Dodatnih 40.000 plavih šlemova za misije UN

Izvor: Akter, 29.Sep.2015, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodatnih 40.000 plavih šlemova za misije UN

Oko 50 zemalja obećalo je u sedištu UN u Njujorku da će poslati dodatnih 40.000 "plavih šlemova" u mirovne misije UN u svetu, javila je agencija Frans pres

Na marginama Generalne skupštine UN, američki predsednik Barak Obama sazvao je samit posvećen jačanju 16 mirovnih misija u svetu, u kojima služi 125.000 vojnika, policajaca i civila iz 124 zemlje.

Ta mreža ne uspeva više da odgovori na sve veće zahteve zbog porasta broja konflikata u Africi, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << je Obama obraćajući se skupu.

"Okupili smo se danas da bismo ojačali i reformisali mirovne snage zbog toga što naša kolektivna bezbednost od njih zavisi", rekao je Obama.

SAD najviše novčano doprinose mirovnim snagama UN, za koje izdvajaju 28 odsto godišnjeg budžeta od 8,3 milijarde dolara, ali nerado šalju dodatno osoblje u misije. 

Obama je juče najavio da će biti udvostručen broj američkih oficira u "plavim šlemovima", gde ih trenutno ima 78.

Kina je najavila slanje 8.000 svojih vojnika u misije, Kolumbija 5.000, dok će Velika Britanija poslati nekoliko stotina pripadnika vojske u Južni Sudan i Somaliju.

Cilj samita bio je da se osnaži sektor, ali i da se ravnomernije podeli teret među zemljama sa razvijenim naoružanjem, pre svega evropskim, i zemljama u razvoju.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Dodatnih 40.000 plavih šlemova za misije UN

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Sep.2015

Oko 50 zemalja obećalo je u sedištu UN u Njujorku da će poslati dodatnih 40.000 "plavih šlemova" u mirovne misije UN u svetu, javila je agencija Frans pres...Na marginama Generalne skupštine UN, američki predsednik Barak Obama sazvao je samit posvećen jačanju 16 mirovnih misija u svetu, u kojima...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.