Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Okt.2018, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Članstvo Kosova u Frankofoniji ne znači priznanje njegove nezavisnosti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Jerevanu da to što je Kosovo dobilo status pridruženog člana Međunarodne organizacije Frankofonije (OIF) ne znači priznanje Kosova kao države i da među stalnim članicama OIF ima zemalja koje ne priznaju kosovsku nezavisnost.

Dačić je u glavnom gradu Jermenije, gde učestvuje na 17. samitu šefova država i vlada OIF, rekao da je 13 stalnih članica >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koje nisu priznale Kosovo, podnelo deklaraciju u kojoj se kaže da njihov stav o Kosovu ostaje nepromenjen, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Povodom zahteva Kosova, 13 zemalja stalnih članica (OIF) podnelo je deklaraciju, odnosno takozvanu interpretativnu izjavu, u kojoj se kaže da to što je Kosovo dobilo status pridruženog člana ne znači da se ono priznaje kao država, i da njihov stav o Kosovu i dalje ostaje nepromenjen", naveo je Dačić.

On je rekao da kosovski zvaničnici izjavljuju u Jerevanu da je dobijanje statusa pridruženog člana OIF "velika pobeda kosovske diplomatije", i to prokomentarisao rekavši da OIF ne okuplja samo države, već i regione, navodi se u saopštenju.

"Danas je na primer i (američka savezna država) Luizijana dobila određen status, iz Kanade postoje dva, tri regiona koji su takođe članovi Frankofonije. Status pridruženog člana dobiju one države koje izraze takvu želju, ali i regioni", naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije je kazao da je Srbija danas u Jerevanu jednoglasno dobila status pridruženog člana, navodi ministarstvo.

"Naš prijem je prihvaćen od strane svih stalnih članova kojih ima više od pedeset. To će svakako značiti jedan korak dalje u unapređenju našeg statusa i jedan korak napred u daljem razvoju saradnje u okviru ove veoma značajne multilateralne organizacije", dodao je Dačić.

On je, kako prenosi ministarstvo, rekao da je u Jerevanu imao brojne bilateralne sastanke o temama koje su Srbiji najvažnije, kao što je pitanje Kosova.

"U našim razgovorima s predstavnicima drugih država postigli smo veoma značajne dogovore koji se tiču našeg najvažnijeg pitanja, a to je pitanje teritorijalnog integriteta i imamo veliko razumevanje tih država za poziciju Srbije", kazao je Dačić.

Dodao je da je veliki broj tih država priznao Kosovo i da Srbija sa njima razgovara o tome da povuku priznanje.

"I ti razgovori su vrlo uspešni. Ali, kako bismo taj posao završili do kraja, ja neću saopštavati sa kim smo sve razgovarali. Ovde je prisutan veliki broj zemalja sa kojima smo razgovarali i u Njujorku i mi nastavljamo s našim aktivnostima. Kao što sam rekao, mi očekujemo da će do nove godine broj država koje su priznale Kosovo pasti ispod 100", naveo je srpski ministar.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.