Izvor: Politika, 01.Feb.2015, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: EU sa Beogradom ne treba da razgovara preko portparola

Najviši funkcioneri EU da treba razgovaraju s predstavnicima Vlade Srbije, inače bi Maji Kocijančič trebalo da odgovori direktor Kancelarije Vlade Srbije za odnose s medijima Miki Mihajlović

Prema izveštajima agencija

Vlada Srbije nije podružnica Evropske unije (EU) u Srbiji, nego je Vlada Srbije, i ako neko ima primedbe na njen rad, neka razgovara s njenim predstavnicima, a ne da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se to čini preko portparola, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom zamerki koje su u subotu došle iz EU zbog odnosa prema zaštitniku građana.

Komentarišući izjavu Maje Kocijančič, portparola visokog predstavnika EU za susedstvo i proširenje, Dačić je istakao da Vlada Srbije ima svakodnevne kontakte s nezavisnim institucijama i da nema razloga „za postavljanje pitanja na tom nivou, kako se može protumačiti iz stava Kocijančičeve”, preneo je Fonet.

Podsetimo, Maja Kocijančič, portparolka Johanesa Hana, saopštila je u subotu da EU očekuje od svih ustanova vlasti u Srbiji da potpuno sarađuju i pruže podršku zakonom utemeljenom radu ombudsmana i nezavisnih regulatornih tela i da je zabrinuta zbog tvrdnji nekih u Srbiji da ombudsman ugrožava nacionalnu bezbednost.

„I ja i premijer Srbije Aleksandar Vučić gotovo svakodnevno se susrećemo s raznim predstavnicima EU i ja mislim da nije način da se sa Srbijom komunicira preko portparola. Ja ne osporavam pravo nikome. Maja Kocijančič je tehničko lice i ja sa njom ne želim da polemišem”, rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare u Beogradu. 

Kako je prenela Beta, Dačić je dodao da, ako postoje neke primedbe na rad Vlade, „onda treba najviši funkcioneri EU da razgovaraju s predstavnicima Vlade Srbije”.

„Inače bi onda trebalo da direktor Kancelarije Vlade Srbije za odnose s medijima Miki Mihajlović da eventualno izjavu povodom izjave Maje Kocijančič. To nije način komuniciranja s jednom suverenom zemljom”, poručio je Dačić. „Koja je svrha razgovora Vučića sa komesarom za proširenje Johanesom Hanom, ako će sutra njegov portparol da da izjavu koja možda nije bila razmatrana na tom sastanku?”, dodao je šef srpske diplomatije. 

Dačić je povodom subotnje ocene Kocijančičeve dodao da Srbija ima svoj Ustav i zakone, da svako u njoj treba da radi u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima i da „nema razloga da se to pitanje podiže na tako visok nivo kako se možda može protumačiti iz stava Kocijančičeve”.

„Mi smo sami uveli instituciju ombudsmana, nije nam ga EU uvela. Svi problemi koji postoje treba da se ovde rešavaju”, rekao je Dačić. „Srbija nije idealna zemlja. Da je idealna, verovatno bi bila članica EU, a ne bi pregovarala o tome. A nisam siguran ni da su sve članice EU baš idealne zemlje. Kad bi se sad uslovi koje imamo mi za ulazak u EU primenili na 28 članica, pitanje je koliko bi članica Unija imala”, ocenio je on. 

Ministar spoljnih poslova naveo je da će glavna tema nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu verovatno biti implementacija dosad postignutih sporazuma i da je u interesu Srbije da što pre bude konstituisana zajednica srpskih opština. Na pitanje novinara da li će imovina biti na dnevnom redu sastanka 9. februara u Briselu, Dačić je rekao da ne zna da li je dnevni red već definisan. 

„To je prvi sastanak posle dugog niza meseci. Prvi sastanak dva nova premijera i prvi sastanak koji vodi nova visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini”, napomenuo je Dačić, preneo je Tanjug.

On je istakao i da imovina nije bila predmet dosadašnjih razgovora, ali da to pitanje svakako mora da bude razmotreno u nekom trenutku.

„Neko ko je priznao Kosovo smatra da je sva imovina tamo vlasništvo Kosova, ali postoje i neke obaveze. Zašto je Srbija otplatila pola milijarde evra kredita za Kosovo u proteklih 10–15 godina? Zašto oni nisu plaćali kredite?”, rekao je Dačić. „Ako je sve što je na Kosovu kosovsko, onda je i dug kosovski, a taj princip nije poštovan”, primetio je Dačić.

„To što oni predlažu se danas nigde u svetu ne dešava, osim kada dođe neka revolucija pa dođe do nacionalizacije fabrika i preduzeća. Pitanje vlasništva je najvažnije u zapadnom političkom sistemu”, naglasio je šef srpske diplomatije i dodao da je Beograd spreman da o tome razgovara.

Nadam se da će MSP zaista biti sud pravde

Dačić je ocenio da je nemoguće predvideti presudu Međunarodnog suda pravde povodom međusobnih optužbi Srbije i Hrvatske za genocid.

„Očekujem da će Međunarodni sud pravde zaista biti sud pravde”, rekao je Dačić.

Presuda koja sutra treba da bude izrečena označiće, prema njegovim rečima, kraj procesa koji traje već 15–20 godina i predstavljaće priliku da se to pitanje ostavi u prošlosti i da se dve zemlje okrenu budućnosti, preneo je Tanjug.

„Pošto s hrvatske strane nije bilo političke volje da se tužbe zajednički povuku”, proces pred MSP u Hagu bio je jedino rešenje i na tu presudu ne postoji pravo žalbe, rekao je on. 

Valjda je interes EU da se Srbija razvija

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije izrazio je očekivanje da će sa EU biti nađeno rešenje koje bi pomoglo da se postigne dogovor sa američkom kompanijom „Esmark” o Železari Smederevo. 

„Mi očekujemo da se EU tu postavi fleksibilno kao što se postavljala i u nekim drugim slučajevima”, rekao je Dačić. 

Upitan da li Srbija od 1. februara, u skladu s obavezama preuzetim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU, više ne može da finansira Železaru i da li je Vlada tražila produženje tog roka, on je odgovorio da je premijer Srbije Aleksandar Vučić više puta razgovarao o tome s predstavnicima EU.

„Mi očekujemo da to pitanje bude pozitivno rešeno zato što ne znam zašto bi EU bila protiv toga, valjda je interes EU da se Srbija razvija”, rekao je Dačić. 

Premijer Vučić je u petak najavio da će prvi čovek „Esmarka” Džejms Bušar danas doći u Beograd i izrazio uverenje da će sutra biti poznati rezultati pregovora.

Muhamed Dahlan zadužio je Srbiju

Ministar spoljnih poslova potvrdio je da je Muhamed Dahlan, savetnik saudijskog prestolonaslednika i glavni rival palestinskog lidera Mahmuda Abasa, dobio državljanstvo Srbije zbog, kako je rekao, svog angažovanja na uspostavljanju dobrih odnosa između Abu Dabija i Beograda, navodi Tanjug. 

Londonski dnevnik „Gardijan” u petak je izvestio, pozivajući se na izveštaj Balkanske istraživačke mreže (BIRN), da je Srbija dala državljanstvo Dahlanu. 

Na pitanje novinara da li je Dahlan dobio državljanstvo iz političkih i ekonomskih ili humanitarnih razloga, Dačić je napomenuo da „pitanje pasoša i državljanstva ne spada u delokrug rada Ministarstva spoljnih poslova” i da mišljenje MSP može, a ne mora da bude traženo.

„Imajući u vidu da je Dahlan bio angažovan na uspostavljanju dobrih odnosa između UAE i Srbije, ne verujem da to može bilo kakav loš signal da pošalje bilo kome trećem, osim da mi želimo što bolje odnose sa UAE”, rekao je Dačić. 

„Gardijan” je naveo da su Dahlan i još 11 Palestinaca – članovi njegove porodice i pet ključnih političkih pristalica – dobili državljanstvo Srbije u periodu od februara 2013. do juna 2014. godine.

„Gardijan” je naveo da Vlada Srbije, po zakonu, ima pravo da zaobiđe uobičajeni proces naturalizacije i da odobri državljanstvo strancu za kojeg oceni da je služio „državnim interesima” Srbije, bez obaveze da iznosi bilo kakva javna objašnjenja za takvu odluku.

M. Albunović

objavljeno: 01/02/2015
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.