Stručnjaci za DNK u srpskoj policiji

Izvor: Politika, 12.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci za DNK u srpskoj policiji

Švedski eksperti pomažu uvođenjem najsavremenijih procedura u obradi mesta zločina

Najsavremenija DNK laboratorija u ovom delu Evrope, izgrađena za potrebe MUP-a Srbije, uskoro će početi sa radom čime će policija dobiti donedavno nezamislive mogućnosti u rasvetljavanju zločina. Do sada su, kada je reč o biološkim tragovima, korišćene usluge drugih institucija, dok će se ubuduće ovi istražni poslovi obavljati u za tu namenu uređenim prostorijama koje se nalaze >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u jednoj od zgrada u sedištu ministarstva u Beogradu. Reporteri "Politike" bili su u prilici da obiđu ovaj objekat neposredno pre uvođenja strogih kriterijuma ulaska.

Laboratorija, kojom rukovodi doktor molekularne biologije Bojana Panić, izgrađena je po takozvanom "standardu čistih soba". Prostorijama dominira bela boja, zidovi su napravljeni od specijalnog materijala koji ne skuplja prašinu, postoje čak četiri sistema ventilacije koji sprečavaju ulazak čestica iz jedne prostorije u drugu kada se otvoraju vrata. Radni prostor sastoji se iz niza soba, u koje se ulazi pomoću magnetne kartice, a zaštitna odeća za zaposlene se podrazumeva.

Poređenjem bioloških tragova uzetih sa mesta zločina, kao što su krv, dlaka ili sperma, sa uzorkom uzetim od osumnjičenih, moći će da se dokaže njihova povezanost sa krivičnim delom. Rad ovih stručnjaka, između ostalog, omogućiće i rasvetljavanje nekih starih zločina pod uslovom da su adekvatno sačuvani biološki tragovi koji su uzeti kao dokaz.

Biološki tragovi

– Zahvaljujući donacijama iz inostranstva, koje su u našem ministarstvu pravilno usmerene, kriminalistička tehnika je u poslednje vreme značajno napredovala. DNK laboratorija napravljena je zahvaljujući CARDS programu – objašnjava Lazar Nešić, načelnik Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra (NKTC).

Po njegovim rečima, odlučeno je da ovi policijski poslovi, osim DNK laboratorije, ne budu koncentrisani samo u Beogradu, pa su zahvaljujući norveškim donacijama i OEBS-u osnovani regionalni centri u Nišu i Novom Sadu. Eksperti iz inostranstva koji su prošlih godina obilazili MUP Srbije bili su zatečeni starom tehnikom, ali i prijatno iznenađeni iskustvom i obrazovanjem ovdašnjih kolega. Upravo zato Šveđani su odlučili da u okviru programa SweSe (Švedska – Srbija) pomognu uvođenjem najsavremenijih procedura u obradi mesta zločina, odnosno prikupljanju materijalnih dokaza.

Da se nove metode rada već primenjuju, može se videti i prilikom uviđaja težih krivičnih dela u Beogradu gde kriminalistički tehničari, u zaštitnim odelima i sa kapama sličnim hirurškim, već podsećaju na scene kakve su ovde viđane samo u filmovima. Sa novom tehnikom i obukom, i još nekim poboljšanjima u radu, NKTC postaće "srpski Vizbaden", ono što je za Nemačku čuveni institut iz pomenutog grada.

Pošto centar nema adekvatnu zgradu, deo opreme nalazi se u zgradi Policijske uprave za grad Beograd. NKTC opremljen je i modernom tehnikom koja omogućava brzu analizu sumnjive supstance, što se u praksi često koristi za utvrđivanje sastava droge. Baš dok su reporteri "Politike" obilazili ovaj deo MUP-a, kroz koji ih je sproveo načelnik Odeljenja za veštačenje Slobodan Nešković, na analizi je bilo 125 kilograma heroina nedavno zaplenjenog u okolini Novog Pazara. Među uređajima je i elektronski mikroskop sa rendgenskom mikrosondom holandske proizvodnje, koji između ostalog nepogrešivo otkriva osnovne sastojke baruta (barijum, antimon, olovo) čime se dokazuje da je neko pucao iz vatrenog oružja.

Otisci guma i cipela

Posebna grupa stručnjaka bavi se trasologijom, disciplinom kriminalističke tehnike u čijem centru pažnje su tragovi sa mesta zločina. Nedavno je jedna grupa razbojnika, koja je pljačkala benzinske pumpe širom Srbije, otkrivena na osnovu otisaka automobilskih guma i cipela. U jednom drugom slučaju, prilikom poznate pljačke banke u hotelskom kompleksu "Sunčani vrhovi" na Kopaoniku, razbojnik je prilikom preskakanja pulta stao na papir i tako ostavio školski primer otiska cipele koji je kasnije bio dokaz protiv njega na sudu. "Tajno oružje" ovih eksperata zove se "dastlifter", uređaj za "skidanje" otisaka cipela u zatvorenim prostorijama, čak i onih koji su nevidljivi golim okom. Reč je o koferu u kome se nalazi specijalna folija koja, kada se naelektriše, sa poda "podiže" prašinu u obliku traga cipele izvršioca krivičnog dela.

Balističari NKTC već su se dokazali razjašnjavanjem tehničkih detalja najtežih zločina u kojima je korišćeno vatreno oružje. Nedavno su uspeli da identifikuju pušku iz koje je pucano čak i kada je izvršilac zamenio delove koji odaju "rukopis" oružja. Reč je o krivolovu, a osumnjičeni je u nedozvoljenom noćnom lovu, uz upotrebu reflektora koji privlači životinje, odstrelio petnaestak srndaća.

U prostorijama "srpskog Vizbadena" koje se nalaze u PU za grad Beograd je i AFIS, sistem za automatsku obradu otisaka prstiju. Donedavno daktiloskopija je podrazumevala upotrebu crne boje i ostavljanje otisaka na kartonu, koji je po posebnoj proceduri trebalo pronaći u ogromnim evidencijama da bi se uporedio sa otiskom sa mesta zločina. Danas se otisci ostavljaju na elektronskom čitaču, a da bi se izvukli iz evidencije dovoljno je obaviti kratku kompjutersku pretragu.

Milan Galović

[objavljeno: 12.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.