Dačić: Danas o Kosovu, rano za platformu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2012, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Danas o Kosovu, rano za platformu

BEOGRAD -

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su učesnici sastanka o platformi za Kosovo danas od predsednika Republike Tomislava Nikolića dobili nacrt platforme, koji je mnogo konkretniji nego bilo koji prethodni i da predstavlja državnu tajnu.

"Svi smo videli taj papir, treba da pripremimo naše predloge do sledećeg sastanka koji bi trebalo da bude održan naredne nedelje", rekao je večeras Vučić.

On je za RTS istakao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se radi o mnogo konkretnijem nacrtu nego što je do sada postojao.

"Ono što je važno, jeste to da se sada stvari kreću u okvirima realnosti, minimum i maksimum je u okvirima onoga što je realno i onoga što je moguće", rekao je Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade je kazao da su ključna dva principa, prvi je očuvanje državnih i nacionalnih interesa i drugi nastavak evropskog puta Srbije.

Sastanku kod predsednika Srbije prisustvovali su premijer Ivica Dačić, Vučić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, potpredsednica vlade za evrointegracije Suzana Grubješić i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

Dačić: Danas o Kosovu, rano za platformu

Premijer Srbije Ivica Dačić je najavljujući sastanak državnog vrha na kojem će se raspravljati i o platformi za pregovore o Kosovu, rekao da ne treba očekivati da taj dokument danas bude i usvojen.

Dačić je novinarima u Palati Srbija rekao da je to jedan u nizu sastanaka na kojem će se, pored platforme, raspravljati i o ostalim operativnim pitanjima.

On je naveo da platforma mora da bude dovoljno fleksibilna kako bi se uopšte nastavili razgovori s Prištinom, ali je ponovio da postoji crvena linija ispod koje Srbija neće ići.

Premijer je rekao da treba odvojiti pitanje konačnog rešenja za Kosovo i ono što se dešava između toga, a to je relaksacija i vidljivi napredak u odnosima s Prištinom.

"Državni pristup mora da bude dovoljno fleksibilan, ali da naravno ima i neku crvenu liniju ispod koje nećemo ići", rekao je Dačić.

Vučić: Najveći bezbednosni problem Balkana Kosovo

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je pred sastanak da nije realno očekivati da na današnjem sastanku državnog vrha bude predstavljena platforma o Kosovu i Metohiji.

"Dobili smo određene ideje, nazvao bih to vrstom nacrta. O tome tek treba danas da razgovaramo i nije realno da danas dobijemo platformu ili nešto kao gotov akt", rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, još nije bilo razgovora u vezi sa sastavom pregovaračkog tima za dijalog sa Kosovom.

Odgovarajući na pitanja novinara posle otvaranja međunarodne konferencije "Balkanski ratovi 1912/1913: Nova viđenja i tumačenja" u Domu vojske Srbije, vicepremijer je ocenio da je najveći bezbednosni rizik za Srbiju nerešeno pitanje južne srpske pokrajine.

"Za nas je važno da budemo važan faktor i činilac u kreiranju mira, stabilnosti i bezbednosti u celom regionu i Srbija to svakako čini. Najveći bezbednosni problem za nas i za neke druge na celom Balkanu je nerešno pitanje Kosova i Metohije", kazao je Vučić.

Samardžić zabrinut zbog načina izrade platforme

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DSS) Slobodan Samardžić izrazio je danas zabrinutost da će Vlada napraviti platformu za pregovore o Kosovu bez osnovnog dokumenta o kojem bi raspravljale parlamentarne stranke.

"U poslednja dva dana se govori o platformi za pregovore - to je nešto što radi Vlada. Mi smo očekivali širi sveobuhvatni dokument, gde bi, da se o tome raspravlja, bio pozvan DSS, kao i druge stranke", rekao je Samardžić novinarima u Beogradu.

Samardžić se saglasio da Vlada ima pravo da napravi platformu za pregovore i da je čuva u diskreciji neko vreme, ali "izgleda da će ona napraviti platformu za pregovore bez nekog bazičnog dokumenta, a to mene brine".

Objasnio je da Skupština Srbije ne razmatra platformu za pregovore, već dokumenta koja su osnova za takve platforme - rezolucije i deklaracije.

"Postoji niz čudnih sakrivenih radnji u vezi sa ovim dijalogom, iako se priča da će biti transparentan", dodao je Samardžić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Državni vrh o Kosovu, rano za platformu

Izvor: Kurir, 24.Okt.2012

Platforma mora da bude dovoljno fleksibilna kako bi se uopšte nastavili razgovori s Prištinom, ali je ponovio da postoji crvena linija ispod koje Srbija neće ići, rekao je premijer..BEOGRAD - Predsednik Srbije Ivica Dačić najavio je da će danas biti održan sastanak državnog vrha na kojem će...

Nastavak na Kurir...

Sastanak državnog vrha Srbije o Kosovu završen bez izjava

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Okt.2012

Sastanak državnog vrha Srbije o platformi za pregovore o Kosovu je završen , a sudionici  razgovora u Predsjedništvu Srbije nisu željeli davati  izjave. Iz Kabineta predsjednika Srbije rečeno je da neće biti ni saopćenja o ishodu sastanka. Premijer Srbije Ivica Dačić je uoči sastanka   izjavio...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.