Indija je dala prednost izraelskom oružju u odnosu na američko

Izvor: Vostok.rs, 04.Nov.2014, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija je dala prednost izraelskom oružju u odnosu na američko

04.11.2014. -

SAD su ponovo doživele poraz. Indija se odrekla kupovine američkog prenosnog protivtenkovskog raketnog kompleksa Javelin. Uvredljivu pobedu za američki vojno-industrijski kompleks na indijskom tržištu oružja odnela je izraelska kompanija Rafael Advanced Defence Systems.

Savet za kupovinu naoružanja (Defence Acquisition Council) pod predsedavanjem ministra odbrane Indije Aruna Džejtlija (Arun Jaitley) je 25. oktobra posle dugotrajnih debata odlučio da od >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Izraela naruči 8356 protivtenkovskih raketa Spike i 321 uređaj za lansiranje. Vrednost posla iznosi 32 milijarde rupija, odnosno oko 525 miliona dolara.

Zanimljivo je da je prednost izraelskom oružju u odnosu na američko data svega nekoliko dana nakon objavljenog povećanja vojne isporuke SAD Indiji. Veliki ugovor za prodaju protivtenkovskih raketa Javelin Indiji lično je lobirao ministar odbrane SAD Čak Hejgel (Chuck Hagel). Pritom su Amerikanci Delhi iskušavali mogućnošću predaje tehnologije za proizvodnju protivtenkovskih raketa. Međutim, u Indiji se pojavila sumnja u to da Amerikanci mogu da dostave zaista napredne tehnologije za proizvodnju naoružanja, smatra glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko:

- Politika Indije se sastoji u tome da organizuje proizvodnju na sopstvenoj teritoriji pod uslovima ugovora o licenci. Očigledno je da SAD Indiji neće pružiti takvu mogućnost. Ili će je dati za one sisteme naoružanja koji Delhiju nisu zanimljivi.

Međutim, Izraelci su pokazali sličnu spremnost za saradnju. Kako je novinarima saopšteno iz ministarstva odbrane Indije, Izrael će predati tehnologiju proizvodnje protivtenkovskih raketa Spike indijskom Bharat Dynamics Limited radi organizovanja proizvodnje širokih razmera. Po proračunima indijskih stručnjaka, za snabdevanje 382 streljačka bataljona i 44 mehanizovane jedinice (382 infantry battalions and 44 mechanised infantry units) biće potrebno najmanje 40 hiljada protivtenkovskih raketa.

Izrael odavno i uspešno radi na indijskom tržištu oružja. Izraelska kompanija Rafael Advanced Defence Systems je 2010. godine postala prva strana firma koja je učestvovala u tenderu za isporuku prenosnih kompleksa protivtenkovskih raketa Indiji. Od tada du indijski vojnici obavili sveobuhvatno testiranje Spike i uverili se u njihovu efikasnost. Međutim, u februaru 2014. godine planirani posao Indije i Izraela su SAD pokušale da osujete ubeđujući Delhi da kupi američke rakete Javelin.

Olga Ivašina,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.