Bramerc sutra stiže u Srbiju

Izvor: B92, 07.Okt.2012, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc sutra stiže u Srbiju

Beograd -- Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc stiže sutra u dvodnevnu posetu, tokom koje će se sastati sa Ivicom Dačićem, Aleksandrom Vučićem i Rasimom Ljajićem.

A već u sredu u Beograd stiže i evropski komesar za proširenje Štefan File, i to uoči objavljivanja godišnjeg izveštaja o napretku Srbije u evrointegracijama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Poglavlje o haškim optuženicima nije potpuno završeno. Tribunal još nije dobio nikakav sveobuhvatni izveštaj u vezi s mrežom podrške beguncima, i upravo to bi trebalo da bude jedna od glavnih tema razgovora Bramerca sa srpskim zvaničnicima.

"To će biti tema razgovora našeg Tužilaštva za ratne zločine sa tužiocem Bramercom. U svakom slučaju, to je unutrašnje pitanje Srbije, mi zbog nas treba tu istragu da dovedemo do kraja, u svakom slučaju ni na koji način to ne može da poremeti kompletnu ocenu saradnje Srbije sa Haškim tribunalom", kaže Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

Bramerc će sa srpskim zvaničnicima razgovarati i o istrazi o trgovini organima. Ljajić u toj istrazi očekuje podršku Tribunala u Hagu.

"Sigurno da ćemo mi nametnuti to pitanje i da ćemo otvoriti tu temu, nemamo pravo da ćutimo pred činjenicom da je bilo teških zločina koji su počinjeni. Na kraju krajeva, tema trgovine ljudskim organima pokrenuta je od samog Tužilaštva Haškog tribunala, dok je glavni tužilac bila Karla Del Ponte", kaže Ljajić.

Izveštaj o saradnji proslediće Savetu bezbednosti UN sredinom novembra. U centru pažnje je godišnji izveštaj Evropske komisije, koji će biti predstavljen 10. oktobra, a ključna tema razgovora komesara za evropsko proširenje Štefana Filea sa domaćinima biće dalji koraci Srbije u evropskim integracijama.

"Ja verujem da će izveštaj o napretku dati ocenu i reformskih procesa u zemlji i u tome neka očekivanja šta treba možda izmeniti, gde treba ubrzati reforme, i koje su nepotrebna očekivanja u narednom periodu, ali verujem da će pokušati da da i neka očekivanja konkretno u vezi sa nastavkom dijaloga, to jeste dokument koji objavljuje EK, ali ona je svesna da je to dokument o kome će se izjašnjavati zemlje članice na Evropskom savetu", kaže Milica Delević, predsednica Skupštinskog odbora za evropske integracije.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine ostaje ključni uslov Evropske unije, međutim - sva je prilika da do nove runde neće doći do kraja ove godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bramerc stigao u Srbiju

Izvor: B92, 08.Okt.2012, 01:20

Beograd -- Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc stigao je u dvodnevnu posetu, tokom koje će se sastati sa Ivicom Dačićem, Aleksandrom Vučićem i Rasimom Ljajićem...U sredu u Beograd stiže i evropski komesar za proširenje Štefan File, i to uoči objavljivanja godišnjeg izveštaja o...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.