Dačić: Da se ne ponove zločini iz nacionalne mržnje

Izvor: Politika, 16.Dec.2012, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Da se ne ponove zločini iz nacionalne mržnje

Genocid počinjen nad Romima u Drugom svetskom ratu je kod savremenih generacija skoro potpuno zaboravljen, poručio premijer Srbije na skupu u Jabuci

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je juče u Jabuci kod Pančeva, na obeležavanju Nacionalnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu, da sve događaje koji svedoče o stradanjima tokom tog perioda obeležavamo u Srbiji s nadom da se takvi zločini i takva međunacionalna mržnja više nikada neće ponoviti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Dačić je, obraćajući se okupljenima na stratištu Roma u blizini Pančeva, rekao da genocid koji je ovde počinjen nad Romima predstavlja jednu od najtragičnijih epizoda tog oružanog sukoba, preneo je Tanjug. „Genocid nad Romima u Drugom svetskom ratu predstavlja jednu od najtragičnijih epizoda tog oružanog sukoba koji je kod savremenih generacija skoro potpuno zaboravljen”, rekao je premijer.

Navodeći da je povod za održavanje ovog komemorativnog skupa sećanje na 16. decembar 1942. godine, kada je Hajnrih Himler izdao naredbu za sistematsko upućivanje Roma u konclogore radi likvidacije, Dačić je podsetio da je deportacija Roma trajala od februara 1943. do jula 1944. i da su Romi deportovani u logor smrti „Aušvic Birkenau”. On je podsetio da je u okviru ovog logora smrti funkcionisao „podlogor” za Rome – „Cigajner lager”. Prema njegovim rečima, u tom logoru bilo je zatočeno više od 23.000 Roma od kojih je 20.0000 likvidirano.

Kako je rekao Dačić, u jednom periodu na čelu „Cigajner lagera” nalazio se i Jozef Mengele koji je vršio organizovane eksperimente nad Romima, a posebno nad decom. Takođe, ukazao je premijer, malo je poznato da su Romi morali da nose oznaku u obliku crnog trougla na vidljivom mestu na garderobi. „Najveće stradanje Roma na teritoriji okupirane Srbije u Drugom svetskom ratu odigralo se oktobra 1941. kada su nemačke okupacione snage sprovele masovne pogrome nad civilima u Beogradu, Dragincu, Kraljevu i Kragujevcu”, naveo je Dačić.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Pančeva Svetozar Gavrilović koji je rekao da u Pančevu danas živi deset različitih nacionalnih zajednica, a različitosti se poštuju i slave i predstavljaju najveće bogatstvo.

Zamenica predsednika Nacionalnog saveta za romsku nacionalnu manjinu Sofija Vasiljković je poručila da se u Jabuci odaje počast i poštovanje žrtvama genocida koji je posledica sramne mržnje i nasilja prema Srbima, Romima i drugima.

U okviru komemorativne manifestacije obeležavanja Nacionalnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu položeni su venci na Spomen-kompleks „Stratište”.

objavljeno: 17.12.2012.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.