Dačić: Erdoganova izjava provokacija

Izvor: RTS, 25.Okt.2013, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Erdoganova izjava provokacija

Izjava turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana direktna provokacija Srbije, kaže premijer Srbije Ivica Dačić. Vlada će uputiti zvaničan protest zbog najave hapšenja i zabrane ulaska ministra Aleksandra Vulina na teritoriju Kosova, rekao Dačić istakavši da je to kršenje Briselskog sporazuma.

Premijer Srbije Ivica Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao je da je izjava turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da je Turska Kosovo i da je Kosovo Turska, direktna provokacija Srbije.

Dačić je, novinarima posle konferencije kompanije Majkrosoft u Beogradu, rekao da će Ministarstvo inostranih poslova Srbije preduzeti odgovarajuće mere, ali nije želeo da precizira na koji način će to biti učinjeno.

"Ovo nije prvi put da ima ovakvih izjava i ovako nešto ne sme da se dešava. Očigledno je da postoje neke izjave koje ne idu u prilog javno izraženim željama Turske da razvija dobre odnose sa Srbijom", rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da Srbija i Turska imaju potpisane sporazme o slobodnoj trgovini i ukidanju viza, i da takvi sporazumi postoje samo među prijateljskim zemljama, dodajući da Turska ima određene interese u Srbiji i celom regionu.

"Mnogo je faktora koji se rizikuju jednom ovakvom izjavom koja je, po mom mišljenju, apsolutno bespotrebna", naglasio je Dačić. 

On je rekao i da se takvim izjavama ne može graditi normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

Dačić je istakao da "ispada da je normalno i moguće" da turski premijer Redžep Tajip Erdogan u okviru predizborne kampanje za lokalne kosovske izbore kaže da je Kosovo Turska, a da nije normalno i dozvoljeno "da mi kažemo da je Kosovo Srbija".

"To ne može tako u jednoj modernoj Evropi. Možda može u nekim drugim sistemima, ali što se nas tiče, to nije moguće", rekao je Dačić.

Protest zbog najave hapšenja Vulina

Govoreći o zabrani ulaska ministru zaduženom za Kosovo i Metohiju Aleksandru Vulinu na Kosovo i najavi njegovog hapšenja, Dačić je rekao da to predstavlja kršenje Briselskog sporazuma.

Dačić je rekao da će Vlada uputiti zvaničan protest zbog onoga što se dešava na Kosovu. "Nemojmo da stvari okrećemo naopako. Hajde da ih postavimo na noge, a ne na glavu", rekao je Dačić.

Tužilaštvo u južnoj Mitrovici je pokrenulo istragu i zatražilo izdavanje poternice, jer je Vulin 17. oktobra navodno ilegalno ušao na Kosovo, iako je imao zabranu da to učini.

Premijer je rekao i da mu je predsednik kosovske vlade Hašim Tači rekao u prisustvu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton da Vulin može "kad i gde hoće" da ide na Kosovo, a da će se za Dačića, predsednika Srbije Tomislava Nikolića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića posebno odlučivati.

"Zabranili su mu dolazak verovatno zato što su se uplašili da će Srbi zaista izaći na izbore", ocenio je Dačić i dodao da "nekima na Kosovu apsolutno ne odgovara da postoji srpski narod", niti da izađe na izbore.

Predsednik Vlade je rekao i da Srbiji ne odgovara povećavanje napetosti i da je potrebno da se smiri situacija kako bi srpski narod mogao da ostvari svoja prava.

Dačić je dodao da će Priština učiniti sve da demotiviše Srbe da izađu na izbore, jer joj ne odgovara njihov veliki odziv na izborima.

Prema njegovim rečima, i pored svih problema Vlada se trudi da Srbi izađu na izbore 3. novembra, jer je to u interesu srpskog naroda. 

"Ako Srbi ne izađu u dovoljnom broju, rizikujemo mnogo. Zato je važno da postoji jedinstven stav srpske vlade i našeg naroda koji živi na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.