Isplata penzije
Isplata penzije

Pravo na invalidsku penziju može se ostvariti kada se utvrdi potpuni gubitak radne sposobnosti kod osobe koja je u godinama životnim potrebnim za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

Ako je uzrok invalidnosti povreda na radu ili oboljenje usled obavljanja dužnosti bez obzira na dužinu staža ili ako je invalidnost nastala kao posledica bolesti ili povrede van posla, za to je potrebno najmanje pet godina staža.

Izuzetak su osiguranici kod kojih je invalidnost nastala pre 30. godine života.

Do dvadeset godina potrebno je najmanje jedna godina staža osiguranja.
Do dvadeset pet godina dve godine staža osiguranja.
Do trideset godina tri godine staža osiguranja.
Zakon propisuje kontrolni pregled u roku od tri godine, izuzetak su stariji do 58 godina i oni čije dijagnoze ne ukazuju da će radna sposobnost biti poboljšana.

Zahtev za kontrolu šalje se po službenoj dužnosti uz poziv, i obaveštenje koju dokumentaciju treba pripremiti. Ukoliko se lice ne odazove pozivu ili neopravdano izostane, onda se obustavlja isplata penzije.
Penzija ili isplata nešto poput naplate, mesečna naknada novčana i druge beneficije na koje pojedinac stiče pravo po osnovu osiguranja za slučaj starosti, invalidnosti i smrti, a pod uslovima koji su utvrđeni zakonom, penzije se isplaćuju i posthumno u slučajevima kada naslednici i druge materijalne zavisne osobe nisu u stanju da se samostalno izdržavaju.

U zavisnosti od uslova pod kojima je stečena, penzija može biti starosna, invalidska i porodična. Kod nas se svake godine menjaju zakoni o penzijama i granicama starosti, ove godine je zakon da muškarac sa 65 godina života i 40 godina radnog staža ide u punu penziju. Ako je uplaćivan doprinos za sve godine staža, i to na prosečnu platu u Srbiji koja je sada oko 40.000 dinara penzija će iznositi oko 30.000 dinara. Osoba koja ima 25 godina staža i primalac je mesečne plate imaće manju penziju i to 21.000 dinara.

Slična je situacija i sa ženama, radnica koja je napunila 60. godina i ima iza sebe 35 godina staža, dok je primala platu na nivou republičkog proseka može da računa na 35.000 dinara penzije. Žena koja je imala istu platu, ali samo 15 godina radnog staža dobiće oko 15.000 penzije.
Idealno i pravo poklapanje uslova je da muškarac ili žena završe fakultet u roku i počnu sa radom početkom 25. godine života. Pod uslovom da nemaju prekide u radnom stažu, iste godine bi stekli pravo na punu penziju i to četrdeset godina staža i 65 života. Srednjoškolci bi trebalo da ranije počnu sa radom, i to sa 18, 19 godina, kako bi kad napune 65 godina imali više godina staža od traženih 40. Da bi osiguranik mogao ostvariti pravo na starosnu penziju mora da ispunjava sledeće uslove i to: uslov starosti, i uslov staža.

Pravo na starosnu penziju osiguranik stiče kada navrši 65 godina života i najmanje 20 godina penzijskog staža, osiguranik stiče to pravo na penziju kada navrši 40 godina penzijskog staža bez obzira na godine života, sredstva potrebe za ostvarivanja prava i obaveza iz penzijskog i invalidskog osiguranja, se ostvaruje iz doprinosa, prihoda na osnovu dobrovoljnog osiguranja, prihoda koje svojim delatnostima ostvari nosioc osiguranja i drugih prihoda.

Postupak za ostvarivanje prava na starosnu penziju pokreće se na zahtev osiguranika.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Kurir, 05.Jan.2018, 17:40

KATASTROFA U BIH: Zavod PIO ostao bez novca, isplata penzija pod znakom pitanja!

KATASTROFA U BIH: Zavod PIO ostao bez novca, isplata penzija pod znakom pitanja!

Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) zbog neusvajanja budžeta FBiH za ovu godinu nije produžen revolving...

Detaljnije >>


Izvor: Capital.ba, 05.Jan.2018

Zbog neusvajanja budžeta FBiH upitna redovnost penzija

Zbog neusvajanja budžeta FBiH upitna redovnost penzija

SARAJEVO, Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ zbog neusvajanja budžeta Federacije BiH /FBiH/ za ovu godinu nije produžen revolving kredit kod komercijalnih banaka u visini od 74 miliona KM, čime je dovedena u pitanje redovna isplata penzija, prenosi “Dnevni avaz”. Član Upravnog odbora Zavoda Omer Omerefendić rekao je da decembarske penzije, čija isplata počinje danas, nisu upitne, ali jesu januarske. Omerefendić je podsjetio da je ugovor za revolving kredit istekao...

Detaljnije >>

Izvor: Capital.ba, 05.Jan.2018

Danas isplata penzija za decembar

Danas isplata penzija za decembar

BIJELJINA, U Republici Srpskoj danas je počela isplata penzija za decembar, saopšteno je iz Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Srpske. Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je Srni da se penzije isplaćuju mimo uobičajenih rokova, zbog nastupajućih božićnih praznika. “Ovo je još jedna potvrda stabilnosti Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srpske”, poručila je premijer Srpske. Za isplatu decembarske penzije obezbijeđeno je 85,3 miliona KM. Isplatom...

Detaljnije >>

Izvor: Capital.ba, 04.Jan.2018, 14:50

Cvijanović: Sutra počinje isplata decembarske penzije

Cvijanović: Sutra počinje isplata decembarske penzije

BANJALUKA, Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je Srni da sutra počinje isplata decembarske penzije u Republici Srpskoj. Cvijanovićeva je pojasnila da će penzije biti isplaćene mimo uobičajenih rokova, zbog nastupajućih božićnih praznika. “Ovo...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jan.2018

Cvijanović: Sutra počinje isplata decembarske penzije

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da sutra počinje isplata decembarske penzije u Republici Srpskoj.. Cvijanovićeva je pojasnila da će penzije biti isplaćene mimo uobičajenih rokova, zbog nastupajućih božićnih praznika.

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 03.Jan.2018, 11:13

POVEĆANE PLATE I PENZIJE: Stižu deblje koverte

POVEĆANE PLATE I PENZIJE: Stižu deblje koverte

Plate u javnom sektoru i penzije povećane, sledeća isplata vrednija za 5 - 10 odsto. Povišica zdravstvu, prosveti, policiji, nauci, pravosuđu, opštinama... PLATE u javnom sektoru povećane su od Nove godine, pa će tako već prva naredna isplata za deset odsto biti veća za zaposlene u zdravstvu, prosveti, sektoru bezbednosti... Uvećanje od pet odsto predviđeno je za administraciju u državnoj upravi i lokalnim samoupravama i za penzionere. Deset odsto više na računu...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 17.Dec.2017, 08:20

Potvrde, pa isplata penzija!

Potvrde, pa isplata penzija!

Direktor fonda PIO Republike Srpske podseća KORISNICI penzija Republike Srpske koji žive van teritorije RS, a kojih je više od 48.000, dužni su da do kraja godine filijalama Fonda PIO RS, u kojima su dobili rešenja o ostvarenoj penziji, dostave potvrdu o životu, rekao je, za "Novosti", dr Mladen Milić, direktor Fonda PIO (na slici). Penzioneri koji to ne učine, kako ukazuje naš sagovornik, neće moći da računaju na penziju u...

Detaljnije >>