Da li je haški sud nadležan za Hrvatsku i Srbiju?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je haški sud nadležan za Hrvatsku i Srbiju?

BEOGRAD - U Međunarodnom sudu pravde u Hagu danas treba da počne rasprava po tužbi kojom Hrvatska tereti Srbiju, kao naslednika SRJ, odnosno državne zajednice Srbija i Crna Gora, za genocid u ratu 1991/95. godine.

Rasprava u "Palati mira" zakazana je za 10 sati, a odnosi se na prethodne prigovore koje je Srbija uložila na zahtev Hrvatske za pokretanje sudskog postupka i vodiće se isključivo o nadležnosti Suda u ovom sporu.

Pretresno veće sastavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je od 15 stalnih i dvojice "ad hoc" sudija, koji zastupaju strane u sporu. U ovom slučaju, Srbiju zastupa prof. dr Milenko Kreća, a Hrvatsku Budislav Vukas.

Stručnjaci očekuju da vide kako će sud „prelomiti" ovo složeno pitanje

Ovo je treći put da najviši sudski organ UN odlučuje o državno-pravnom statusa Srbije koji je bio nejasan od 1992. i raspada bivše SFRJ, pa sve do kraja 2000. godine kada je, zbog međunarodnih sankcija, imala "zamrznutu" stolicu u UN.

U dva prethodna slučaja, Sud je doneo protivrečne odluke, pa pravni stručnjaci s velikim interesovanjem isčekuju da vide kako će sada ovo "složeno pravno pitanje" konačno "prelomiti".

Po tužbi koju je 1993. godine protiv Srbije podigla BiH, takođe pod optužbom za genocid, MSP se 1996. godine proglasio nadležnim, imajući u vidu političku deklaraciju Skupštine SRJ od 27. aprila 1992. godine, kojom se proglasila sukcesorom SFRJ.

Pri ovoj presudi Sud je ostao i na glavnom pretresu 2006. godine, imajući u vidu "stabilnost pravnih odnosa" i činjenicu da se "po pitanju, o kome je jednom odlučeno, više ne raspravlja".

Sud nenadležan za Nato bombardovanje

Sud je, međutim, u istoj pravnoj situaciji, doneo sasvim suprotnu odluku, po tužbi koju je SRJ podnela 1999. godine protiv 10 zemalja NATO-a, zbog nelegalne primene sile i bombardovanja.

Sud je tada presudio da u tom sporu nije nadležan, pošto je utvrdio da je SRJ primljena u UN 1. novembra 2000. godinem i Konvenciju o genocidu potpisala godinu dana kasnije, što znači da nije "imala pristup Sudu" kada je podnela tužbu.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.