Berlin: Moskve da obustavi isporuke oružja

Izvor: Akter, 27.Avg.2014, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin: Moskve da obustavi isporuke oružja

Vlada u Berlinu ponovo je zahtevala od Moskve da obustavi isporuke naoružanja proruskim snagama na istoku Ukrajine, a kancelar Angela Merkel je u telefonskom kontaktu sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, prenose danas nemački mediji izjavu portparola vlade Štefena Zajberta

Zajbert je rekao da je liferovanje naoružanja i prelazak boraca preko granice skandal i teško stanje koje doprinosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << stalnoj eskalaciji i da je krajnje vreme da se granica konačno štiti i obustavi svaki vid "vojne podrške separatistima" preko granice, prenose mediji.

Portparol vlade je novinarima u Berlinu rekao da je Merkelova danas ponovo razgovarala sa Porošenkom o konfliktu i da između dvoje političara postoji jedinstvo o tome da efikasna obustava vatre znači, takođe, da i Rusija pruži svoj doprinos deeskalaciji i da se uspostavi dogovor o osiguranju granice.

Zajbert je pozitivno ocenio susret Putin-Porošenko u Minsku i ukazao na potrebu novih koraka, prenose mediji, koji javljaju da je i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer pozdravio taj susret.

Štajnmajer je pozdravio susret Putin-Porošenko i Minsku i rekao da se spirala eskalacije sukoba može zaustaviti i pronaci politicko rešenje, samo ukoliko su obe strane spremne da u direktnim razgovorima govore o svim problemima i otvorenim pitanja i zajedno, uz obostrano poštovanje, rade na rešenju konflikta.

"Ključ za političko rešenje je obostrani prekid vatre i delotvorna kontrola zajednicke granice. Sada se zato odmah moraju nastaviti razgovori i usmeriti na to da se konkretni koraci dogovore i izradi plan, koji bi onda, takode, bez odugovlacenja, odmah mogao biti primenjen", rekao je Štajnmajer u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Proruski snage napreduju ka jugu

Izvor: RTV Pink, 27.Avg.2014

Nakon što su osvojili grad Novoazovsk na jugoistoku Ukrajine, proruski aktivisti su nastavili da napreduju južno, prema ključnoj luci Marijupolj.....Vlada u Kijevu optužuje ruske vlasti da su poslale trupe preko granice sa Ukrajinom i da pomažu napad proruskih snaga, ali zvanični Kremlj to oštro...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.