Izvoz Srbije na Kosovo 300 mil. EUR

Izvor: B92, 21.Dec.2011, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz Srbije na Kosovo 300 mil. EUR

Beograd -- Izvoz Srbije na teritoriju carinskog područja Kosova je 2010. iznosio 300 miliona evra, što predstavlja oko četiri odsto od ukupnog izvoza Srbije u toj godini.

Istraživanje Centra za regionalizam je pokazalo da se 40 odsto trgovine između Srbije i Kosova obavlja u sivoj zoni.

U sivoj zoni se najčešće trguje automobilima, naftom i naftinim derivatima, kao i prehrambenim proizvodima stranog porekla, a istraživanje je pokazalo da postoji neslaganje od oko 30 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto u podacima koje imaju Srbija i Kosovo.

Saradnici Centra za regionalna istraživanja su od jula ove godine analizirali slobodu kretanja ljudi i robe između Kosova i Srbije, sa ciljem davanja preporuka vladama u Beogradu i Prištini, kao i EU kao posredniku u pregovorima. Podaci su prikupljani od Privredne komore Srbije i Uprave carina, kao i od Statističkog zavoda Kosova.

Iz centra je ocenjeno da Beograd i Priština treba da rade na uspostavljanju avionskog i efikasnog železničkog saobraćaja koji bi povezivali gradove na Kosovu i centralnoj Srbiji i dali dalji zamah budućoj privrednoj, kulturnoj, obrazovnoj saradnji.

Saradnik na projektu, Vladimir Petronijević kazao je da su građani Kosova najizolovaniji građani na Balkanu i u Evropi uopšte.

"Građani Kosova jedini na Balkanu i u Evropi mogu da putuju u samo četiri zemlje bez viza, i to u Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Tursku", rekao je on.

Petronijević je istakao da bi Vlada Srbije i kosovske institucije trebalo da otvore posebnu internet stranicu na kojoj bi bile dostupne informacije o postignutim dogovorima u Briselu, čime bi se, kako je ocenio povećala neophodna transparentnost vezana za taj proces.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izvoz Srbije na Kosovo bio oko 300 miliona evra

Izvor: EurActiv Srbija, 21.Dec.2011

Prodaja Srbije na teritoriji carinskog područja Kosova je u 2010. godini iznosio 300 miliona evra, što predstavlja oko 4% ukupnog izvoza Srbije u toj godini, pokazalo je istraživanje Centra za regionalizam. Prema istraživanju čiji su preliminarni rezultati predstavljeni 21. decembra u Beogradu,...

Nastavak na EurActiv Srbija...

K.Mitrovica:Date pare, temelja nema

Izvor: B92, 21.Dec.2011

Beograd -- Insajder otkriva da je 2003. i 2004. godine 1,5 miliona evra plaćeno za izgradnju Gerontololkog centra u Kosovskoj Mitrovici, ali temelja još nema...Prema saznanjima Insajdera, taj novac je otišao na račune privatnih firmi koje je trebalo da se bave izgradnjom...Tako plaćanje izgradnje...

Nastavak na B92...

Kroz Kosovo "prođe" tri odsto srpskog izvoza

Izvor: Mondo, 21.Dec.2011

Zvanična trgovina između centralne Srbije i Kosova lani je vredela oko 300 miliona evra, a Beograd ostvaruje značajan suficit.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.