Dačić: Dijalog sa Prištinom 28. januara

Izvor: Politika, 13.Jan.2014, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Dijalog sa Prištinom 28. januara

BEOGRAD – Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen 28. januara u Briselu rekavši da je ostavka Krstimira Pantića na mesto zamenika direktora Kancelarije za KiM lični čin.

Dačić je novinarima ispred Skupštine grada Beograda rekao da ponavljanje izbora na severu Kosova i Metohije ne bi bila dobra varijanta za Srbe na severu Kosova.

„Danas sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se čuo sa Ketrin Ešton i dogovorio da nastavimo dijalog 28. januara, da rešavamo ta pitanja. Ja sam više puta rekao da imamo problem, a to je da neka periferna pitanja postaju ključna politička i da Priština želi da kroz bilo koju formu afirmiše svoju državnost i time se stvaraju nepotrebni problemi”, rekao je Dačić upitan da prokomentariše odluku Krstimira Pantića da podnese ostavku.

Prema njegovim rečima ta ostavka je lični čin a Srbija treba da ima jedinstvenu politiku o tome šta treba činiti dalje. Vlada Srbije „sigurno neće prihvatiti bilo kakva uslovljavanja koja se odnose na statusna pitanja”, rekao je on.

„Mora se tražiti kompromisno rešenje i ja sam više puta ocenio da je traženje rešenja koja će što pre omogućiti da se što pre dođe do konstituisanja Zajednice srpskih opština kao hod po žici”, rekao je Dačić.

Govoreći o ponavljanju izbora Dačić je istakao da će se ponoviti izbori tamo gde moraju da se ponove, ali da je to sada u rukama nadležnih organa.

„U ovom trenutku nemoguće je reći šta će se tačno dogoditi, ali Vlada Srbije će i dalje učestvovati u dijalogu. Mi nemamo alternativu i ne možemo da se izolujemo i zatvorimo u sebe već moramo da nastavimo”, poručio je Dačić.

Na pitanje da prokomentariše Pantićevu izjavu da ne može da sarađuje sa ministrom bez portfelja zaduženom za KiM Aleksandrom Vulinom Dačić je napomenuo da je Pantića predložio Vulin i poručio da u Vulina Vlada Srbije ima poverenje.

Dačcić je rekao da je Vulin najvećim delom zaslužan za implementaciju Briselskog sporazuma, iako je u početku, kako je rekao, bio protiv njega, dodavši da je na tome principijelno radio.

Dačić: Đurić potvrda da niko nije privilegovan

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je danas da je vlasniku „Zekstre” i predsedniku FK Partizan Draganu Đuriću određeno zadržavanje do 48 sati, navodeći da je to još jedna potvrda da niko neće imati privilegije zbog toga da li nekog poznaje ili ne.

„On nije bio po pozivu policije, nego Tužilaštva, ali je to još jedna potvrda da niko sigurno neće imati privilegije jer nekog poznaje ili ne poznaje”, rekao je Dačić novinarima na manifestaciji „Beograd najmlađima”.

Premijer je ukazao na to da će sudstvo raditi svoj posao.

„Ne bih želeo ništa detaljnije da kažem, osim da je, po informacijama koje imam, njemu određeno zadržavanje do 48 sati”, rekao je Dačić.

Ne bi trebalo da bude vanrednih izbora

Premijer Dačić izjavio je danas da vanrednih parlamentanih izbora ne bi trebalo da bude, kao i da ih on ne traži.

Dačić je novinarima na pitanje da li će vanrednih izbora biti, odgovorio da, iako se stalno najavljuju, to nije pitanje za njega.

„Ja ne tražim izbore, i ne bi trebalo da ih bude. Stalno se najavljuju izbori, da li će ih biti to nije pitanje za mene”, istakao je Dačić.

Upitan da li to što se na manifestaciji „Beograd najmlađima” pojavio sa sinom i ćerkom znači početak kampanje i najavu vanrednih izbora, Dačić je kratko odgovorio „Ja sam svaki treći dan sa decom”.

U slučaju Ćuruvija došlo se do novih informacija

Dačić je izjavio da je očigledno da se došlo do novih informacija koje mogu da omoguće da se završi istraga o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije i da se eventualno podignu optužnice i sankcionišu krivci.

Dačić je novinarima nakon obilaska manifesacije „Beograd najmlađima” rekao da je njemu lično, ali i svima koji su na neki način bili u vlasti pre 2000. godine veoma značajno da se zna da će svi koji su počinili krivično delo odgovarati.

Premijer Srbije je istakao da ne želi da komentariše istragu o ubistvu Ćuruvije sa političkog aspekta.

„Želim samo politički da kažem, imajući u vidu da se to dogodilo pre 2000, da je za nas, za mene lično, a siguran sam i za Aleksandra Vučića i sve nas koji smo na neki način bili u toj vlasti pre 2000, veoma značajno da svi znaju da će svako ko je počinio krivično delo odgovarati. I tada i sada, bez obzira na političku pripadnost”, rekao je Dačić.

On je rekao da nije dobro da se u novinama objavljuje tok istrage što je, kako kaže, više puta i ponovio, jer se na taj način dovode u opasnost i ljudi koji rade na tim slučajevima.

Govoreći o istrazi o ubistvu Ćuruvije Dačić je rekao da je sve u rukama nadležnih državnih organa i da ne želi da najavljuje dalja dešavanja u vezi sa tim slučajem.

„Ali pošto postoje pitanja zašto se toliko dugo čekalo, želim da kažem da ova vlada nije ništa čekala, niti se radi o tome da je neko sakrivao neke informacije. Očigledno da je došlo do novih informacija koje mogu da omoguće da se istraga završi i da se eventualno podignu određene optužnice i sankcionišu krivci. To mora da bude rad institucija sistema”, poručio je Dačić.

Srbija ne može biti okrivljena za početak Velikog rata

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je danas da je Srbija u Prvom i Drugom svetskom ratu bila na strani sila pobednica i da kao takva ne može biti okrivljena za početak Velikog rata, kako često nazivaju Prvi svetski rat.

„Nije dobro da se ceo svetski rat svodi na to da su ga Srbi izazvali. To istorijski nije tačno i zato je dobro da odbrana nacionalnog interesa i istina o tom događaju, o uzrocima, povodima, ne pretrpi reviziju, koja je postojala od početka”, rekao je novinarima Dačić, komentarišući neke navode da je Srbija odgovorna za izazivanje Prvog svetskog rata.

Sarajevski antentat, prema njegovim rečima, bio je samo neposredni povod Prvog svetskog rata, koji bi, kako je podvukao, sigurno izbio i nekim drugih povodom.

„Prvi svetski rat je bio odraz određenih političkih trenutaka u tom periodu...Mnogo je važnije da iz svega izvučemo pouku za budućnost”, zaključio je Dačić.

Tanjug

objavljeno: 13.01.2014.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Dačić: Nastavak dijaloga 28. januara

Izvor: Studio B, 13.Jan.2014

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da će 28. januara biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine u Briselu, rekavši da je ostavka Krstimira Pantića na mesto zamenika direktora Kancelarije za KiM lični čin. ..Dačić je novinarima ispred Skupštine grada Beograda rekao da ponavljanje izbora...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.