Microsoft sprema novi dodatak za bolju kontrolu privatnosti podataka

Izvor: B92, 06.Jan.2019, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Microsoft sprema novi dodatak za bolju kontrolu privatnosti podataka

Prema nezvaničnim saznanjima, Microsoft radi na projektu pod imenom Bali, koji će korisnicima omogućiti kontrolu podataka prikupljenih o njima i njihovim aktivnostima.

Funkciju razvija Microsoftov tim za istraživanje i čini se da je trenutno u fazi privatnog testiranja. Prema stranici projekta, Bali se zasniva na konceptu inverzne privatnosti.

Ako postoje informacije koje samo vi imate i niko drugi ne zna za njih, to je privatno. Ako postoje informacije koje neko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugi ima o vama, ali ih vi nemate, to je nije privatno. Prema Microsoftu, njihov cilj je da "obrnutu privatnost" svedu na minimum.

Da bi se to postiglo kreira se Bali, "banka ličnih podataka" koja stavlja korisnike u kontrolu nad svim prikupljenim podacima o njima. Sve informacije koje korisnik generiše biće uskladištene u banci i korisnik će imati mogućnost da pregleda i upravlja tim informacijama.

Čak će im biti ponuđen izbor da dele i unovče podatke, ukoliko to žele. To ovaj dodatak čini nešto drugačijim od sličnih ponuda kompanija kao što su Facebook i Google, i korisniku omogućava da pregleda prikupljene podatke, ali nudi ograničenu kontrolu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.