K.Mitrovica:Date pare, temelja nema

Izvor: B92, 21.Dec.2011, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

K.Mitrovica:Date pare, temelja nema

Beograd -- Insajder otkriva da je 2003. i 2004. godine 1,5 miliona evra plaćeno za izgradnju Gerontololkog centra u Kosovskoj Mitrovici, ali temelja još nema.

Prema saznanjima Insajdera, taj novac je otišao na račune privatnih firmi koje je trebalo da se bave izgradnjom.

Tako plaćanje izgradnje stanova na severu Kosova koji nikada nisu sagrađeni nije jedini primer kako je novac iz budžeta načelno korišćen za poboljšanje života Srba na Kosovu, a zapravo je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << završavao na privatnim računima.

Avansno plaćanje poslova koji nisu nikada urađeni, prema istraživanju Insajdera, bilo je pravilo od 2003. do 2006.

Insajder je došao do ugovora koji su 25. decembra 2003. potpisali Miladin Đurovic, direktor centra za socijalni rad u Kosovskoj Mitrovici, i nedavno uhapšeni Bojan Radovanović, vlasnik preduzeća Masters, o gradnji Gerontološkog centra.

Posao je trebalo da bude vredan 290 miliona dinara, što je tada bilo više od četiri miliona evra. Ovaj iznos trebalo je da se pokrije iz budžeta republike Srbije, navodi u dopisu centru za socijalni rad Nebojša Čović, tada predsednik Koordinacionog centra.

U roku od godinu dana firmi Masters uplaćeno je 1, 5 miliona evra kao avans za posao izgradnje koji nikada nije započet. Uplate su vršene na osnovu rešenja Vlade Republike Srbije.

Danas ne postoje ni temelji ove zgrade. Početkom 2005. ugovor se ne raskida već direktor preduzeća Masters sa lokalnim funkcionerima u Kosovskoj Mitrovici dogovara promenu lokacije za gradnju. Zgrada ni na novoj lokaciji nije podignuta.

Više od 10 miliona evra uplaćeno je privatnim firmama za izgradnju raznih objekata na Kosovu od 2003. do 2006. Danas, nekoliko godina kasnije, ovi objekti ne postoje.

Potpuno isti mehanizam visokih avansnih uplata ponavljao se iz projekta u projekat. Detaljna dokumentacija o brojnim zloupotrebama dostavljena je Ministarstvu unutrašnjih poslova još 2009. godine.

Istraga pojedinih slučajeva počela je tek pre nekoliko dana.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.