Brisel, sutra nastavak razgovora

Izvor: RTS, 21.Maj.2013, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel, sutra nastavak razgovora

Radna večera Ivice Dačića, Ketrin Ešton i Hašima Tačija završena oko 22 sata, a novi sastanak najavljen za sutra u 11 časova. Dačić rekao da su razgovori bili konstruktivni i da se nada dogovoru. Ketrin Ešton zadovoljna razgovorima i kaže da su Dačić i Tači posvećeni postizanju dogovora.

23.05 - Ešton: Dačić i Tači posvećeni postizanju dogovora.

22.30 - Učesnici sastanka nisu se obratili novinarima, osim kratke izjave premijera Srbije za britansku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << agenciju Rojters da su razgovori bili konstruktivni.

21.59 - Završen trojni sastanak u Briselu, posle koga nije bilo izjava. Nastavak sutra u 11 časova, javlja izveštač RTS-a. 

19.35 - Počeo trojni sastanak Ketrin Ešton, Ivice Dačića i Hašima Tačija. 

18.43 - Bilateralni sastanak Ketrin Ešton i Hašima Tačija počeo u Briselu. Nakon toga sledi radna večera, javlja izveštač RTS-a.

16.38 - U toku bilateralni sastanak premijera Srbije Ivice Dačića i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, javlja izveštač RTS-a.

Premijer Srbije Ivica Dačić, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i kosovski premijer Hašim Tači razgovarali su na radnoj večeri u Briselu o primeni sporazuma koji je parafiran 19. aprila, a nastavak razgovora najavljen je za sutra u 11 časova.

Učesnici sastanka nisu se obratili novinarima, osim kratke izjave premijera Srbije za britansku agenciju Rojters da su razgovori bili konstruktivni i da se nada da će sutra biti postignut dogovor.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton rekla je da je zadovoljna današnjim sastankom sa predsednicima Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem, i dodala da su oni posvećeni postizanju dogovora.

"Veoma sam zadovoljna što sam ponovo ugostila premijere Dačića i Tačija u Briselu. Apsolutno sam sigurna u njihovu posvećenost da napredujemo i da aprilski sporazum sada sprovedemo u delo", navodi se u pisanoj izjavi Ketrin Ešton koju je nakon sastanka prenela njena portparolka Maja Kocijančič.

Pre trojnog sastanka, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton imala je odvojene sastanke sa Dačićem i Tačijem.

Premijer Dačić rekao je, uoči puta, da je zvanični Beograd parafirao plan u Briselu i da plan implementacije treba napraviti što pre. Dačić je rekao i da očekuje da taj plan bude napravljen do kraja nedelje, jer, kako je rekao, u protivnom, Bundestag neće dati saglasnost da se Srbiji dodeli datum.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je, uoči nove runde dijaloga, da će sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem razgovarati o "vremenskom okviru" za primenu sporazuma koji su njih dvojica parafirali u aprilu.

"Razgovaraćemo o vremenskim okvirima za primenu sporazuma i akterima koji će biti ukljućeni u ovaj proces", rekao je Tači na ulazu u zgradu Službe za spoljne poslove Evropske unije.

Dva sastanka na nivou radnih grupa posvećena primeni sporazuma koja su održana u međuvremenu protekla su bez dogovora, mada je šef beogradskog ekspertskog tima Dejan Pavićević rekao da je tokom razgovora prošlog petka došlo do približavanja stavova u vezi sa energetikom i telekomunikacijama.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič je, uoči današnjih razgovora, rekla da Eštonova očekuje da se Ivica Dačić i Hašim Tači dogovore o konkretnim koracima kako bi se briselski sporazum što pre primenio.

"Implementacija je apsolutno ključna", naglasila je Kocijančič.

Evropska komisija je u aprilu preporučila Savetu da otvori pregovore sa Srbijom, ali će konačnu odluku doneti šefovi država i vlada zemalja članica EU 28. juna u Briselu, i to na osnovu ocene o napretku u sprovođenju sporazuma.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.