Dug vojnim penzionerima, jednokratna isplata ili sud

Izvor: RTS, 28.Nov.2015, 05:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug vojnim penzionerima, jednokratna isplata ili sud

Oko 57 hiljada vojnih penzionera i njihovih naslednika, do 10. decembra treba da odluči hoće li prihvatiti jednokratnu isplatu duga nastalog zbog propusta u usklađivanju vojnih penzija u proteklih osam godina ili će taj dug uz zatezne kamate tražiti sudskim putem. Prema prvim podacima Fonda, trećina penzionera već je podnela zahtev za vansudsko poravnanje. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Najveće gužve na novobeogradskim šalterima Penzijskog fonda, jer tamo živi većina vojnih penzionera. Oko 30.000 njih pravdu već traži pred sudom, i sada treba da odluče šta dalje.

Glavni razlog za neodustajanje od suda su troškovi i za advokate. Međutim, izgleda da se i njima žuri. 
"Svakom klijentu koji me je pitao ja sam predložio da to uradi, da ne čeka sudski spor i posle spora izvršenje", kaže advokat Mladen Obradović.
Za podnošenje zahteva Fondu dovoljno je povlačenje tužbe, a za naslednike i da je ostavinska rasprava završena ili bar započeta.
"Do sada je samo za grad Beograd podneto 6.600 zahteva, a potpisano je već 3.600 sudskih poravnanja. Sva sudska poravnanja zakazujemo na šalterima, otvorili smo i nove šaltere", kaže direktor filijale Beograd PIO Fonda Ivan Todorović.
Država nudi isplatu glavnice duga uvećanu za troškove života u proteklom periodu, u proseku 304.000 dinara.
U svakom slučaju, ako žele da dug dobiju jednokratno u januaru, ugovor o vansudskom poravnanju moraće da potpišu oni koji su pokrenuli sudski spor ali i oni koji to nisu. Na taj način Fond se štiti od mogućnosti da neko od penzionera ili njihovih naslednika posle isplate duga, preko suda zatraži i isplatu kamata.
Kamate su veće od osnovnog duga ali se prvi put nudi jednokratna isplata. U slučaju dugova nastalih devedesetih godina, "malog","velikog" i duga poljoprivrednim penzionerima, njihovo vraćanje u ratama trajalo je nekoliko godina.
Pogledaj vesti o: Isplata penzije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vojnim penzionerima sačuvana vrednost duga

Izvor: B92, 28.Nov.2015

Za sve korisnike vojnih penzija koji potpišu vansudsko poravnanje, isplata će biti sigurna i jednokratna, već tokom januara...Razlika koja im pripada je valorizovana koeficijentom inflacije i time obezbeđena od devalvacije, što znači da je sačuvana realna vrednost duga, kažu u Fondu PIO...Uz...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.