Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2020, 13:49

Otvoren "Huawei" Centar za inovacije i digitalni razvoj u Beogradu

Otvoren Huawei Centar za inovacije i digitalni razvoj u Beogradu

Kompanija Huavej (" Huawei ") otvorila je danas Centar za inovacije i digitalni razvoj u svom sedištu u Beogradu, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić i ambasadorke Kine Čen Bo.

Premijerka Brnabić je zahvalila kineskim partnerima na otvaranju novog Centra, jer će, sigurna je, i to značajno pomoći daljoj digitalizaciji u Srbiji u narednom periodu.

Brnabić je istakla da je udeo informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u BDP-u zemlje, na kraju prve polovine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ove godine šest odsto, dok je taj procenat 2012. bio 2,4.

"Sada je udeo IKT u BDP-u prestigao udeo čitavog građevinskog sektora, udeo saobraćaja, kao i turizma i ako ovako nastavimo, udeo IKT u ekonomskom rastu narednih godina prestići će u udeo poljoprivrede. Tada smo postigli cilj", rekla je Brnabić.

Taj cilj, podsetila je, postavila je kao prioritet svoje vlade - pokretanje digitalne transformacije zemlje, kako bi srpska ekonomija postala zasnovana na inovacijama i kreativnosti.

"To doprinosi da se ekonomija mnogo brže razvija, da zemlja bude otpornija na sve izazove i promene, kvalitet života u Srbiji bolji, a prilike za mlade veće. Danas, na kraju mandata, mogu da kažem da smo mnogo postigli", rekla je Brnabić.

Tom rezultatu u digitalnoj transformaciji Srbije, dodaje, veliku ulogu imali su mladi i obrazovani kadrovi u našoj zemlji, ali i svetske kompanije koje su prepoznale njihov kvalitet.

Ističe, da je jedna od tih kompanija, i ključni partner Srbije, i kineski "Huavej", te kaže da je današnje otvaranje njegovog Centra za inovacije pokazatelj da ta kompanija ima veru u naše talente i znanje.

Ukazala je da su trenutno svi, zbog Vašingtonskog sporazuma, fokusirani na saradnju Srbije u vezi sa 5G mrežom, međutim, dodaje Brnabić, naša zemlja sa tom kompanijom priprema još mnoge tehnologije koje su preduslov za uvođenje 5G.

"Mnoge stvari su u pripremi sa Huavej, a koje će tek biti vidljive u narednih nekoliko meseci ili godinu dana", rekla je Brnabić.

Tri su, dodaje, osnovna fokusa saradnje sa tom kineskom kompanijom - uvođenje veštačke inteligencije, uvođenje računarskih učionica i uvođenje pametnih gradova.

Brnabić je podsetila da je Srbija donela Strategiju za razvoj veštačke inteligencije i najavila da će u oktobru biti otvoren Institut za razvoj veštačke inteligencije.

Podsetila je da je cilj države da se do septembra 2021. godine završi digitalizacija obrazovanja, odnosno, da sve škole budu povezane na brzi bežični internet i da u svim učenicima budu digitalni udžbenici.

Brnabić ističe i da kompanija "Huavej" u tom smislu pomaže, jer će, najavljuje, sa našom Kancelarijom za IT uraditi zajedničku Platformu za pametno obrazovanje.

Saradnja sa kompanijom "Huavej", dodaje, ogleda se i u razvoju pametnih gradova i ističe da je Programom "Srbija 2025" planirano da 10 gradova u našoj zemlji uvede koncept pametnog grada.

Premijerka dodaje da je Huavej i u tom pravcu napredovao i da će nam njihova iskustva i znanje biti od pomoći da se Srbija brže digitalizuje.

"Kao što vidite, mi ne razmišljamo samo o 5G mreži, jer bez svega ovoga prethodnog što radimo, bespotrebno je da imamo 5G mrežu", ukazala je Brnabić.

Istakla je da će Vlada Srbije biti posvećena saradnji sa kompanijama, poput Huavej.

Ambasadorka Kine Čen Bo rekla je da se sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Kine neprekidno razvija, te da je saradnja u svim oblastima dovela do velikih i plodnih rezultata, što je doprinelo ekonomskom razvoju dve zemlje i konkretnu korist građanima.

"Drago mi je da Huavej u veoma otvorenom, poštenom okruženju aktivno širi saradnju sa partnerima u Srbiji", rekla je Čen.

Dodala je da digitalna industrija u Kini igra važnu ulogu u ekonomskom razvoju Kine, te da je Kina spremna da sa Srbijom, koja je sada u procesu digitalizacije, deli svoju tehnologiju i iskustvo.

Regionalni direktor kompanije "Huavej" Li Mećun kaže da je za 15 godina rada u Srbiji ta kompanija ostvarila mnogo uspešnih saradnja i doprinela digitalnoj transformaciji Srbije.

Kaže da će novi Centar za inovacije služiti za negovanje talenata u koje, ističe, ta Huaveji polaže mnogo nade.

Najavio je da će naša Kancelarija za IT u saradnji sa Huavej u najskorijoj budućnosti razraditi platformu pametnog obrazovanja i početi postepeno sa uvođenjem veštačke inteligencije.

Li je podsetio da je deo srpske nacionalne strategije razvoj telekomunikacionih tehnologija, pametnih gradova, pametna e-uprava, pametno obrazovanje, uvođenje 5G mreže, a u svemu tome, dodaje, Huavej joj može pomoći.

Ističe da kompanija Huavej u oblasti 5G i veštačke inteligencije poseduje bogato iskustvo, koje već primenjuje u mnogim zemljama.

Li je izrazio nadu da će Srbija, kao i do sada, obezbediti ravnopravnu poslovnu sredinu za širenje mreža, bez diskriminacije.

Brnabić: Interes otvoren i transparentan tender za 5G mrežu

Ni Srbija nije zainteresovana za nepouzdane tehnologije, naprotiv, interes je da tender za uvođenje 5G mreže bude otvoren i transparentan, uz poštovanje međunarodnih standarda, što upravo podrazumeva i sporazum iz Vašingtona, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

"Razumem sve intrige u okviru nekih tačaka Vašingtonskog sporazuma, ali naša delegacija nije imala nimalo lak zadatak. Predsednik Aleksandar Vučić uspeo je da zadrži otvorena vrata sa svim partnerima, ne dovodeći Srbiju u nezavidan položaj da prekrši svoje norme", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara, prilikom posete Huaveju.

Naše norme su, istakla je, otvorene transparentne nabavke, u kojima se poštuju svi naši partneri.

"Ni mi nismo zainteresovani za nepouzdane tehnologije. Ali, ono što ćemo uvoditi, kad je u pitanju 5G mreža, moraju biti međunarodni standardi, koji se poštuju svuda u svetu", navela je Brnabić.

Ona je rekla da će nabavka, od koje smo, ističe, još daleko, mora biti otvorena, transparentna i ne sme biti diskrimiancije bilo kog partnera.

"Tako će i biti i to nije suprotno sporazumu iz Vašingtona", naglasila je premijerka.

Dodala je da je o tome razgovarala i sa predstavnicima kompanije Huavej i da su obe strane "apsolutno isto" razumele tačku sporazuma da Srbija mora da ima otvoren i transparentan tender za partnere, kada bude došlo vreme za 5G mrežu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.