Posle Dilana i francuski „Rolingstoun” oslobođen optužbe za govor mržnje

Izvor: Politika, 17.Jun.2015, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle Dilana i francuski „Rolingstoun” oslobođen optužbe za govor mržnje

Izdavač francuskog izdanja magazina „Rolingstoun”, kojem se sudilo zbog izjave Boba Dilana koju su francuski Hrvati smatrali uvredljivim govorom mržnje, prošao je bez posledica. Sud u Parizu prekjuče je odbacio tužbu, ali prema rečima advokata optužbe Ivana Jurašinovića, učinio je to zbog pravnih formalnosti, ne ulazeći u suštinu spora.

Naime, sud je zaključio da Predstavničko veće hrvatskih ustanova i hrvatske zajednice Francuske, udruženje koje je podnelo tužbu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nije uskladilo svoj statut sa zakonom na koji se poziva u tužbi.

Ranije, u istražnom postupku, odgovornosti je oslobođen i Bob Dilan, koji se branio argumentom da on nije autorizovao intervju za objavu u Francuskoj, već je dao intervju za američko izdanje magazina „Rolingstoun”, čime zvanično ne podleže strogim francuskim zakonima o sprečavanju govora mržnje.

Podsetimo, udruženje je pokrenulo tužbu zbog Dilanove izjave u kojoj je rekao: „Ako u svojoj krvi imate (nasleđe) robovlasnika ili pripadnika Kju-kluks-klana, crnci to mogu da osete. To ostaje do današnjih dana. Baš kao što Jevreji mogu da osete nacističku krv, ili kao što Srbi mogu da osete hrvatsku krv.”
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.