Jovanović o glasanju u RIK: Janićev glas za nije pravno pogrešan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2017, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović o glasanju u RIK: Janićev glas "za" nije pravno pogrešan

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović izjavio je danas da je Republička izborna komisija po slovu zakona morala da utvrdi rezultate predsedničkih izbora, ali da je predstavnik te stranke u proširenom sastavu RIK glasao po sopstvenoj savesti, a mimo odluke stranačkih organa, zbog čega će biti sankcionisan. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

V.d. predsednika DSS Miloš Jovanović izjavio je danas da je ta stranka od početka smatrala da ne postoji osnov za glasanje protiv proglašenja konačnih rezultata predsedničkih izbora u Republičkoj izbornoj komisiji, ali da je Predsedništvo stranke, imajući u vidu politizaciju ovog pravnog pitanja, odlučilo da predstavnici stranke ne učestvuju u radu RIK, time što će se uzdržati od glasanja.

Jovanović u izjavi za javnost napominje da je predstavnik DSS u stalnom sastavu RIK-a postupio saglasno stavu Predsedništva.

"Po slovu zakona RIK je dužan da utvrdi rezultate, a odbijanje da to učini bi predstavljalo opasan presedan, koji bi neminovno vodio dodatnom urušavanju institucija", ocenio je Jovanović.

On je naveo da je drugi predstavnik DSS, u proširenom sastavu RIK-a, iako svojim postupkom nije promenio ishod glasanja, niti je, s pravnog aspekta, doneo pogrešnu odluku, grubo prekršio stranačku disciplinu, zbog čega će biti sankcionisan.

"Ovim se okončava bespotrebno podizanje tenzija u vezi sa nečim što nikada nije smelo da postane tema i što, na žalost, samo potvrđuje sveopšte odsustvo demokratske zrelosti u zemlji", zaključio je Jovanović.

Član Predsedništva DSS Vukosav Tomašević izjavio je juče da je njihov predstavnik u RIK Miloš Janić glasao suprotno odluci predsedništva stranke, prilikom utvrđivanja rezultata predsedničkih izbora.

Time što je glasao za izveštaj, Janić je prekršio odluku da predstavnik DSS treba da bude prilikom glasanja uzdržan, a taj je stav jasno predočen članovima RIK iz te stranke, pa ne može biti reči o grešci ili zabuni, rekao je Tomašević.

"Reč je o svesnom činu kojim je Janić naneo veliku štetu ugledu DSS i doveo u zabunu ne samo članstvo stranke, već i najširu javnost", rekao je Tomašević, koji je zbog toga uputio javno izvinjenje članovima i glasačima DSS i svim građanima.

Dodao je da zbog tog postupka Janić više ne može biti član DSS, a da će stranački organi da utvrde i obaveste javnost da li je reč o isključivo njegovoj ličnoj odluci, ili je imao saradnike i instruktore unutar DSS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

JOVANOVIĆ (DSS): RIK po zakonu morala da utvrdi rezultate izbora

Izvor: Kurir, 22.Apr.2017

...Vd predsednika DS S Miloš Jovanović izjavio je danas da je ta stranka od početka smatrala da ne postoji osnov za glasanje protiv proglašenja konačnih rezultata predsedničkih izbora u Republičkoj izbornoj komisiji, ali da je Predsedništvo stranke imajući u vidu politizaciju ovog pravnog pitanja...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.