Dačić: Do uspeha samo povezanim privredama regiona

Izvor: Mondo, 23.Okt.2014, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Do uspeha samo povezanim privredama regiona

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na konferenciji ministara u Beogradu izjavio je da uspeh ekonomija u zemljama Zapadnog Balkana nije moguće ostvariti bez međusobnog povezivanja privreda tih zemalja.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Posle sastanka ministara spoljnih poslova i ekonomije Zapadnog Balkana u hotelu "Metropol" u Beogradu, Dačić je rekao da je zadovoljan što je Srbija mogla pozitivno da doprinese regionalnoj saradnji.

Dačić je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << rekao da su na sastanku učestvovali predstavnici zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i Albaniju, kao i Kosovo po "Gimnih formuli" i najavio da će se ovakav neformalni sastanak sledeći put održati u Prištini, kada budu konstituisane kosovske vlasti i kada nova Evropska komisija stupi na dužnost.

Šef srpske diplomatije je ocenio da incidenti kao što je onaj koji se dogodio na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija u Beogradu pokazuju koliko je potrebno dugo i naporno raditi na uspostavljanju regionalne stabilnosti, a koliko je malo potrebno da se to uruši.

Dačić je kazao i da je Zapadni Balkan jedini region u kome se od jedne do druge prestonice putuje i na desetine sati jer nema autoputa Beograd-Sarajevo, Niš-Priština i Beograd-Podgorica i naglasio da su regionu potrebni takvi projekti.

Ministri spoljnih poslova i ekonomije Zapadnog Balkana i visoki zvaničnici Evropske komisije sastali su se danas u Beogradu s ciljem da razmotre programe koji bi mogli da podstaknu privredni rast i privuku privatne institucije u region.

Na sastanku su učestvovali predstavnici Srbije, Albanije, BiH, Crne Gore i Makedonije, potpredsednik Evropske komisije Jirki Karainen, komesar za proširenje EU Štefan File, specijalni izaslanik italijanskog predsedavanja EU Andrea Oricio, kao i generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.