AP poverljivo iz UN : Pripadnici OVK svedočili o trgovini organima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2011, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP poverljivo iz UN : Pripadnici OVK svedočili o trgovini organima

PRIŠTINA, PARIZ,BEOGRAD -

Pripadnici OVK-a su 2003. godine detaljno svedočili o programu za ubijanje srpskih zarobljenika, prodaji ljudskih organa i sahranjivanju više stotina žrtava da bi sakrili dokaze o ubistvima civila, navodi se u dokumentu UN, u koji je uvid imala agencija AP.

Analitičari navode da tridesetak stranica izjava najmanje osam lica, datih istražiocima UN, potvrđuju tvrdnje da UN nisu na odgovarajući način obratile pažnju na ratne zločine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje su počinili kosovski Albanci tokom sukoba devedesetih godina prošlog veka.

UN su nakratko istraživali tvrdnje o vađenju ljudskih organa 2004. godine, ali nikada nije pokrenuta puna istraga, zbog čega je srpska strana ukazivala na dvostruke standarde u procesuiranju ratnih zločina.

U dokumentima se pominje šema, prema kojoj su zarobljenici OVK prebacivani u Albaniju nakon čega su im vađeni bubrezi, jetra i drugi organi u kući koja je služila kao medicinska klinika.

Zvaničnicima UN rečeno je da je ta kuća bila opremljena specijalizovanom opremom za operacije i da su bile angažovane hirurške ekipe.

Pol Kofi pisao Džonatanu Saču

U pismu, datiranom na 12. decembar 2003. godine, najviši zvaničnik UN u oblasti pravosuđa Pol Kofi pisao je predstavniku Haškog tribunala zaduženom za istraživanja na Kosovu Džonatanu Saču da su zločini prijavljeni UN na Kosovu iz "raznih izvora nepoznate pouzdanosti".

Marti: Nikad nisam video poverljivi dokument Unmika

Izvestilac Saveta Evrope i autor izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu Dik Marti izjavio je da nikad nije video poverljivi dokument UN iz 2003. koji je objavila francuska TV mreža Frans 24, ali da su mu poznati događaji koji su u njemu opisani.

Televizija Frans 24 i italijanska agencija TM njuz objavili su 16. februara faksimil poverljivog dokumenta UN i Haškog tribunala koji svedoči o mogućoj trgovini ljudskim organima na Kosovu, u Albaniji i u još nekoliko država koju su organizovali pripadnici Oslobodilačke vojske Kosovo (OVK).

U njemu se opisuje trgovina koja se navodno dogodila odmah posle rata, 1999. i 2000. Žrtve, uglavnom srpski civili sa Kosova, ali i mlade žene poreklom iz istočnoevropskih zemalja, prema dokumentu, ilegalno su dovođene na sever Albanije.

U izjavi za Frans 24, posle objavljivanja poverljivog dokumenta, Marti je rekao da nikad nije video taj dokument UN, niti je znao da postoji ali da su mu poznati događaji opisani u njemu.

On je takođe rekao da objavljivanje necenzurisanih delova dokumenta u srpskoj štampi neodgovorno, jer može da ugrozi izvore.

Prema Fransu 24, taj dokument su 2003. redigovali istražitelji UN, ali on nikada nije predat Euleksu.

Marti je rekao da se, "ako se pokaže da je istina da Euleks nije znao za taj dokument, s punim pravom može zapitati koliko je efikasna međunarodna saradnja".

Kofi navodi da su informacije "zasnovane na razgovorima sa najmanje osam izvora, čiji je kredibilitet neispitan, i da je riječ o Albancima sa Kosova ili iz Crne Gore, koji su bili pripadnici OVK".

Detaljni razgovori vođeni su pre više od sedam godina u tribunalu u Holandiji, koji je odgovoran za procesuiranje ratnih zločina u bivšoj SFRJ, međutim nije pokrenuti ni jedan proces.

Razgovore je AP-u dostavio međunarodni zvaničnik, koji nije želio da bude imenovan zbog osetljivosti slučaja.

Sve ukazuje na to da dokumenti podupiru navode istražioca Saveta Evope Dika Martija, koji je u svom nedavnom izveštaju o ovom slučaju naveo da su zapadne vlade ignorisale optužbe iz bojazni da će time destabilizovati Kosovo.

U Martijevom izveštaju, objavljenom u decembru, imenovan je sadašnji premijer Kosova i nekadašnji komandant OVK-a Hašim Tači kao "bos mreže šverca ljudskih organa i organizovanog kriminala". Tači je negirao optužbe i podržao je pokretanje međunarodne istrage.

Višerangirani pripadnici OVK i zvaničnici albanske Vlade umešani u zločine

Prema dokumentima, izvori su 2003. godine zvaničnicima UN rekli da su višerangirani pripadnici OVK i zvaničnici albanske Vlade umešani u zločine, koji su trajali do leta 2000. godine, skoro godinu nakon što je kontrolu nad Kosovom preuzeo UN i NATO.

Jedan od izvora rekao je istražiocima da su prve dve operacije vađenja ljudskih organa urađene da bi bilo "probijeno tržište", a da su šverceri organima kasnije mogli da dobiju do 45 000 dolara po telu.

"Najveća isporuka ljudskih organa bila je kada su odjednom obradili petoro Srba. Rečeno je da su tada dobili pravo bogatstvo. U drugim slučajevima bilo je operisano dvoje do troje Srba", ispričao je izvor.

Transport od Tirane do Istanbula

Izvor je rekao istražiocima da su potkupljivani da bi zatvorili oči zaposleni na aerodromu "Rinas", izvan albanske prestonice Tirane, i aerodromu u Istambulu, gde su organi nošeni na prodaju.

Let između dva grada trajao je oko sat i 45 minuta. Izvori su rekli da je od kuće, u kojoj su organi vađeni, do aerodroma trebalo dva časa vožnje automobilom.

Stručnjaci ističu da su, ukoliko su ostavljeni na ledu, organi dobri za upotrebu nekoliko časova nakon vađenja iz tela - srce i pluća četiri do šest časova - jetra 18-24 časova, a bubrezi 24-48 časova.

Zvaničnici UN u dokumentima su primetili da su dva izvora tvrdila da su učestvovali u isporuci delova tela na međunarodni aerodrom u Tirani, ali da niko od njih nije prisustvovao medicinskim operacijama

U izjavama datim UN dati su određeni detalji o lokacijama u Albaniji, gde je OVK navodno držala zarobljenike i pokopavala žrtve, od kojih su neki bili kosovski Albanci optuženi za saradnju sa Srbima.

Izvori, koji su opisani kao "niže do srednje rangirani pripadnici OVK", rekli su da su Srbi prebacivani kamionima i kombijima u Albaniju, gde su držani u zatvorskim centrima, a da su neki od njih bili i na medicinskim pregledima.

Trag "donekle praćen", forenzička ispitivanja nikad nisu izvršena

Trag je donekle praćen u februaru 2004. godine kada su istražioca UN posetili kuću u selu Ripe, gde se, prema izjavama izvora, odvijala operacija vađenja organa.

Istražioci, sa kojim je bio i lokalni albanski tužilac, pronašli su špriceve, prazne boce sa "tranksenom" za opuštanje mišića, antibiotik "hloramfenikol" i parče gaze slično materijalu koji se koristi u hirurškim zahvatima.

Hemijski agensi koji su poprskani po podovima i zidovima kuće otkrili su dve mrlje krvi - jednu u kuhinji, a drugu u ostavi. Međutim, forenzička ispitivanja nikada nisu obavljena na mrljama i tadašnji zvaničnici UN nisu mogli da objasne zašto.

Prema izjavama izvora u dokumentu UN, starosna dob većine žrtava bila je od 25 do 50 godina.

Jedan od izvora rekao je da su rukovodioci OVK naredili da se zatvorenici ne smeju tući. On je postao sumnjičav kada mu je rečeno da preda "tašnu ili dokumenta koja će biti data lekaru po predaji zatvorenika u kuću na severu Albanije".

"Mislio sam o tome kako je to jedina kuća u koju sam dovodio ljude, a nikada odatle nisam vozio nazad. Bilo je to u vreme kada sam od drugih čuo priče o organima, bubrezima i odlascima iz kuće ka aerodromu", rekao je jedan od izvora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.