Izvor: B92, 01.Dec.2010, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS i SPS: Borba za potpredsednike

Beograd -- Boris Tadić i Ivica Dačić nemaju protivkandidate za liderstvo, pa će se glavna bitka na stranačkim izborima u DS i SPS voditi za potpredsednička mesta.

Novo rukovodstvo socijalisti biraju na Kongresu 11. decembra, a nedelju dana kasnije i Demokratska stranka - na izbornoj skupštini.

U slučaju demokrata ta trka poprima razmere prave kampanje, kao da su u pitanju neki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbori u državi, pa se tako može čuti da je jedan funkcioner, koji želi da uđe među pet potpredsednika, formirao i izborni štab.

Socijalisti će prvi na megdan, već za deset dana. Kada priča o predstojećem partijskom kongresu, a to često čini u poslednje vreme, Ivica Dačić pominje programski novi SPS. Da li to znači da će jasno biti izgovoreno da se odriču Miloševićeve politike? Ne, smatraju sagovornici B92.

Slaviša Orlović sa Fakulteta političkih nauka i Zoran Lučić iz Cesida očekuju da će socijalisti u svojim programskim dokumentima samo zvanično verifikovati ono u šta su se transformisali saradnjom sa demokratama.

"Sve ono što je i kao predsednik stranke, i kao ministar unutrašnjih poslova pokazao u ispunjavanju uslova u pridruživanju EU, od toga koliko partija zaista hoće da se socijaldemokratizuje, preko toga koliko zaista hoće da prošlost ostavi, na jedan elegantan način, imajući u vidu i potencijalne birače koji su vezani za tog lidera i to vreme da nađe meru. I ja verujem da će to biti potvrda i ove nove orijentacije SPS-a, ali možda i jedan korak napred", kaže Orlović.

"Neke nagle promene, nove promene unutar SPS-a, ja mislim da toga prosto neće biti. Dakle nastaviće se sa ovim što je do sada dostignuto, a mislim da je Dačić napravio jako veliki korak i da je veoma uspešan u ovome što radi, pogotovo kao ministar unutrašnjih poslova", smatra Lučić.

Nedelju dana kasnije, 18. decembra, na unutrašnju proveru ide i politika demokrata. Boris Tadić ne treba da brine – već sada je jasno da će ostati partijski lider.

Međutim, ko će biti među pet potpredsednika – ključno je pitanje. U trku su se uključili oni koji su već na tim pozicijama, ali i neka nova imena, poput Vuka Jeremića. On je, kako se nezvanično priča, formirao i izborni štab. Ništa čudno, kaže profesor Orlović. Biti potpredsednik u najjačoj partiji nije mala stvar, iz više razloga.

"To mesto je važno zato što, ako se ne računa mesto šefa stranke, potpredsednici su ti koji će u najvećoj mogućoj meri moći da izvrše uticaj na dalji kurs politike ove stranke, na organizaciono-kadrovsku infrastrukturu i programsku orijentaciju, ali je to sasvim sigurno i šansa za buduće političke ambicije", kaže Orlović.

Jasno je zašto su socijalistima i demokramata stranački izbori važni. Ali i u javnosti se o njima dosta priča. Zoranu Lučiću iz Cesida nije teško da zaključi zašto je to tako. Obe partije su na vlasti i kroje naše živote.

"Prirodno je da postoji interesovanje javnosti za izbore u najvećim strankama. Ja se nadam da će to biti i ubuduće. U krajnjoj liniji pogledajte zemlje sa razvijenom demokratijom. Tamo su ti unutarstanački izbori zapravo ključna stvar i ja bih zaista voleo da imamo stranke sa pravim, da kažem, izborima unutarstranačkim. Možda će to nešto da promeni na političkoj sceni Srbije", kaže Lučić.

Lučić kaže da mu jedna stvar smeta, a to je što Tadić i Dačić nemaju protivkandidate.

"Zaista voleo da postoji neko takmičenje unutar stranaka. Samo se setite, recimo, Tonija Blera koji je tri puta pobedio na izborima. Pa sto godina su birali čoveka koji je u stanju da dobije tri puta zaredom izbore u Velikoj Britaniji. Dakle, sve se nadam da će tako biti u budućnosti i kod nas, da će postojati neka neizvesnost oko toga ko će biti na čelu stranke. U ovom trenutku neizvesnosti nema", kaže on.

Jedna sličnost sa britanskim političkim životom i ovde postoji. Za potpredsedničku funkciju u SPS-u bore se i dva brata – Ivica i Novica Tončev. Prvi je Dačićev savetnik, a drugi predsednik opštine Surdulica. To je, koliko je u ovom trenutku poznato, jedini slučaj da se brat bori protiv brata, kao nedavno u slučaju laburista – kada je Ed Miliband, u trci za lidersku poziciju u stranci pobedio strarijeg brata, Dejvida.

Ko su favoriti u DS-u?

Kao skoro izvesni budući potpredsednici DS-a se u medijima navode Dušan Petrović, Bojan Pajtić, Dragan Šutanovac, Dragan Đilas i Jelena Trivan. Ova petorka, kako saznaje B92, dobila je i podršku lidera stranke Borisa Tadića.

Da se stvari odvijaju u njihovu korist, govori i činjenica da je ovaj sastav dobio podršku beogradskog, a muški četverac i vojvođanskih odbora.

"Ima izvesnih verovatnoća ili pretpostavki, dobro osnovanih, da Bojan Pajtić kontroliše vojvođanske odbore, da Đilas kontroliše beogradske, a da Petrović kontroliše ostatak odbora u Srbiji. Sa druge strane procenjuje se da 51-52 odsto čine delegati iz Beograda i Vojvodine, a ostatak iz Srbije. Međutim, podela nije crno-bela, zato su se pojedini kandidati rastrčali po Srbiji i tu su mogući različiti aranžmani", navodi Orlović.

U one koji su se rastrčali po Srbiji i ovih dana intenzivno obilaze stranačke odbore spada Vuk Jeremić. Iako je među prvima istakao kandidaturu za mesto potpredsednika i okupio izborni štab, čini se da lagano ispada iz trke.

Sami kandidati retko u javnosti govore o stranačkim izborima, a kampanja se odvija dalelo od očiji javnosti. Može se čuti i da su se četvorica kandidata koji imaju najveće šanse dogovorila da zaborave međusobna neslaganja. Iz DS poručuju da eventualni stranački izborni neuspeh neće uticati na njihove državne funkcije.

Konačna lista kandidata za predsednika, pet potpredsednika, članove Predsedništva i Glavnog odbora trebalo bi da bude utvrđena u petak. Za te funkcije glasaće oko 3.000 delegata na skupštini DS-a, 18. decembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.