Dačić:Nastavak dijaloga 28. januara

Izvor: B92, 13.Jan.2014, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić:Nastavak dijaloga 28. januara

Brisel/Beograd -- Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će 28. januara biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

"Sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton dogovorili smo se da dijalog nastavimo 28. januara", rekao je Dačić novinarima posle obilaska manifestacije "Beograd najmlađima" pri obeležavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nove godine po Julijanskom kalendaru.

Dačić je ocenio da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine "ključan" za nastavak primene Briselskog sporazuma, koji su on I kosovski premijer Hašim Tači postigli u aprilu prošle godine.

Premijer je rekao i da mora da se pronađe rešenje za osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, koja je predviđena Briselskim sporazumom.

"Moramo da nađemo kompromis, ne možemo sami sebe da izolujemo", rekao je Dačić.

Komentarišući odbijanje Kristimira Pantića da preuzme dužnost gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice, Dačić je rekao da je to Pantićev lični čin.

"Mi imamo taj problem da neka periferna pitanja postaju ključna politička pitanja i da Priština želi da kroz bilo koje norme afirmiše svoju državnost", rekao je premijer Srbije.

Dačić je ocenio da je važno da Vlada Srbije ima jedinstvenu politiku i da ni u kom slučaju neće pristati na ucene u vezi sa statusnim pitanjima.

"Ponavljanje svih izbora na severu Kosova ne bi bila dobra varijanta za Srbe. Tamo gde izbori moraju da se ponove, to je sada u rukama

nadležnih organa. U ovom trenutku je nemoguće reći šta će se tačno dogoditi", rekao je Dačić.

On je rekao da je Kristimira Pantića, koji je odbio da preuzme dužnost gradonačelnika severne Kosovke Mitrovice, predložio ministar Aleksandar Vulin.

Premijer je rekao i da ima poverenja u Vulina za koga je kazao da je zaslužan za primenu Briselskog sporazuma. "To znači da je on (Vulin) radio principijelno kada je reč o politici Vlade Srbije", rekao je Dačić.

Premijer je ponovio da će Srbija i dalje učestvovati u dijalogu s Prištinom i da se zemlja ne može izolovati.

Ranije danas, predstavnica za štampu visoke predstavnice EU Maja Kocijančič izjavila je da nema potvrda o tome kada bi mogao da bude održan sledeći sastanak Dačića i Tačija.

Prema izvorima Evropske komisije, iako je bilo nagoveštaja i kontakata sa Prištinom i Beogradom, do sada nije bilo potvrde da bi nova runda dijaloga mogla biti 17. januara, kako su navodili pojedini mediji.

Evropska komisija i Ketrin Ešton, kako se navodi u Briselu, svakako će biti u toku predloga za održavanje sledeće runde dijaloga.

Dačić je ranije kazao da ne zna da li je 17. januar dobar datum za nastavak dijaloga, jer bi verovatno bio pod dodatnim pritiskom u očekivanju zvaničnog početka pregovora Srbije s EU 21. januara.

"Ne bi trebalo da bude vanrednih izbora"

Premijer Srbije je, takođe, izjavio da vanrednih parlamentanih izbora ne bi trebalo da bude, kao i da ih on ne traži.

Dačić je novinarima na pitanje da li će vanrednih izbora biti, odgovorio da, iako se stalno najavljuju, to nije pitanje za njega.

"Ja ne tražim izbore, i ne bi trebalo da ih bude. Stalno se najavljuju izbori, da li će ih biti, to nije pitanje za mene", istakao je Dačić.

Upitan da li to što se na manifestaciji "Beograd najmlađima" pojavio sa sinom i ćerkom znači početak kampanje i najavu vanrednih izbora, Dačić je kratko odgovorio "Ja sam svaki treći dan sa decom".

"Srbija ne može biti okrivljena za početak Velikog rata"

Dačić je poručio da je Srbija u Prvom i Drugom svetskom ratu bila na strani sila pobednica i da kao takva ne može biti okrivljena za početak Velikog rata, kako često nazivaju Prvi svetski rat.

"Nije dobro da se ceo svetski rat svodi na to da su ga Srbi izazvali. To istorijski nije tačno i zato je dobro da odbrana nacionalnog interesa i istina o tom događaju, o uzrocima, povodima, ne pretrpi reviziju, koja je postojala od početka", rekao je novinarima Dačić, komentarišući neke navode da je Srbija odgovorna za izazivanje Prvog svetskog rata.

Sarajevski antentat, prema njegovim rečima, bio je samo neposredni povod Prvog svetskog rata, koji bi, kako je podvukao, sigurno izbio i nekim drugim povodom.

"Prvi svetski rat je bio odraz određenih političkih trenutaka u tom periodu... Mnogo je važnije da iz svega izvučemo pouku za budućnost", zaključio je Dačić.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine 28. januara

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jan.2014

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će 28. januara biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Dačić: Nastavak dijaloga 28. januara

Izvor: RTS, 13.Jan.2014

Sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton dogovorio sam se da dijalog nastavimo 28. januara, rekao premijer Ivica Dačić. Ponavljanje izbora na severu Kosova ne bi bila dobra varijanta za tamošnje Srbe, napomenuo je Dačić. ..Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da će 28. januara biti...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.