jednostrana rešenja nisu put ka miru i stabilizaciji prilika, što je i Vlada Republike Gane potvrdila ovom odlukom.

Dačić očekuje da će ova odluka ohrabriti i neke druge članice UN da preispitaju svoje odluke i povuku priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Кosova.

Republika Gana je najveća država koja je do sada povukla priznanje Кosova i njena odluka je veoma važna u međunarodnim okvirima, imajući u vidu veličinu i politički uticaj te zemlje.

"Tu odluku doživljavamo i kao izraz prijateljstva prema Srbiji, koje vuče korene još iz perioda osnivanja Pokreta nesvrstanosti, jer su među osnivačima Pokreta bili i predsednici Tito i Nkrumah", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Dačić: Gana povukla priznanje Kosova

Izvor: Danas, 11.Nov.2019

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izajvio je jutros za TV Prva da je Gana povukla priznanje nezavisnosti Kosova. Članak Dačić: Gana povukla priznanje Kosova se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.