Dačić: Dobri odnosi s Briselom i Moskvom - prednost Srbije

Izvor: Politika, 01.Dec.2014, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Dobri odnosi s Briselom i Moskvom - prednost Srbije

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da će iskustvo postkonfliktnog društva kao i dobri odnosi i sa Briselom i sa Moskvom biti prednosti Srbije tokom predsedavanja OEBS-u od 1. januara iduće godine.

Uoči godišnjeg ministarskog sastanka OEBS-a u Bazelu, Dačić je u izjavi agenciji Beta naveo da konfliktna područja zauzimaju značajno mesto na dnevnom redu te organizacije, i da nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << reč samo o Ukrajini, već i o Nagorno-Karabahu, Pridnjestrovlju, Gruziji.

„Mi čvrsto verujemo, a siguran sam da to naše ubeđenje dele i ostali članovi OEBS-a, da iskustvo koje mi imamo, kao postkonfliktno društvo izgrađeno na nizu pregovora i dogovora, može ne samo da doprinese, već i da bude dragocena pregovaračka prednost u bavljenju ovim pitanjima”, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije koja će predsedavati OEBS-u tokom 2015. godine.

Dačić dodaje da se to odnosi i na poziciju Srbije kao kandidata za članstvo u EU, koja istovremeno ima i tradicionalno bliske odnose sa Rusijom.

„Siguran sam da će, nakon našeg jednogodišnjeg predsedavanja, svima biti jasno da je takva pozicija prednost - mi i sa Briselom i sa Moskvom imamo dobre odnose, ne krijemo nameru da negujemo obe relacije, rukovođeni, uvek i pre svega, svojim nacionalnim interesima”, naveo je Dačić.

On dodaje da za takav stav „i Brisel i Moskva imaju razumevanja, upravo zbog principijelne i sve uspešnije spoljne politike Srbije, čiji će fokus naredne godine biti predsedavanje OEBS-u”.

„Verujem da će ova prilika samo još više učvrstiti našu reputaciju ozbiljnog i kredibilnog partnera u međunarodnim odnosima, budući da znam kako smo se temeljno pripremili i koje sve kvalitete donosimo u ulogu predsedavajućeg”, zaključio je šef srpske diplomatije.

Dvodnevnim ministarskim sastankom OEBS-a koji počinje u četvrtak u Bazelu, označava se kraj jednogodišnjeg predsedavanje Švajcarske. Na sastanku učestvuje i Dačić, šef diplomatije Srbije koja od 1. januara 2015. predsedava OEBS-u.

-----------------------------

Dačić: Srbija želi još bolju saradnju sa Belorusijom

MINSK – Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i predsednik Vlade Belorusije Mihail Mjasnikovič složili su se danas da prioritet u predstojećem periodu bude intenziviranje međusobne saradnje dve zemlje, naročito u trgovinsko-ekonomskoj oblasti, koje su, kako su istakli, daleko ispod mogućnosti.

Naglašavajući da se poseta realizuje u godini obeležavanja dve decenije od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Belorusije, Dačić i Mjasnikovič su istakli i interes za snažnijim prisustvom beloruskih firmi u Srbiji, pre svega kroz investicije u srpsku privredu i proces privatizacije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je, nakon sastanaka, poručio da dve zemlje vezuje dugogodišnje prijateljstvo i naglasio da Srbija želi još bolju saradnju sa Belorusijom.

„U narednom periodu planiramo da unapredimo ekonomske odnose i uvećamo spoljnotrgovinsku razmenu. U februaru će zasedati mešoviti komitet naše dve zemlje za ekonomsku saradnju i očekujem da će to rezultirati stvaranjem partnerskih odnosa između naših kompanija, pa čak i stvaranjem zajedničkih kompanija radi nastupa na trećim tržištima”, naveo je Dačić.

On je poručio da će Srbija, tokom predsedavanja OEBS-u naredne godine, uložiti veliki trud kako bi ta organizacija imala dobru saradnju sa beloruskim vlastima.

Šef srpske diplomatije se zahvalio i na principijelnom stavu Minska o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Dačić, koji boravi u zvaničnoj poseti Belorusiji, razgovarao je danas i sa predsednikom Saveta Republike Narodne skupštine Anatolijem Rubinovom i ministrom inostranih poslova Vladimirom Makejom.

Tokom posete, šef srpske diplomatije položio je venac na Spomenik pobede u Minsku.

Agencije

objavljeno: 01.12.2014
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Dobri odnosi s Briselom i Moskvom - prednost Srbije

Izvor: Studio B, 01.Dec.2014

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da će iskustvo postkonfliktnog društva kao i dobri odnosi i sa Briselom i sa Moskvom biti prednosti Srbije tokom predsedavanja OEBS-u od 1. januara iduće godine. ..Uoči godišnjeg ministarskog sastanka OEBS-a u Bazelu, Dačić je u izjavi agenciji...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.