Izvor: RTS, 03.Mar.2009, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIA (ne) pomaže Stanišiću?

Bivši šef DB-a opovrgava, za "Blic", tvrdnje da je odavao tajne. Ivica Dačić: Navodi zvuče prilično neverovatno, ali još uvek nema zvaničnih informacija. Branko Krga: Tekst objavljen s ciljem da se oteža Stanišićev položaj u Hagu. S rezervom uzeti pisanje "LA Tajmsa", ocenjuju vojni analitičari Zoran Dragišić i Aleksandar Radić.

Pisanje američkog dnevnika "Los Anđeles Tajmsa" o tome da je bivši šef Državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić osam godina bio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << glavni čovek američke Centralne obaveštajne agencije u Beogradu izazvalo je očekivane reakcije domaće javnosti.

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić odbio je da komentariše za Blic tvrdnju Los Anđeles tajmsa da je bio špijun CIA, pozivajući se na obavezu ćutanja prema Haškom tribunalu.

Na insistiranje lista da da odgovor, Stanišić je ispred vrata svog stana prokomentarisao tekst u Blicu: „Naslov ne korespondira sa tekstom. Naslov nije tačan". (Naslov u Blicu je glasio: "Stanišić CIA odavao sve tajne" - prim.red.)

Na pitanje da li je tačno da je 1991. tadašnji šef CIA Džon Dojč došao u Beograd gde je razgovarao ne samo s njim već i sa Miloševićem, Stanišić je kratko rekao: „To nije bilo 1991., već 1995. ali rekao sam vam, ja ne govorim za medije, došli ste mi na vrata i sada moram da ih zatvorim".

Jovica Stanišić (Ratkovo, 30. jula 1950) je bivši srpski obaveštajac i načelnik Službe državne bezbednosti Srbije (1991-1998).

Tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, bio je jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića i važio je za njegovog glavnog čoveka iz senke koji je imao direktan uticaj na dešavanja kako u Republici Srpskoj Krajini, tako i u Republici Srpskoj.

Smatra se da je sa položaja načelnika sklonjen u osvit početka sukoba na Kosovu i Metohiji, usled sukoba sa samim Miloševićem, a na njegovo mesto je postavljen Radomir Marković.

Haški tribunal je protiv njega i njemu podređenog Franka Simatovića Frenkija podigao optužnicu za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Njih dvojica su uhapšena tokom proleća 2003. godine u akciji Sablja, nakon čega je Tužilaštvo MKSJ protiv njih podiglo optužnici posle čega su isporučeni Haškom tribunalu.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da su navodi da je bivši šef Državne bezbednosti Jovica Stanišić radio za američku Centralnu obaveštajnu službu "prilično neverovatni".

"Ta priča zvuči prilično neverovatno, ali, ako je istinita, onda se pokazuje da je sve moguće i pokazuje se da su verovatno na događaje u našoj zemlji imali uticaj i neki sa strane", rekao je Dačić prilikom posete komandi žandarmerije.

Dačić nije dalje komentarisao navode lista "LA Tajmsa", rekavši da ne zna šta bi više rekao, osim "ako ne dobije neke zvanične informacije".

Na opasku novinara da je bio politički aktivan u Socijalističkoj partiji Srbije u vreme kada je Stanišić bio na čelu DB-a i kada su SPS i Slobodan Milošević bili na vlasti, Dačić je rekao da "nije sarađivao sa Stanišićem i da ne zna ništa".

"Ništa nije nemoguće, u svakom slučaju, ljudi koji su obavljali najznačajnije funkcije u državnim organima tada su svakako bili u mogućnosti da održavaju dobre kontakte i prijateljske odnose", izjavio je Dačić, ali nije pojasnio na koga je i na kakve odnose mislio.

Krga: Cilj je da se oteža Stanišićev položaj u Hagu

Bivši načelnik Vojno obaveštajne službe i nekadašnji načelnik Generalštaba Branko Krga smatra da informacija o tome da je bivši šef Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić radio za CIA nije slučajno objavljena u ovom trenutku i da "najverovatnije ima za cilj da mu oteža položaj na procesu koji se protiv njega vodi u Haškom tribunalu".

Krga je rekao da okolnosti i vreme u kome je ta informacija obelodanjena nisu za potcenjivanje sa stanovišta nedavnih presuda Haškog tribunala izrečenih petorici visokih funkcionera Srbije i SRJ i činjenici da je Stanišić takođe haški optuženik.

"Teško mi je da komentarišem jer ništa o tim navodima nije činjenično poznato. Pretpostavljam da je reč o tendenciji da se Stanišiću oteža suđenje u Hagu", rekao je Krga.

Krga očekuje da će nadležni organi proveriti informaciju, kao i okolnosti pod kojima je objavljena.

"Neophodno je utvrditi zašto takva informacija objavljena baš sada i zašto preko medija što je krajnje neuobičajeno", naveo je Krga.

Dragišić: Istražiti istinitost informacije

Vojni analitičar Zoran Dragišić ocenio je kao "čudne i neuobičajene informacije" o tome da je bivši šef Državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić bio agent američke CIA.

"Ozbiljne obaveštajne agencije takvu vrstu informacija ne objavljuju, sudski proces protiv Stanišića u Hagu je u toku i tim je čudnije što je do objavljivanje takvih tvrdnji, bez obzira da li su istinite ili ne, i došlo", rekao je Dragišić za RTS.

Dragišić je podsetio i da se razmena informacija, svuda u svetu, obavlja između bezbednosnih službi i da za tu vrstu aktivnosti, svuda pa i u Srbiji, postoji tačno utvrđena zakonska procedura.

Dragišić je rekao i da tu "zakonsku razmenu informacija" treba razdvojiti od onoga o čemu piše američki dnevnik, "koji ne spada u tabloidne novine", dodajući da pre svega srpske srpske službe bezbednosti treba da istraže ima li istine u tim navodima.

Radić: Informaciju uzeti s rezervom

"Sa rezervom treba uzeti informaciju da je bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić bio osam godina glavni čovek CIA u Beogradu", ocenio je vojni analitičar Aleksandar Radić.

Radić je rekao da je sasvim logično da Stanišić, zbog prirode svog posla bude u kontaktu sa stranim obaveštajcima ali i "da ga je teško zamisliti kao glavnog čoveka CIA".

Američki dnevnik "Los Anđeles Tajms" objavio je prekjuče da je Stanišić osam godina bio glavni čovek američke CIA u Beogradu, koja je Haškom tribunalu, gde se Stanišiću sudi, dostavila poverljiv dokument sa dokazima o pomoći koju im je pružio.

Prema navodima "Los Anđeles Tajmsa" Stanišić je 1992. godine sklopio dogovor sa oficirom CIA Vilijamom Lofgrenom i od tada je u narednih osam godina bio glavni čovek CIA u Beogradu.

Prema "Los Anđeles Tajmsu", Lofgrenu bila je potrebna pomoć, jer CIA nije znala šta da radi kada je u Jugoslaviji izbio građanski rat, kao i da je po izbijanju sukoba u Bosni i Hercegovini, CIA očajnički želela da dođe do obaveštajnih podataka iznutra.

"Stanišić i Lofgren su na tajnim sastancima po brodovima i bezbednim kućama duž Save razmenjivali detalje o funkcionisanju Miloševićevog režima. On je obezbedio informacije o mestu na kome se nalaze taoci NATO, pomogao je operativcima CIA u traženju grobnica i formiranju mreže tajnih baza u Bosni", naveo je "LA Tajms".

Godine 1995. Stanišić je, navodi se u tekstu, pomogao u oslobaanju 388 vojnika NATO-a kojima su pripadnici VRS skinuli uniforme i vezali ih za stabla da bi služili kao ljudski štit od bombi NATO-a.

Stanišić, kome se sudi u Hagu i koji bi mogao da bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora, pozvao se na svoje američke saveznike.

CIA je, što je krajnje neočekivano, dostavila sudu poverljivi dokument u kome se navode Stanišićevi doprinosi i dokazi za pomoć koju im je pružio, a dokument je i dalje zapečaćen, piše list.

Prema haškoj optužnici koja Stanišića tereti za zločinačko udruživanje radi prisilnog i trajnog uklanjanja Hrvata i bosanskih muslimana iz Hrvatske i BiH od avgusta 1991. do decembra 1995. godine, on bi mogao da bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Bivši šef SDB u Hag je prebačen 2003. godine, a suđenje mu je privremeno prekinuto radi lečenja na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.