Na Kosmet otišla roba vredna 300 miliona evra

Izvor: Vesti-online.com, 21.Dec.2011, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Kosmet otišla roba vredna 300 miliona evra

Izvoz Srbije na teritoriju carinskog područja Kosova je u 2010. godini iznosio je 300 miliona evra, što predstavlja oko četiri odsto od ukupnog izvoza Srbije u toj godini, pokazalo je istraživanje Centra za regionalizam. Prema istraživanju čiji su preliminarni rezultati predstavljeni danas u Beogradu, 40 odsto trgovine između Srbije i Kosova obavlja se u sivoj zoni.

U sivoj zoni se najčešće trguje automobilima, naftom i naftinim derivatima, kao i prehrambenim proizvodima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << stranog porekla, a istraživanje je pokazalo da postoji neslaganje od oko 30 odsto u podacima koje imaju Srbija i Kosovo o izvozu, odnosno uvozu.

Saradnici Centra za regionalna istraživanja su od jula ove godine analizirali slobodu kretanja ljudi i robe između Kosova i Srbije, sa ciljem davanja preporuka vladama u Beogradu i Prištini, kao i EU kao posredniku u pregovorima. Podaci su prikupljani od Privredne komore Srbije i Uprave carina, kao i od Statističkog zavoda Kosova.

Saradnik na projektu, Vladimir Petronijević kazao je da su stanovnici Kosova najizolovaniji građani na Balkanu i u Evropi uopšte. "Građani Kosova jedini na Balkanu i u Evropi mogu da putuju u samo četiri zemlje bez viza, i to u Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Tursku", rekao je on.

Petronijević je istakao da bi Vlada Srbije i kosovske institucije trebalo da otvore posebnu internet stranicu na kojoj bi bile dostupne informacije o postignutim dogovorima u Briselu, čime bi se, kako je ocenio povećala neophodna transparentnost vezana za taj proces.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.