U novi zatvor u Padinskoj skeli stiglo još 20 osuđenika

Izvor: Blic, 02.Feb.2012, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U novi zatvor u Padinskoj skeli stiglo još 20 osuđenika

Tokom današnjeg dana u novi zatvor u Padinskoj skeli stiglo je još 20 osuđenika, rečeno je večeras Tanjugu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Prva grupa od 16 osuđenika prebačena je juče iz zatvora u Sremskoj Mitrovici u novi najčuvaniji i najbezbedniji zatvor u Padinskoj skeli.

U tom zatvoru će kazne izdržavati mahom osuđeni na kazne od 10 do 40 godina zatvora, kao i oni za koje je neophodan viši stepen obezbeđenja, bez obzira na visinu kazne. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

U tom zatvoru, međutim, neće biti "poznati" kriminalci i osuđenici, kao što su Milorad Ulemek Legija, Radomir Marković, Zvezdan Jovanović i pripadnici zemunskog klana, pošto oni kazne izdržavaju u "sprecijalnom zatvoru" u Požarevcu, u koji su prebačeni tokom leta 2010. godine.

Zatvor ''Nova Skela'', čija je izgradnja koštala 10 miliona evra, građen je po uzoru na italijanske zatvore, ali je projekat autentičan i zadovoljava sve standarde Evropske unije.

Objekat je šestougaonog oblika, površine 12.500 kvadratnih metara, ima 30 kancelarija.

Po stepenu obezbeđenja, ovo je najbezbedniji i najmoderniji zatvor u Srbiji sa specijalnim tehničkim sistemom zaštite. Na ulazu su neprobojna stakla, KD vrata najnovije generacije, rendgen, tunel za skeniranje kao i prostorije za ručni pretres.

Ceo kompleks je ograđen perimetarskim sistemom zaštite, a sam objekat opremljen IC senzorima i sa 300 kamera za video nadzor.

Sve osmatračnice su sa neprobojnim ''pancir'' staklom. U ovom novom zatvoru, u okviru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, radiće preko 200 službenika i posebno obučenih pripadnika službe obezbeđenja.

U sredini zatvora nalazi se veliki amfiteatar koji je povezan sa paviljonima sa tri pasarele. U prizemlju se nalaze Uprava, kuhinja, prijemno odeljenje, posetno bolnički blok, radne okupacije i blok sa samicama.

Svaki smeštajni blok poseduje kancelariju i osmatračnice za pripadnike službe obezbeđenja.

Sobe za osuđenike su veličine 10 kvadratnih metara sa 37 kubnih metara vazduha. Opremljene su krevetima na sprat dužine 190 cm pored kog su tu sto za dvoje, dve stolice, kaseta za garderobu i toalet sa sanitarijama u antivandal verziji.

Iz bezbednosnih razloga nema tuša sa crevom niti vrele vode kako osuđenici ne bi mogli da se samopovređuju.

Umesto klasičnih tuševa, ugrađeni su automatski koji se aktiviraju pritiskom na dugme i koji troše već pripremljenu mlaku vodu. U svakoj ćeliji je ugrađen i interfon kako bi osuđenici mogli da pozovu komandire i vaspitače dok se crna metalna vrata sa špijunkom automatski zatvaraju.

Takođe, postoje i dve sobe za po dva osuđenika invalida površine 21 kvadratnog metra i 68 kubnih metara vazduha sa sanitarijama i inventarima prilagođenim osobama sa posebnim potrebama.

Unutar zatvora su i tri lifta, jedan teretni i dva za službenike i osuđena lica, koji se pokreću samo uz elektronsku karticu sa šifrom.

Pored ovih tehničkih inovacija, zatvor ima molitveni dom za pravoslavnu, katoličku i islamsku veru, rekreativni centar sa dve sportske hale, šest odvojenih šetalista natkrivenih ''žičanim nebom'' kao i četiri sobe veličine 18 kvadratnih metara za posete supružnika ili verenika sa francuskim ležajem i kupatilom.

Kompletan nameštaj kao i posteljina u novom objektu Kazneno popravnog zavoda u Beogradu je izrađen u radionicama 28 ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, čime je ostvarena ušteda od najmanje 300.000 evra.

Zavod ima 360 prozora, od kojih je 324 sa rešetkama i okružen je sa dva reda žilet žice visine 4,5 metara.

Radovi na izgradnji ovog zatvora započeti su sredinom 2009. godine, a finansirani su iz sredstava Republike Srbije.

Povezane vesti: Sutra prvi osuđenici u novom zatvoru u Padinskoj skeli Pobuna u meksičkom zatvoru, ubijeno sedam osuđenika Osuđenici spavaju na podu Hleb iz zatvoreničkih ruku

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.