Turska neće zaustavljati migrante koji su krenuli ka Evropi; Grčka zatvorila granice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2020, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska neće zaustavljati migrante koji su krenuli ka Evropi; Grčka zatvorila granice

Grupe migranata u Turskoj uputile su se danas ka granicama s Grčkom i Bugarskom nakon što je visoki turski zvaničnik rekao da Ankara više neće poštovati sporazum o EU iz 2016. i zaustavljati izbeglice na putu za Evropu.

On je ovo izjavio nakon sinoćnjeg ubistva 33 turska vojnika u vazdušnom udaru sirijskh vladinih snaga u Idlibu, javlja Rojters.

Zvaničnik je tada rekao Rojtersu da je turskoj policiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obalskoj straži službenicima granične bezbednosti naređeno da se povuku sa kopnenih i morskih prelaza koje koriste migranti prema Evropi u iščekivanju skorašnjeg dolaska izbeglica iz Idliba.

"Čuli smo o tome na televiziji. Živimo u Istanbulu, želimo da dođemo u Jedrene, a zatim u Grčku", rekao je Rojtersu avganistanski migrant Sahin Nebizade (16), jedan od grupe migranata u jedan od tri taksija koji su bili parkirani na autoputu na periferiji Istanbula, a zatim krenuli prema severozapadnoj provinciji Jedrene i graničnim prelazima sa Bugarskom i Grčkom, 200 km zapadno od Istanbula.

Grčka zatvorila granični prelaz sa Turskom, suzavac na migrante

Grčka granična policija upotrebila je danas suzavac na granici sa Turskom kako bi odvratila oko 500 izbeglica i migranata koji pokušavaju da uđu u Grčku i EU pošto je Ankara oslabila kontrolu toka migranata.

Turski granični policajci "su nestali od jutros", kaže gradonačelnik pograničnog grada Orestijada Vasilis Mavridis i dodaje da je grupa migranata pokušala da pređe granicu preko prelaza Kastanijes, prenosi Katimerini.

Ovo je prvi put da je jedna tako velika grupa migranata i izbeglica pokušala masovno da pređe reku Maricu, što Grci smatraju direktnom posledicom najave turske vlade da više neće sprečavati migrante koji žele da dođu do Evropske unije.

Pogranični izvori rekli su za Katimerini da su u toj oblasti pojačane patrole i da je duž obale reke Marice podignuta bodljikava žica, kako bi se osiguralo da "svaki santimetar" granice bude zaštićen.

Grčke vlasti uputile su u ovu oblast i dodatne policijske snage, a prelaz Kastanijes je zatvoren, kažu izvori.

Takođe, obalska straža je pojačala patrole kod luke Aleksandropolisa.

Turska, u kojoj se već nalazi oko 3,7 miliona sirijskih izbeglica, ponovila je da ne može prihvatiti više ljudi. Prema sporazumu iz 2016. godine, Evropska unija je obezbedila milijarde evra pomoći u zamenu za pristanak Ankare da zaustavi priliv migranata u Evropu.

Teret boravka izbeglica "pretežak je za bilo koju pojedinačnu zemlju", izjavio je turski zvaničnik za Rojters.

Turska agencija Demiroren navela je da je oko 300 migranata, uključujući žene i decu, krenula ka granici između dve evropske zemlje, Grčke i Bugarske, i Turske.

Među njima su, kako se navodi, Sirijci, Iranci, Iračani, Pakistanci...

Rojters je potvrdio da se migranti okupljaju u zapadnom turskom obalskom okrugu Ajvaliku u provinciji Čanakale s ciljem da se brodom pređu na grčkog ostrvo Lezbos.

Turska televizija NTV prikazala je snimke ljudi koji idu kroz polja noseći rance na leđima i navela da izbeglcie pokušavaju da pređu granicu Kapikule i uđu u Bugarsku, ali da im to nije dozvoljeno.

Takođe, turska televizija je navela da je ista grupa migranata potom pokušala da dođe do granice Pazarkule i pređe u Grčku, ali da nije jasno šta se potom dogodilo.

Rojters podseća da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije više puta pretio da će otvoriti granice za migrante koji idu ka Evropi.

Ukoliko to učini, prekršio bi obećanje koje je dao EU, zbog čega bi Evropa promenila svoj stav prema situaciji u Idlibu.

Otprilike milion civila raseljeno je u Siriji u blizini Turske od decembra, dok su sirijske vladine snage podržale ruske snage oduzele teritoriju sirijskim pobunjenicima koje podržava Turska, što je stvorilo najgoru humanitarnu krizu u devetogodišnjem ratu.

Borisov: Bugarska pooštrava mere na granici sa Turskom

Bugarska je pooštrila bezbednosne mere duž svojih granica sa Turskom nakon što je ta zemlja najavila da neće zaustavljati izbeglice iz Sirije na putu ka Evropi.

Premijer Bugarske Bojko Borisov rekao je da je Bugarska pooštrila mere nakon što je grupa migranata krenula ka granici, javio je Rojters.

"Imamo podatke o formiranju velikih grupa... Uspostavljamo maksimalnu kontrolu na granicama", rekao je Borisov tokom sastanka sa vladom.

Dodao je i da se dogovara telefonski razgovor sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turci ne zaustavljaju izbeglice

Izvor: JUGpress.com, 28.Feb.2020

ISTANBUL..(Agencije)..Nekoliko stotina migranata idu danas peške preko severozapda Turske prema granicama sa Grčkom i Bugarskom, javili su turski mediji a visoki zvaničnik te zemlje je rekao da Ankara više neće zaustavljati izbeglice na putu prema Evropi...Turska je ranije objavila da su 33 njena...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.