Analitičari: Ivica Dačić - novi gospodar političke scene

Izvor: S media, 07.Maj.2012, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari: Ivica Dačić - novi gospodar političke scene

„Ne zna se ko će biti predsednik, ali se zna ko će biti premijer“ – uzviknuo je juče radosno predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić posle objavljivanja izbornih rezultata. Ovako bi i zaista moglo da se sumira sve što će se dešavati do drugog kruga predsedničkih izbora 20. maja. Naime, analitičari se slažu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da se lider „vaskrslog“ SPS-a sada nalazi u neverovatno komotnoj poziciji i da pri formiranju buduće vlade može da traži, bukvalno, sve što poželi.

Dačić je već najavio da će svoju „listu želja“ prvo dostaviti dosadašnjem partneru - Demokratskoj stranci (DS), ali je poručio da ne preza ni od razgovora sa naprednjacima. U svakom slučaju, i Boris Tadić i Tomislav Nikolić nalaze se pred velikom „glavoboljom“ koja se zove – 45 poslaničkih mesta u novom sazivu skupštine. I u jednoj i u drugoj stranci sa velikom željom se gleda na ovo veliko parče „izbornog kolača“, tako da će se socijalisti uskoro sigurno naći na aukciji.

Dačić - „tim mejker“

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio je za S media portal da će Dačić, žargonski, biti „tim mejker“ u skupštinskoj računici.

Penzionerka iz Beograda: Pojela sam glasački listić zbog nepravde!

Đelić za S media: Dačić je pouzdan partner za novu vladu (AUDIO)

Tadić: Od Nikolića su mi veći protivnici neki iz DS (VIDEO)

-On se i na prethodnim izborima, gde je dobio duplo manje mandata, pokazao kao izuzetno tvrd i sposoban pregovarač – podseća profesor Simić za S media portal. - Zbog toga mislim da će cena, i za Tomislava Nikolića i Ivicu Dačića, na ovim izborima biti izuzetno visoka. Sve zavisi da li će se Dačić zadovoljiti premijerskim mestom ili dupliranjem broja ministarstava i upravnim odborima. To bi tek trebalo da se vidi. Ipak, pregovori će se verovatno voditi kao i do sada: ’Ja tebi upravni odbor, ti meni agenciju!’

Analitičar i bivši ambasador u Nemačkoj Ognjen Pribićević za S media portal kaže da je potpuno realno da Dačić „puca“ na premijersko mesto:

-Dačić je ostvario najbolji rezultat i on predstavlja iznenađenje i za stručnjake koji su im predviđali najviše 13 odsto. Ipak, pitanje je da li Dačić može da dobije sve što poželi u okviru realne politike. Mislim da je to pitanje otvoreno. I pored toga što je on najpoželjniji partner za DS, mislim da postoje i druge opcije, uključujući i onu koja se najmanje spominje, a to je velika koalicija. Naime, posle ovako lošeg rezultata SNS-a mislim da bi naprednjaci bili oduševljeni ako bi se takva mogućnost pojavila. Realno je da traže mesto premijera, uz uslov da on podrži Tadića za predsednika Srbije. Pitanje je da li DS može da se odupre takvom zahtevu.

Vodio kampanju po meri svog birača

I analitičar Dejan Vuk Stanković slaže se sa ovom ocenom, ali i objašnjava zbog čega je SPS šokirao izbornim rezultatom.

-Dačićev potencijal za formiranje nove vlade gotovo je maksimalan. On od obe strane može da traži mnogo, i mnogo može da dobije. Ulog će sigurno biti premijersko mesto i uticajna ministarska mesta, što je i sasvim logično, budući da je on uz Mlađana Dinkića glavni pobednik na ovim izborima.

SPS je, ističe Stanković, sam kreirao promenu svog imidža, uspevajući da zadrži jezgro starih birača i otvarajući se prema novim.

-Socijalistima se isplatila strategija prihvatanja evroreformske agende, ali na način na koji je odgovarao stranci. Sa druge strane, napravili su dobra savezništva sa Jedinstvenom Srbijom i PUPS-om, za koje se ispostavilo da imaju pouzdano biračko telo. Oni su vodili kampanju po meri svog birača – pojašnjava Dejan Vuk Stanković.

Gospodar izbora

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović, posle ovakvih rezultata izbora, Dačića naziva gospodarom političke scene.

-Ivica Dačić sad može da traži šta hoće i mislim da bi mu i Nikolić i Tadić to dali – ocenjuje Ljiljana Smajlović u izjavi za S media portal. - Ipak, mislim da bi lidera DS-a, u slučaju da pre drugog kruga izbora kaže da bi dao Dačiću premijersko mesto, to moglo da košta u drugom krugu. S druge strane, Nikolića to ne bi koštalo. Dačić jednako dobro stoji i u jednoj i u drugoj varijanti. On se sada oseća potpuno komotno.

O tome sa kim bi Ivica Dačić u vladu čitajte OVDE

D.M.

Foto: S media

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.