Rusija spremna da zajedno sa SAD preuzme pismene obaveze o međusobnom nemešanju u unutrašnje poslove

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2018, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija spremna da zajedno sa SAD preuzme pismene obaveze o međusobnom nemešanju u unutrašnje poslove

Rusija predlaže Sjedinjenim Američkim Državama da zajedno preuzmu pismene obaveze o međusobnom nemešanju u unutrašnje poslove, Moskva je spremna da pruži takve garancije „u bilo kom trenutku“, ali SAD nemaju takvu želju, izjavio je u intervjuu za RIA Novosti direktor Odeljenja za Severnu Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Georgij Borisenko.

Ruski diplomata je objasnio da je Rusija „više puta nudila Amerikancima da preuzmu pismene obaveze o međusobnom nemešanju u unutrašnje poslove“.


„Pritom smo isticali da se može bazirati na iskustvu obnavljanja diplomatskih odnosa između naših zemalja 1933. godine. Tada su komesar za spoljne poslove SSSR-a Maksim Litvinov i američki predsednik Frenklin Ruzvelt razmenili lične beleške u kojima se nalazila obaveza da se međusobno ne ugrožavaju unutrašnji principi. Ono što je zanimljivo, jeste da su upravo američke vlasti insistirale na tome, jer su se u uslovima Velike depresije veoma plašili sovjetskog uticaja“, objasnio je Borisenko.


„Sada predlažemo razmenu pisama otprilike istog sadržaja, na primer, između šefova diplomatija Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Nažalost, Vašington ovo tvrdoglavo izbegava, jednostavno ga kategorički odbacuje“, istakao je Borisenko.


Prema njegovim rečima, poslednji put je Moskva dala sličan predlog Vašingtonu u junu ove godine, pre samita u Helsinkiju. „Tada smo našim američkim kolegama poslali nacrt ovakvog pisma, kako bi ga oni razmotrili. Odgovor Sjedinjenih Američkih Država je bio negativan“, saopštio je Borisenko.


Na taj način se, prema njegovom mišljenju, „nameće zaključak da Amerikanci ne žele da preuzmu na sebe obaveze o nemešanju u naše poslove“. „Mi smo spremni da im damo pismene garancije u bilo kom trenutku, ali sa američke strane nema uzajamne želje“, dodao je Borisenko.


Ruski diplomata je naglasio da su tvrdnje o „mešanju Rusije“ otvorena laž. On je sa žaljenjem konstatovao da su odnosi između Rusije i SAD postali „taoci sukoba između dveju glavnih američkih partija“. Kao rezultat toga, sada se u Sjedinjenim Američkim Državama vidi „drugi dolazak makartizma, koje će se završiti na isti način kao i prvi — mnoge učesnike u besmislenom ’lovu na veštice‘ će biti sramota“.


Borisenko je naveo i da Vašington stalno traži potvrdu da se Moskva neće mešati u američke izbore.


„Sa naše strane više puta je naglašeno da se Rusija nikad nije mešala, ne meša se i neće se mešati u izbore u Sjedinjenim Američkim Državama. Mi polazimo od činjenice da je izborni proces isključivo stvar američkog naroda. Mešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja su ono čime vole da se bave upravo Sjedinjene Američke Države. One očigledno sude prema sebi i stoga pokušavaju da nas na određeni način okarakterišu“, rekao je on.


Borisenko je dodao i da je Moskva otvorena da sa Vašingtonom raspravlja o čitavom spektru bilateralnih odnosa i ukoliko Sjedinjene Američke Države pokažu interes za nastavak dijaloga na najvišem nivou, Rusija je spremna da razmotri gde i kada se takav susret lidera može organizovati. 


FBI i Kongres SAD vode istragu o mešanju Rusije u izbore u SAD na kojima je pobedio Donald Tramp. Američki mediji redovno daju saopštenja, pozivajući se na neimenovane izvore o kontaktima članova Trampovog predizbornog štaba s ruskim činovnicima i biznismenima. Rusija je više puta odbacivala optužbe o mešanju u izbore u SAD, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov ih je nazvao „apsolutno neosnovanim“. 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija ne može da se zaplaši ultimatumima

Izvor: Vesti-online.com, 12.Okt.2018

Rusiju nije moguće zastrašiti nikakvim ultimatumima, izjavio je u intervjuu za Sputnjik direktor Odeljenja za Severnu Ameriku Ministarstva spoljnih poslova Rusije Georgij Borisenko, govoreći o mogućim novim američkim sankcijama zbog "slučaja Skripalj", koje bi se mogle uvesti već u novembru...Komentarišući...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.