OTVOREN PUT KA EVROPI: Hrvatska odblokirala pregovore Srbije sa EU!

Izvor: Telegraf.rs, 26.Maj.2016, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTVOREN PUT KA EVROPI: Hrvatska odblokirala pregovore Srbije sa EU!

Hrvatska je dala pismenu saglasnost da se Srbiji otvori pregovaračko poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom, nezvanično saznaje RTS. Međutim, u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova su u izjavi za N1 ove navode nazvali čistom propagandom u svrhu dezinformisanja javnosti.

Zvanične potvrde ove informacije još uvek nema, ali su novinari dobili poziv za brifing kod komesara Johanesa Hana, koji će, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << je navedeno, dati "pregled situacije povodom pristupnih pregovora Srbije", pa će se nakon toga o ovome više znati.

Hrvatska je bila jedina zemlja od 28 članica Evropske unije koja nije bila saglasna da se, na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Briselu početkom maja, to poglavlje otvori sledećeg meseca.

Predsedavajuća EU Holandija je tada ponovo pokušala da postigne konsenzus zemalja članica, podižući ovo pitanje na viši, ambasadorski nivo odlučivanja.

Foto: Foter/Flickr/European Parliament

Hrvatska je tada ponovila da ne može da se složi sa otvaranjem poglavlja 23 uz već poznate argumente po pitanju regionalne nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Evropska komisija i neke zemlje članice, posebno Nemačka, insistirale su da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susede u evropskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu deo evropskog zakonodavstva.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska deblokirala pregovore Srbije i EU

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Maj.2016

BEOGRAD - Hrvatska je dala pismenu suglasnost da se Srbiji otvori pregovaračko poglavlje 23 u pregovorima s Europskom unijom, neslužbeno saznaje RTS. Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova do trenutka objave ovoga teksta nismo uspjeli provjeriti ovu informaciju...Hrvatska je bila jedina zemlja...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.