Dačić: Društveni dijalog ne znači da menjamo stav

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jul.2017, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Društveni dijalog ne znači da menjamo stav

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da društveni dijalog o Kosovu ne znači da Srbija menja svoj stav o tom pitanju.

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa ministarkom spoljnih poslova Australije Džulijom Bišop Dačić je rekao da "bez obzira na to što Srbija vodi dijalog sa Prištinom, veoma je važno da taj dijalog postoji i unutar Srbije".

On je naveo da taj dijalog treba da se vodi između političkih, društvenih i naučnih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << faktora i da sadrži iznošenje mišljenja o tome šta je najbolje rešenje ali da to ne znači da Srbija menja svoj stav o Kosovu.

"Mi želimo pravedno rešenje za pitanje Kosova i Metohije. To pravedno rešenje mora se zasnivati na uvažavanju svih naroda koji tamo žive i teško će se oko toga postići konsenzus", izjavio je Dačić.

Pravo vreme za davanje okvirnih rokova za pristupanje EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se insistira na davanju okvirnih rokova za pristupanje Evropskoj uniji jer je EU počela pregovore o budžetu za period posle 2020. godine, te je potrebno znati da li se planiraju sredstva za ulazak nekih zemlja u članstvo.

On je za RTS kazao da se donosi budžet EU za sedam godina i da ako u tom budžetu nema planiranih sredstava koja bi bila namenjena za ulazak nekih zemalja za članstvo EU onda se stiče utisak i bojazan da će se "ta tema sve više odugovlačiti".

Kako je naveo, s toga smatra da je pravo vreme da se ta tema postavi i da EU kaže šta u stvari planira sa Srbijom.

"Naš narod treba da zna kakva je dinamika, da li EU računa na naš ulazak i koja bi to bila dinamika", rekao je Dačić.

On je dodao da "naravno" niko ne može da kaže koje će to godine biti, ali da je potrebno reći dinamiku ili neku planiranu agendu.

On je podsetio i na specifičnost koja oteževa položaj Srbije, a to je "da sve ono što radimo na evropskim integracijama je uslovljeno i dinamikom i razvojem dijaloga sa Prištinom, odnosno pitanjem Kosova, što nije pošten pristup".

Upitan da li je Berlinski proces kompenzacija za EU, Dačić je kazao da se Srbija ne plaši regionalizacije i da Srbija želi da artikuliše svoj interes u regionu.

Govoreći o odnosu sa Makedonijom on je kazao da u diplomatskim odnosima mora da postoji pricip reciprociteta, ali da se makedonske vlasti ne ponašaju tako.

"Makedonci su jedan od najbližih naroda srpskom narodu, ali ponašanje makedonskih vlasti prema Srbiji nije bilo istovetno našem priznanju Makedonije po ustavnom imenu", naveo je Dačić.

Istakao je da je Srbija tim stavom naljutila Grčku, a od Makedonije dobila priznanje nezavisnosti Kosova.

Komentarišući štrajkove radnika u Srbiji ministar je naveo da oni donose štetu Srbiji i da, pre svega, utiču na privlačenje investicija.

"Štajkovi već dovode do odustajanja od ulaganja u Srbiji", kazao je Dačić.

On je apelovao na radnike koji štrajkuju da vode računa o tome i da sve bude u skladu sa zakonom.

Dačić je ukazao da radnici treba da imaju u vidu da neće imati o čemu da pregovaraju ako ostanu bez radnih mesta.

"Za rešavanje problema su odgovorni i sindikati i političari i država", kazao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Kandidatura Srbije

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Pravo vreme da EU kaže šta planira sa Srbijom

Izvor: N1 televizija, 14.Jul.2017

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se insistira na davanju okvirnih rokova za pristupanje Evropskoj uniji jer je EU počela pregovore o budžetu za period posle 2020. godine, te je potrebno znati da li se planiraju sredstva za ulazak nekih zemlja u članstvo...On je za RTS kazao...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.