Dačić: Bez dogovora o karakteru zajednice opština

Izvor: Blic, 04.Mar.2013, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Bez dogovora o karakteru zajednice opština

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je nakon šeste runde dijaloga sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem da danas nije postignut dogovor o ovlašćenjima za zajednicu srpskih opština i da će se razgovori nastaviti 20. marta.

On je istovremeno demantovao Tačijevu izjavu da je postignut usmeni dogovor da se demontiraju srpske bezbednosne strukture koje navodno postoje na severu Kosova, jer, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako je ponovio, Srbija na Kosovu nema nikakve bezbednosne strukture.

Nakon četvoročasovnog razgovora sa Tačijem u kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton u Briselu Dačić je rekao da osim načelne saglasnosti da zajednica devet srpskih opština na Kosovu treba da bude formirana, nije bilo značajnog napretka.

"Razmenili smo mišljenja, ali su ostale razlike u vezi sa karakterom zajednice opština", izjavio je Dačić, ponavljajući da Beograd nastavlja da insistira da ta zajednica ima izvršna i zakonodavna ovlašćenja.

Svestan da je rok koji je postavljen za postizanje dogovora kratak, Dačić je ipak istakao da zbog toga neće biti odluka koje bi išle na štetu srpskih nacionalnih interesa ili zakona i Ustava Srbije.

"Evropska unija nam je važna, ali nećemo odstupiti od temeljnih principa na kojima počiva naš predlog za pravedno rešenje na Kosovu.

Dačić je najavio sledeću runda dijaloga za 20. mart i dodao da još gaji umereni optimizam da se do rešenja može doći pre izveštaja Evropske komisije o napretku dijaloga, koji će biti podnet sredinom aprila.

Premijer Srbije sreo se sinoć sa američkim visokim zvaničnikom zaduženim za Balkan Filipom Rikerom, a sutra će imati sastanke sa evropskim komesarima za regionalni razvoj, transport i energetiku.

Povezane vesti: Borislav Stefanović: Vlada ušla nespremna u pregovore sa Prištinom Istraživanje: Građani Srbije smatraju da je Kosovo faktički nezavisno Tači: Postignut usmeni dogovor o povlačenju srpskih bezbednosnih struktura sa severa Kosova U nedelju ponovo sastanak državnog vrha pred nastavak dijaloga Kacin: Istorijski dogovor o severu u naredne dve runde
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Bez značajnog napretka u dijalogu"

Izvor: B92, 04.Mar.2013

Brisel -- Premijer Dačić izjavio da nije bilo značajnog napretka u današnjoj rundi dijaloga i da nije postignut dogovor o ovlašćenjima za zajednicu srpskih opština...On je demantovao Tačijevu izjavu da je postignut usmeni dogovor da se demontiraju srpske bezbednosne strukture koje navodno postoje...

Nastavak na B92...

U Briselu bez dogovora o karakteru zajednice srpskih opština

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2013

BRISEL -..Premijer Srbije Ivica Dačić izjavo je nakon šeste runde dijaloga sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem da danas nije postignut dogovor o ovlašćenjima za zajednicu srpskih opština i da će se razgovori nastaviti 20. marta...Tači:Usmeni dogovor o bezbednosnim strukturama..Kosovski...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić: Nema dogovora, nada postoji

Izvor: Večernje novosti, 04.Mar.2013

BRISEL - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da na današnjem sastanku sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem nije postignut nikakav dogovor, ali da "postoji mogućnost da u narednim nedeljama dođe do nekih iskoraka koji bi omogućili kompromis"."Ni posle današnje runde razgovora nismo došli...

Nastavak na Večernje novosti...

Premij za Kosovo traži "nestandardno rešenje"

Izvor: Mondo, 05.Mar.2013, 18:03

Premijer Srbije je danas novinarima u Briselu rekao da je za srpske opštine na Kosovu neophodno naći nestandardno rešenje, ali da postoje crvene linije. Analitičar Dušan Janjić očekuje privremenu upravu EU na severom Kosova...Dan nakon šeste runde političkog dijaloga Beograda i Prištine posvećene...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.